понеділок, 6 червня 2011 р.

IOP "відкриває" ще 23 журнали

Інститут Фізики -  IOP Publishing  -  "відкрив" ще 23 своїх журнали. Віднині у відкритому доступі 23 журнали, що перейшли від "передплатної" до "гібридної" моделі: за публікацію статті автор сплачує   £1700, €1950  чи  $2700, а всі охочі мають доступ до реферованих та рецензованих статей безкоштовно. Ще раз: відкритий доступ не відміняє традиційної процедури рецензування (peer-review process), а отже, гарантує високу якість публікацій. Стівен Голл (Steven Hall), Директор видавництва IOP Publishing, сказав про цю подію:  ‘IOP був піонером у відкритому доступі, адже New Journal of Physics був оголошений відкритим ще у 1998 (в партнерстві з Deutsche Physikalische Gesellschaft), згодом ще 7 журналів з"явились у ВД...Золотий шлях відкритого доступу має стати альтернативою передплатній моделі журналів".
Як відомо, IOP Publishing також підтримує відкритий доступ ще й у такий спосіб: дозволяючи всім своїм авторам самоархівувати роботи у власних інституційних репозитаріях, щоправда з періодом ембарго від 12 до 24 місяців. 
Серед нових "відкритих" журналів: Journal of Physicsseries, Classical and Quantum Gravityand Nanotechnology.  Детальніша інфо про журнали доступна тут

2 коментарі:

  1. ...чи $2700 ... не відміняє традиційної процедури рецензування...

    Цікаво, скільки отримують їхні рецензенти, редактори, персонал,.. що вони можуть дозволити собі відмовитись від таких грошей?!

    ВідповістиВидалити
  2. Як відомо, рецензенти не отримують жодних гонорарів. Це почесна волонтерська місія, яка водночас вітається працедавцем рецензента, бо ж свідчить про його високий рівень.Дані про рецензування включені в більшість звітів (еволюційних форм) дослідників ТАМ. У нас все інакше, на жаль...

    ВідповістиВидалити