пʼятницю, 25 березня 2011 р.

Відкритий доступ в країні вранішнього сонця

Повертаючись до теми відкритого доступу для Японії, ще раз переглянула інформацію про відкриті архіви в цій країні. Виявляється, маленька Японія - третя чи четверта в світі країна за кількістю інституційних репозитаріїв - їх тут від 135 до 150 (за різними агрегаторами). Зважаючи на загальну кількість університетів в країні (понад 550, з них 400 приватні, чисельність студентів - понад 2,5 млн., до ун-тів тут (як і у нас, зрештою, відносять і  коледжі), майже 30% підтримують відкритий доступ та розвивають власні репозитарії... 92 репозитарії - на DSpace, на EPrints - лище 7... Серед найбільших архівів  - від Кyoto University (102675 депозитів), Tohoku University (35195),  Tokyo Institute of Technology  (171934), National Institute of Informatics (161469), Nagoya University Academic Knowledge Factory (58081) та ін.  

    Перший репозитарій від Chiba University  з"явився лише в 2004 р., а на початку 2011 - понад 760 000 статей та інших результатів досліджень Японії  у відкритому доступі.  Створена Федерація Цифрових Репозитаріїв (DRF) країни, що об"єднує 122 університети. 
Нещодавно DRF опублікував цікавий звіт про лобіювання відкритого доступу в Японії:  кампанію під назвою "hita-hita", особливе східне певно намагання не активного та агресивного (хоч, і в гарному розумінні:-) підтримки ідей відкритого доступу, а ненав"язливого, м"якого, толерантного... Подивіться  звіт чи сайт Федерації. 

Джерело

PS. Вчора проводили тренінг по відкритому доступу для бібліотекарів  в одному цікавому  закладі в Україні. Серед відгуків, наприклад, отримали і такий: "Зважаючи на те, що на "дикому заході" переважна більшість наукових розробок є власністю університетів, вони активно пропагують свої публікації. Але, здається, у повністю відкритому доступі є тільки статті в наук. журн., а якщо ви хочете отримати доступ до першоджерела (наукового дослідження), вам пропонують внести символічну (для них) платню. Таким чином універи трошки заробляють..". Цікава точка зору, чи не так:-)

Немає коментарів:

Дописати коментар