четвер, 17 березня 2011 р.

Оновлений ROARMAP

   Оновлено реєстр мандатів (політик) зеленого (через репозитарії) шляху відкритого доступу на   ROARMAP
    Разом з мандатом щодо обов'язкового самоархівування дослідниками своїх публікацій в інституційному репозитарії від Університету Північного Техасу (схваленого Сенатом університету 9 березня ц.р.) - в світі вже 193 подібних інституційних мандати.  Ще 75 - стосуються виключно тез та дисертацій. 
     В Україні подібні політики прийняли лише кілька інституцій, зокрема,  Тернопільський технічний та  Харківський національний ун-ти.  Але маємо мандат від держави! Схвалений  ще 2007 р.Закон України "Про основні засади розвитку інформаційного суспільства в Україні на 2007-2015 рр.", зокрема декларує "забезпечення відкритого Інтернет-доступу до ... ресурсів, створених за рахунок державного бюджету України".  І в ROARMAP це зафіксовано як міжінституційний мандат. Включіть це у Ваші аргументи у промоції відкритого доступу в своєму закладі..
    Колеги-репозитарщики, якщо маєте рішення Вченої Ради про підтримку відкритого доступу у Вашому університеті - вітання, і зареєструйте це в ROARMAP. Якщо лише рекомендації - зареєструйте теж як "Пропоновані інституційні мандати".  Якщо ще не маєте жодного рішення - готуйте питання на Вчену Раду, заохочуйте університет  до прийняття рішення.  Приклади  мандатів  - можна взяти на цьому сайті. 
Торуємо разом шлях до Відкритого Доступу! 
 

3 коментарі:

  1. Як мені подобаються ці малюнки на яких все постійно зростає))

    А ще сказано забезпечити "гідну інформаційну ідентифікацію України у глобальному Інтернет-просторі".

    ВідповістиВидалити
  2. Пані Тетяно, питання: чому тутечки не зареєстровано репозитарій Могилянки?

    ВідповістиВидалити
  3. це питання до моїх колег, які чомусь цього не зробили раніше:-( Я заслала реєєстрацію тижні два тому, вони не спішать виставляти.

    ВідповістиВидалити