неділю, 3 липня 2011 р.

Вітаємо програму відкритого доступу EIFL з нагородою SPARC Europe-2011

Програма Відкритого Доступу Міжнародного Консорціуму EIFL ("Електронна інформація для бібліотек") отримала спеціальну нагороду Європейського відділення SPARC (Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition) за свою результативну діяльність в зміні сучасних наукових комунікацій та сприяння організації вільного доступу до результатів наукових досліджень в 45 країнах світу, зокрема 17 європейських  та більшості країн Африки та Азії. Зокрема, за сприяння програми в цих країнах було створено  211 репозитарїй та 2,344 журналів відкритого доступу. Є серед здобутків програми є і наша частинка: українська!
Вручення відбулось 30 червня в Барселоні, на 40-й Міжнародній Конференції LIBER.
Вітаємо програму та її керівника, нашу землячку пані Ірину Кучму! А також всіх нас, колеги, бо відкритий безкоштовний доступ до наукової інформації  відкриває нові можливості для всіх наших бібліотек, і академічних, і публічних, і галузевих.   

А також стаття про LIBER (не приховуючи  заклику  приєднання до цієї поважної професійної спільноти!) 

5 коментарів:

  1. Вітання пані Ірині!

    А українська частка в програмі це хто?

    ВідповістиВидалити
  2. Українська частка в програмі - це всі ті, кому небайдужа тема відкритого доступу: і дослідники, і бібліотекарі, і користувачі. Це репозитарії, які з'явились в країні за останні 3-4 роки завдяки промоції ідей відкритого доступу (прямі чи опосередковані): це понад 50 тисяч наукових статей, організованих, індексованих і т.п. Це тренінги і навчені працівники бібліотек. Це нові знання і нові сервіси (до речі, чому їм не можна вчитися?), а може навіть нові функції бібліотек. Не все можна оцінити в категоріях "грошова інвестиція-швидкий результат".

    ВідповістиВидалити
  3. ...це всі ті, кому...

    Всі-всі без винятку?!

    ВідповістиВидалити
  4. Я знаю і поважаю Вашу точку зору про те, що відкритий доступ (відповідно і проекти репозитаріїв тощо) створюються і без будь-яких програм, проектів чи промоцій. Але не поділяю. Світ глобальний,і ми не в пустелі живемо. Програма дійсно зробила багато для того,щоб ми принаймні знали про нові можливості. А хто хоче - впроваджував. А хто не хоче- критикував.

    ВідповістиВидалити
  5. ...і ми не в пустелі живемо...

    Це якийсь над-детермінізм. Так можна пов'язувати між собою будь-які речі.

    ВідповістиВидалити