пʼятницю, 25 березня 2011 р.

College & Research Libraries - у відкритому доступі!

З 1 квітня 2011 р. важливий фаховий журнал College & Research Libraries (C&RL) - щомісячне видання Асоціації бібліотек коледжів та дослідницьких бібліотек (підрозділ Амариканської Бібліотечної Асоціації) повніcтю у відкритому доступі!  Таке рішення Асоціація ухвалила на своїй січневій конференції, декларуючи реальне впровадження підримки ідеї відкритого доступу. Читайте всі нові випуски журналу, а також весь архів з 1997 року, абсолютно вільно і безкоштовно.
Цікаво, що для охочих мати друковану копію, зберігається передплата (для нашої країни (і не для членів Асоціації:-) - 85 доларів на рік).

PS. Згадуючи недавню не дуже бурхливу дискусію на одному з блогів, про  те, чи читають бібліотекарі фахову періодику, нагадую, що вищезгаданий журнал є досить важливим, але не єдиним безкоштовним (вільного доступу) журналом, який варто читати, або хоча б переглядати. На додачу до наших рідних (доступ через портал Наукова періодика України) , зазирніть на Директорію журналів відкритого доступу  . Журналів з теми "Бібліотечні та інформаційні науки" тут 117, серед них відомі Ariadne, D-Lib Magazine, Journal of Electronic Publishing, Liber Quarterly : The Journal of European Research Libraries, Library & Information Research та ін.

4 коментарі:

  1. Мишка підказала?

    Пригадую, аж надто бурхлива видалась дискусія:D , залишилась підозра що далеко не всі вітчизняні підчитують, а Ви пропонуєте англомовні=)

    А який у Вас улюблений англомовний журнал?

    ВідповістиВидалити
  2. пропоную англомовні...Завжди кажу своїм студентам: вчіть англійську, краще мати доступ до першоджерел, ніж чекати, що хтось перекладе і зреферує... Зрештою, Гугл-перекладач все краще і краще працює. Але Вашу іронію "спіймала"... Може, хтось читає все ж таки? (принаймні двох знаю - Ви і я:-)
    Мій? Serials review, напевне. Але не тільки:-)

    ВідповістиВидалити
  3. Шкода, але я читаю через ґуґл-перекладач. Якщо з тієї каші мене щось зацікавлює, то зупиняюсь і далі довга історія.

    Але, читати українські фахові видання важливіше ніж іноземні: дізнаєтесь чим займається сучасна українська бібліотекознавча наука +проблеми іноземців часом надто не схожі на наші.

    Найголовніше - потрібно підтримувати своїх авторів. Якщо вже бібліотекарі від своїх відвернуться... словом - сумно.

    ВідповістиВидалити
  4. Журнал в 2013 припиняє існування в друкованому вигляді, листопадовий паперовий номер стане останнім, далі лише електронне видання. І у відкритому Доступі. І так буде з усіма журналами рано чи пізно.
    Див.http://www.ala.org/news/pr?id=12160

    ВідповістиВидалити