понеділок, 4 липня 2011 р.

Скільки коштує публікація у відкритому доступі

Вітання всіх з початком робочого тижня, а киян із довгоочікуваним сонечком! Працюємо з насолодою, а в перерві читаємо цікаві новини. Хоча б такі:
Ми вже говорили про вартість публікації у журналах відкритого доступу, наприклад тут і тут. Натрапила на препринт цікавої статті - результати дослідження вартості публікацій у відкритому доступі від Девіда Соломона (David J Solomon, College of Human Medicine, Michigan State University) та Бо-Крістер Бьорк (Bo‐Christer Bjork, Management and Organization, Hanken School of Economics, Helsinki, Finland). Автори звернулись до 1,038 дослідників з різних країн світу, що публікувались за кошти у 74 журналах відкритого доступу. Дослідників запитували про причини, за якими вони звертаються до тих чи інших журналів з пропозицією публікації, та джерела фінансування власне публікацій у таких журналах. На опитування відгукнулось 429 дослідників (41%із запитуваних) з 65 країн світу, що опублікували статті в 69 журналах від 23 видавців. Лише 26% авторів публікувались в журналах з імпакт-фактором (з переліку JCR 2009). Запитання "Яку максимальну ціну за публікацію (APC) Ви би вважали за потрібне заплатити за публікацію у визначеному Вами журналі" відповіді коливались від $0 до навіть $5,000 ( в середньому $649 - $749). Найдорожче готові сплачувати учені в галузі біології, медицини, охорони здоров"я, але гляньте на табличку 4 "Джерела фінансування в залежності від дисципліни": лише 7.8% з них готові вкладати в це власні кошти, більшість таких публікацій покривають їхні контракти чи гранти (національні чи інституційні) . Натомість чи не найменше таких грантів чи іншої фінансової підтримки очікують дослідники в галузі економіки та бізнесу, і тому навпаки 45.8% готові вкладати власні кошти). Цікаві фактори, що впливають на вибір журналу, подивіться. 
       Нам поки що за цим лише спостерігати, майже не знаю жодної інституційної політики у нас, яка б фінансувала публікації в міжнародних журналах для наших дослідників... А поки що читаємо, як у них. 

*Препринт статті "Publication Fees in Open Access Publishing: Sources of Funding and Factors
Influencing Choice of Journal" (PrePrint Version (6302011) Currently under consideration by Journal of the American Society for Information Science and Technology. Available from:http://www.openaccesspublishing.org/apc/)

Немає коментарів:

Дописати коментар