пʼятницю, 25 березня 2011 р.

Про "Хлопчика, вихованого бібліотекарями" або ще раз про імідж бібліотекаря

   Трапилась мені така дитяча книга: "Хлопчик, вихований бібліотекарями" (The Boy Who Was Raised by Librarians). Здригнулась від недобрих ассоціацій про можливого бібліотечного Мауглі, залишеного батьками в юному віці десь на поличці між книжками в якій-небудь бібліотеці Гарлему (нічого особистого:-), і бібліотекарш,  що замислили його виховати в стінах книгозбірні, позбавивши бідну дитину сонячного світла і радощів дитинства.... От бачите, Фройд би плакав:-) 
     Аж нічого подібного, весела дитяча книжечка  (як пишуть для дітей від 4-х до 8 років) про хлопчика Мелвіна, який ЩОДНЯ відвідує публічну бібліотеку містечка Лівінгстон. 
А на допомогу йому завжи приходять чарівні і всезнаючі бібліотекарки - Мардж, Бетти, й Леолла, які не тільки завжи цікавляться його справами, але й дійсно допомагають, радять, виховують. Якщо Мелвін робить якісь помилки, бібліотекарки спішать на допомогу і "всі помилки ідентифіковані, класифіковані та каталогізовані протягом 20 хвилин!"  
 Хлопчик виріс, вивчився, і, здається, теж став бібліотекарем. От який геппі-енд, і взагалі дуже позитивна історія про бібліотеку та її працівників. 
       Авторка цієї популярної в США книги, Карла Морріс - сама дитячий бібліотекар, працює в міській бібліотеці Прово, штат Юта.  Гарна книжка, весела, яскраво ілюстрована, здобула купу перемог на всіх можливих конкурсах дитячої літератури... Як на мене, чудова промоція бібліотечної справи та іміджу бібліотекаря. Чи хтось  знає хоча б один подібний твір української дитячої літератури? Де би бліотекар не був злою тітонькою в окулярах на сторожі книжкових полиць?  ("Тишина должна быть в библиотеке":-) А може у когось з бібліотекарів "в шухляді" подібна написана книга?  Було би добре видати, чи не так?

11 коментарів:

  1. Ні, Тетяно.
    Боюсь, що такої книжки Ви не знайдете ні в кого у шухляді. Більш того, її навряд чи хто надумає написати. Як не сумно це констатувати, але проблема не тільки у відсутності подібної літератури саме про БІБЛІОТЕКУ.
    Як на мене, наша держава ВЗАГАЛІ не ставить не меті підтримувати ідеологічний напрям. А без підтримки держави це буде зробити важкувато.
    А на рахунок "Тишина должна быть в библиотеке" - дійсно, ця цитата - перша, що приходить в голову при думці про наші бібліотеки

    ВідповістиВидалити
  2. Вікторіє, та при чім держава, хіба що фінансові чинники? Але, якщо уявити,що раптом (:-) держава піднімає рівень зарплати бібліотекарям,і виділяє досить коштів на ресурси, це ж не означатиме автоматичне підвищення іміджу бібліотеки та бібліотекаря. Імідж створюємо своєю роботою, своїм ставленням до неї теж, не тільки ресурсами. Зрештою і зараз хто хоче, шукає шляхи, хто не хоче - причини... А подібні речі (через художню літературу,в т.ч., сприяли б , як на мене...

    ВідповістиВидалити
  3. УБА проводить конкурси літер. творчості для б-карів; замовлення на таку книгу через конкурс (не тільки для б-карів, а можливо, і для авторів) було б цікаве.

    А ще щодо іміджу: часто бачу повідомлення про ярмарки професій, але жодного разу не бачила там професії бібліотекаря (суцільні юристи, економісти, тощо). Ці ярмарки часто влаштовують виши для реклами своїх кафедр, напрямків навчання, тощо. Спрямовані вони на молодь. Отже, для реклами професії треба залучати молоді біб.кадри, що здатні цікаво, незанудно і нестандартно розповісти про професію.
    В мене все життя був залізний аргумент : для жінки, що планує спокійно народжувати і виховувати дітей, кращої роботи не знайти, поки діти маленькі ))

    А ще ця робота дуже "детективна" - щось вишукувати, розплутувати...

    Можливо, хтось ще додасть аргументів?

    ВідповістиВидалити
  4. Я би не погодилась з "для жінки, що планує спокійно...":-) с
    покій нам тільки сниться:-)

    ВідповістиВидалити
  5. Може, варто детальніше пояснити: "при чому держава і відсутність її підтримки ідеологічного напрямку".
    Під ідеологією я тут розумію загально прийняті суспільством (внсалідок державної промоції та підтримки) категорії: "Что такое хорошо, и что такое плохо", а також "кто герой нашего времени"
    Історично досить сильною ідеологією була церковна.
    Потім комуністи намагалися впровадити свої категорії.
    Зараз - повний нуль. Тому фільми про Тараса Бульбу знімає Бортко в Росії (чому не в Україні? або не про Бульбу, так про інших козаків, літературного матеріалу - повно. Іван Ле, наприклад).
    А люди до такої міри втратили орієнтири, що (просто один з нещодавних прикладів, загалом - дрібязковий, але красномовний) запросто на камеру заявляють, що використали можливість вилетіти з Лівії за державний кошт тільки, щоб покататися на лижах у Буковелі, бо вони так щороку роблять...

    ВідповістиВидалити
  6. А ось у тих же США не тільки чудова книжка для дітей, але і фільм "Бібліотекар".
    А там навіть Голівуд завжди дотримується політкоректної ідеології...

    ВідповістиВидалити
  7. Звичайно, багато залежить від загального рівня ідеології країни (але і від нас самих теж:-). А зараз: «Когда мы анализируем обобщающий образ библиотекаря в общественном сознании, мы тут же наталкиваемся на архетип старой карги – пожилой, одинокой женщины со многими странностями, не располагающей к себе, сварливой и бдительно охраняющей свои владения. Она также известна как Баба-Яга, богиня Кали, ведьма, колдунья…» (Матвеев.Причины устойчивости «библиотечных» стереотипов»//Новая библиотека,2007, № 8
    Руйнуємо стереотипи:-)!

    ВідповістиВидалити
  8. Із задоволенням!
    Власне саме цим нашим спілкуванням (таким сучасним, я б навіть сказала - модним) ми це і робимо. Але роботи ще чимало :) :)

    ВідповістиВидалити
  9. Относительно имиджа, небольшая зарисовка. Районная библиотека, попадает в проект, начинает искать деньги на ремонт, рассказывает всем вокруг, что это престижно, модно помогать библиотеками и т.д, и т.п. Получает помощь, делает ремонт, покупает новую мебель, т.е. меняет только интерьер и ... вдруг?.. море детей, которым нравиться тут находиться и... "В будущем,- говорят дети,- мы хотим тоже быть библиотекарями". Поменялась среда, сами библиотекари стали "красивше" и вырос престиж профессии. Это урок для нас!

    ВідповістиВидалити
  10. А моїй бібліотеці є письмениця! Ірина Голуб написала книжку для дітей про краєзнавство та любов до рідного краю "Сім чудес Дніпропетровщини". Дам їй прочитати Ваш пост, може в неї виникне бажання написати таку необхідну для україньких дітей книгу... ;-)
    А ще можна художників просити хоть комікс намалювати!!!

    ВідповістиВидалити
  11. Сподіваємось, що коли ці діти виростуть, ми з Вами вже піднімемо престиж професії, і суспільство достойно її оцінить:-)

    ВідповістиВидалити