середу, 23 березня 2011 р.

Бібліотека від Google програла суд

Невтішна новина всім прихильникам проекту books.google. Вчора окружний суд Мангеттену визнав неправомірними дії кампанії щодо оцифровки книг без згоди авторів. Ну от, а ми недавно раділи швидкому розвитку проекту.
      Сутність справи, яку розглядали майже 6 років така. Майже відразу від початку проекту "Гугл-книжки" Гільдія американських авторів та Асоціація американських видавців подала в суд, звинувативши Гугл в порушенні авторськиз прав. Тоді Гугл запропонував проект угоди з видавцями, виділивши $125 млн. на створення Реєстру авторських прав на книги, в якій автори та видавці змогли б вносити свої книжки та отримувати коменсацію за їхнє розміщення в публічному доступі. Головна особливість пропозиції: вносити в Цифрову Бібліотеку ті книги, автори чи видавці яких не заявили про протилежне, так звані "сирітські" книги. (Цікавий підхід до авторського права, чи не так? Десь я таке вже чула «Не питай, не говори":-) Проти Світової БІбліотеки Гугл, як відомо, виступили також корпорації Amazon, Microsoft, ну, звісно, і Yahoo!, проти виступили урядовці з кількох європейських країн, де твориться Europeana. Всі вони проти монополії Гугл на світову цифрову бібліотеку та несправедливі привілеї. Що далі? Гугл може подавати апеляцію, але скоріше за все, готуватиме новий проект Угоди, який задовольнить вимоги суду і сторін. Але, не зупиниться:-) у своїх планах та проектах по доступу до книжок через Google Books и Google eBooks.

    PS. Нещодавно Українська Асоціація Видавців звернулась до авторів та видавців підручників з проханням підтвердити законність розміщення підручників для середніх шкіл на порталах:
http://shkola.ua/book/index
http://company.shodennik.ua/news/1511
З точки зору Закону України «Про авторське право та суміжні права», вважає логічно Асоціація, це є грубою формою порушень прав як автора, так і видавництв, якщо вони не передали власникам сайту це право. Цікаво, як і чи спрацює наша машина правосуддя у захисті прав авторів? Чи розгляд теж тягнутиметься роками? а там чи віслюк, чи падішах...
Джерело
Джерело
і ще одне - на Укрправді 
і в New York Times  коментар.  

1 коментар:

  1. До речі, нещодавня угода Google з Національною Бібліотекою Чехії дозволить оцифрувати і представити у вільний доступ 200,000 книг (правда,16-18 століть.
    Новина тут - http://booksearch.blogspot.com/2011/02/printed-treasures-from-golden-city.html

    ВідповістиВидалити