неділю, 27 березня 2011 р.

Бібліотеки можуть "позичати" е-книжку лише 26 разів: видавці проти бібліотекарів

    Бібліотеки можуть "позичати" е-книжку лише 26 разів, після чого повинні деактивувати її, і в разі потреби купувати  ще раз.  Таку вимогу оприлюднило нещодавно потужне американське видавництво Harper Collins, що  викликало бурхливі дискусії серед бібліотекарів. Видавництво мотивувало своє рішення, тим, що начебто за 26 разів прочитання в середньому  і паперова книга приходить вже в непридатний для користування стан, а отже потрібно купувати нову. Теж пропонується і для е-книжок.
        Бібліотечна система .Virtual Library of the Pioneer Library System. оприлюднила відкритий лист до видавництва та виклала на You Tube ролик, який демонструє прекрасно збережені книжки цього видавництва з видачею набагато більше ніж 26 разів

Зрозуміло, що подібні обмеження впливають на бюджети бібліотек, які і так значно скорочені внаслідок кризи. Термін "видачі" електронної книги в різних бібліотеках - від 2 до 3 тижнів, після чого книга деактивується, в бібліотеку як правило для цього йти немає потреби.  А отже нову доведеться купувати ще раз фактично через рік чи півтора (множимо на 26 видач). Слід  зазначити, що видача е-книг в бібліотеках навіть в США - справа все ще нова, механізми, стандарти невідпрацьовані, деякі видавництва (н-д Macmillan та Simon & Schuster) зовсім не дозволяють циркуляцію своїх е-книг в бібліотеках. 
    Не знаю прикладу ще жодного щодо технології "видачі" е-книг в наших публічних  бібліотеках, може хтось поділиться? Університетські ж е-колекції, якщо вони є,  як правило все одно розміщені у локальній мережі, а отже доступні для завантаження  лише авторизованим  користувачам. Ну, і, на жаль, все купа прикладів з розряду "як не треба" (з огляду на повагу до авторських прав).       
    

Немає коментарів:

Дописати коментар