середу, 29 червня 2011 р.

Через 5 років важливих наукових журналів буде лише 100?

Повертаючись до новин від найбільшого в світі академічного журналу PLoS ONE
Отже, оприлюднено імпакт-фактор журналу - 2010 :  4.411. Не зле, як кажуть, зовсім непогано. Журнал зайняв 12 позицію поміж 85 кращих журналів з біології.
Нагадаю, цей журнал відкритого доступу  стартував лише в 2006 р. як  проект Public Library of Science. Минулого року в журналі було надруковано 7 тисяч статей, до кінця цього очікується 12 тисяч. На Щорічній Конференції  SSP, видавець PLoS ONE  Peter Binfield переконливо прогнозує, що світ рухається у напрямку таких мегажурналів відкритого доступу. Згідно його прогнозам, до 2016р., 50% всіх наукових (STM) статей буде публікуватися приблизно в 100 назвах подібних журналів. Такі мега журнали вже з'являються: за останні два роки, н-д, SAGE Open, BMJ Open, Biology Open, Open Biology 
Ура, колеги, нам достатньо буде передплатити, вірніше налагодити доступ, бо ж відкриті!  лише 100 назв журналів, уявляєте цей журнальний Едем? :-)  

Джерело

7 коментарів:

  1. PLoS єдиний такий успішний. Усі, що кинулись за ним - подібних успіхів не досягли. А 100 важливих журналів - це малоймовірно. Можливо саме "технічних"?, тоді задумаюсь...

    ВідповістиВидалити
  2. Поділяю Ваші сумніви, щоб з 45 тисяч (ну,ок 19-20 тис. STM-івських)скоротитись до 100 назв, треба більш ніж 5 років... Подібні прогнози звучали на початку 1990-х (в т.ч., "до 2000 р. не лишиться друкованих журналів":-), не справдились. Щоправда, до того йде.

    ВідповістиВидалити
  3. ...Щоправда, до того йде...

    Підозрюю, що та "золота сотня" прогнозується, як англомовна. Візьмемо, наприклад, філологів. Ну не будуть романісти, германісти... зумисно писати статті англійською, а будуть писати тією мовою, яку досліджують. Така ж ситуацію і з рештою соцгум дисциплін.

    Тому, 100 для "технічних" - можливо, 100 загалом - не вірю.

    ВідповістиВидалити
  4. Побачимо, скільки тут лишилось:-) А взагалі 100 глобальних + якаськількістьнаціональних? Всі "нашенькі" виживуть, поки є ВАКівські вимоги:-( А ще щодо "англомовних": кажуть нині: "Якщо Ви оптимісти, вчіть китайську:-)

    ВідповістиВидалити
  5. Вибачте, що тут не по темi пишу. Ви можете зробити підписку на новi записи блогу по електроннії пошті?

    ВідповістиВидалити
  6. Марино, поскроліть сторіночку, десь внизу є "Follow by Email", заповніть, будете отримувати нові повідомлення на е-пошту. Або налаштуйте собі рідер, це зручно:-)

    ВідповістиВидалити
  7. Дякую. Зробила пiдписку. Менi зручніше користуватися поштою.
    Марiна

    ВідповістиВидалити