четвер, 28 липня 2011 р.

Вебінар для менеджерів репозитаріїв

За вчорашніми хиханьками, не було часу на серйозне. А поза тим, матеріали вчорашнього вебінару з відкритого доступу від EIFL-OA – KIT – COAR - вже в мережі. Тримайте лінк, гортайте, читайте, завантажуйте презентації від:
  • Africa Jumanne Bwamkuu, Information and Communication Technology Advisor/Trainer, Information Research & Advisory Services, ILS, Royal Tropical Institute (KIT), Amsterdam, Netherlands Його презентація :  Institutional Repository Capacity Strengthening Programme IR Communication Platform (http://www.ir-africa.info/) , програма стартувала у лютому 2011 як інінціатива Короллівського Тропічного інституту (Royal Tropical Institute, KIT) та Асоціації Африканських університетів (AAU).
  • Dominic Tate, Repository & Digital Assets Manager, Library Services, Royal Holloway, University of London, and External Liaison Officer of the United Kingdom Council of Research Repositories – the professional organisation for UK open access repository administrators and managers. Він презентував програму  від  United Kingdom Council of Research Repositories (UKCoRR, http://www.ukcorr.org/) – для менеджерів та адміністраторів репозитаріїв, платформу обміну досвідом для всіх, хто причетний до створення, наповнення та розвитку інституційних репозитріїв. 
  • Ірина Кучма,  EIFL Open Access (OA) Programme manager and a Chair of COAR (Confederation of Open Access Repositories) Working Group (WG) 3: Repository and Repository Networks Support & Training презентувала  COAR WG 3 activities and plans.  
Всім успіхів і не забуваємо, що Тиждень Відкритого Доступу (18 – 24 жовтня) в цьому році - ювілейний, вже п"ятий. Чим порадуємо Батьківщину і світову спільноту? :-) Ідеї святкування - надсилайте!

10 коментарів:

  1. Вчора так багатообіцяюче заповідалось. А тут жодного Альмадовара). І чим для нас цікаві ці презентації? Ну є у світі такі проекти, і?..

    ВідповістиВидалити
  2. Ну як же ж нічого цікавого, все цікаве! Чому б нам не створити такий собі UKCoRR? Чому не приєднатися до COAR? особливо до групи по контенту (Ви ж самі так болісно сприймаєте неякісний контент в наших архівах, повчимось у колег?), а національні хелпдески? а list of best
    practice case studies: http://www.
    connotea.org/tag/oa.case.repositories)? то чому ж не використати цей досвід? чи ми знов вперто лише своїм шляхом?
    А ви кажете нема про жінок на межі нервового зриву, ось майже...:-)

    ВідповістиВидалити
  3. ...не створити такий собі UKCoRR?..

    Понад рік тому писав про The Repositories Support Project. Ви схоже не зрозуміли інтонації - так у них є, створюються і ще будуть. У нас хтось просив щось подібне?

    ВідповістиВидалити
  4. «...Никогда и ничего не просите! Никогда и ничего, и в особенности у тех, кто сильнее вас.Сами предложат и сами всё дадут». :-(

    А хтось - це до кого? Давайте створювати разом?

    ВідповістиВидалити
  5. ...Давайте створювати...

    А яка мотивація для цієї роботи? Їхнє сьогоднішнє функціонування всіх задовольняє:
    - користувачам байдуже,
    - контролери с мєдялямі вводять своє прізвище, вивалює = ресурс працює відмінно,
    - керівники звітують про титанічний труд.

    Проект підтримки неможливо створити без визнання проблем. Хіба що штучно.

    ВідповістиВидалити
  6. Припустимо, визнаємо проблему: Недостатній рівень доступу до наукової інформації в країні. Один з шляхів вирішення : через оприлюднення у відкритому доступі результатів наукових досліджень. Механізм: через репозитарій (маємо 28, а університетів 300+ плюс НДІ 100+ - де інші? ) чи через журнали відкритого доступу (тут, дякувати НБУВ з порталом хоч якось, треба дотиснути з метаданими та оновленням-поповненням). Тепер з репозитаріями: існують організаційні, технічні, технологічні проблеми, в т.ч. з контентом. Що ще потрібно для опису? Це штучно? Це непотрібно? "Дорогу осилит идущий".

    ВідповістиВидалити
  7. ...маємо 28...

    І що з цього ми у тих 28 ропозитаріях маємо?

    ВідповістиВидалити
  8. 50 тисяч + документів! Мало? Віриться, що є щось потрібне і корисне. Принаймні статистика завантажень з деяких репозитаріїв дозволяє це стверджувати! (Жаль, немає узагальненою статистики по всіх, спробую дістати до Севастопольської конференції). Щодо того, що "складають" все підряд в архіви, ми вже обговорювали: це політика щодо змістів, хоче університет поруч з науковими статтями "тримати" цифрові копії студентських робіт чи зображень почесних грамот, це його справа. А от щодо того, що статті деякі... Це вже не до репозитаріїв, правда ж? а до дослідників та вчених рад!

    ВідповістиВидалити
  9. Хто з тих, хто розмістив свої роботи в укрархівах отримав якісь переваги?

    Переваги отримують лише адміни архівів, і це при тому, що стан деяких сродні з підпалом.

    Тримання дивних документів - це саме свідчить про відсутність будь-якої політики.

    ВідповістиВидалити
  10. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити