суботу, 9 липня 2011 р.

Електронний АЛФАВІТНИЙ каталог - Ukrainian Know How?

Інноваційні проекти відтепер і в Національній Історичній Бібліотеці України:  днями оголошено проект «Історична спадщина України – світовий доступ в електронному форматі». 
   Співвиконавці проекту - кампанія "Електронні архіви України" -  ЕЛАУ - збирається провести роботи "зі створення електронного алфавітного каталогу. Вже з 1 серпня 2011 р. електронна картотека почне розміщуватися у вільному доступі на сайті бібліотеки www.dibu.kiev.ua. Завершити роботи зі створення е-каталогу планується до кінця поточного року". Здогадуємось, що наступним етапом буде все ж оцифровка власне рідкісних видань, а не лише створення їхнього каталогу. 
    Що ж, дійсно інновація, хай і затримана в часі років на двадцять... Але хто говорить про час в бібліотеці, що на території древньої Лаври. Тим більше, що варто було почекати, як  знайшлась кампанія, що готова зробити цю справу за свої кошти та власними силами. Може недарма мудрі китайці стверджували: "Хто вийшов останнім, прийде першим". 
     Успіхів проекту! І все ж кілька питань: що таке електронний АЛФАВІТНИЙ каталог?  чи все-таки картотека?:-) не питаю, хай собі:-) І навіть не коментую яким  чином  «Впровадження електронної картотеки в роботу бібліотек – це ...  вирішення проблеми низького рівня освіченості і попиту на літературу серед населення України і навіть з-за кордону". І не запитую, чому власний каталог ця бібліотека тримає на хостінгу під кодовою назвою "Киев ЭК НИБУ" (втім, можете самі спробувати зайти з сайту бібліотеки). 
    Питання серйозніше: що чути з Реєстром? Хто як не національні бібліотеки  мусив би подбати про координацію зусиль у цьому?    

Джерело

4 коментарі:

  1. В мене є підозра, що знов будуть сканувати старі картки з АК і викладати цей жах в інет. Хай би я помилилась.

    ВідповістиВидалити
  2. Про Реєстр мабуть забули! ((

    ВідповістиВидалити
  3. "...дійсно інновація, хай і затримана в часі" - Що ж тоді не інновація??

    ВідповістиВидалити
  4. Збираються все ж сканувати рідкісну книгу, не за каталогом же прийшов ЕЛАУ сюди...
    Про інновацію - "шутка", ПБ.

    ВідповістиВидалити