понеділок, 28 березня 2011 р.

"Чи є в Україні гаряча вода": більйон питань-відповідей на ChaCha

Поки бібліотеки освоюють простір віртуальних довідкових служб, виявилось, що у них є досить потужні конкуренти. Такі, наприклад, як портал миттєвих  запитань-відповідей ChaCha 
Сервіс безкоштовний, питання приймаються і он-лайн, але популярніше через мобільний звязок, у  форматі  “ask-a-smart-friend”, відповіді миттєві sms та он-лайн (подивіться як швидко оновлюється стрічка відповідей). Сервіс починався як довідкова для мобільного звязку в січні 2008, а тепер це найпопулярніша довідкова служба для мобільного звязку, яка, звичайно, ж освоїла і віртуальний простір. 
      Вражає статистика: щомісяця надходить  32 МІЛЬЙОНИ запитань (через  mobile text, mobile video, phone apps, online та соціальні мережі), на які дають відповіді понад 63,000 волонтерів, відомих як Guides. Може серед них і є бібліотекарі?:-) 
    Щоправда, сервіс лише англомовний. Але в архіві виконаних довідок, як би у нас це назвали, вже понад більйон відповідей. Архів поділено за тематикою : політика, культура, мандрівки, гумор і т.д. Можна зробити пошук за ключовим словом, наприклад, подивилась, що питають про Україну: "Чи є Україна частиною Росії", "Чи є Україна в Європі", "Хто Президент", "Яка столиця" і т.д. - традиційний набір питань середньостатичного американця про нашу країну (дивно, не зустріла питання, яке мені тут кілька разів задавали "Що буде, як повернуться комуністи":-) 
      Відповіді  короткі,  смс-стилю, за детальнішими - вперед до Гугелка та до бібліотек:-) 
Але цікаво переглянути деякі. Наприклад, на питання про найкращий анекдот про Україну: "В Америці на кранах з водою  літерою "C" позначають холодну (cold), "H" - гарячу (hot). В Західній Європі червоним позначають гарячу, синім - холодну. В Україні - синім позначають "вода", червоним "нема ". Ось так. Тому, певно, і запитують про комуністів:-)
   Серед питань про бібліотеку (крім численних типу "Як пройти ..." (адреси, години роботи тощо), наприклад такі: "Чи Бібліотека Конгресу - реальна бібліотека"? , "Що можна робити в бібліотеці":-) На останнє питання така відповідь: "спланувати відпустку, заповнити податкові декларації, взяти додому книжку, почитати газету:"-)"

5 коментарів:

  1. ...яке мені тут кілька разів задавали...

    Невже українську діяспору далі мучить це питання?

    ВідповістиВидалити
  2. ні, на цей раз це не діаспора:-): американські університетські колеги:-), причім в різних містах.

    ВідповістиВидалити
  3. ???
    хоча... при комуністах США цікавіше виглядали=)

    ВідповістиВидалити
  4. "Умом Россию не понять? А чем? Ну как же Вам не стыдно?" :-)
    Чим цікавіше?:-)

    ВідповістиВидалити
  5. Сьогодні це велика країна в період застою.

    ВідповістиВидалити