вівторок, 15 березня 2011 р.

Калькулятор для дослідника

     Пам'ятаєте давній анекдот: у аспіранта останнього року запитують: "Чому ж, шановний, Ви не підготували дисертацію?" - "А у мене гості вчора були".
       Скільки часу потрібно для студента для написання курсової чи дипломної роботи? Досліднику для підготовки праці до публікації? А головне, як правильно спланувати цей час, щоби не лишати на останні дні, не працювати в стані стресу і в цейтноті?   
        Бібліотека Університету Міннесоти  придумала такий ось Калькулятор. Фіксуєте дату початку роботи та реченець завершення, обираєте галузь знань, і Вам пропонується досить детальний покроковий календарний план: уточнити тему, визначитися з дефініціями, написати план та тези, опрацювати літературу, і т.д.  За більшістю "завдань" - стоять лінки на сервіси Бібліотеки, яка допоможе впоратися з цим завданням. 
     Подібний калькулятор є і для тих, хто готує дисертацію .  Для цього  типу дослідження тут вже пропонується  вже цілих 15 "кроків", кожен з яких датований певним реченцем і досить детально пояснений, знову ж таки з лінками на сервіси Бібліотеки чи пропозицією допомогти. 
      Не знаю, чи це потрібно нашим студентам, адже в жарті :"Які методи застосовані у Вашому дослідженні? - Ctrl+C - Ctrl+V! "  є лише частка жарту... І чи багато у нас вишів, де відраховують за плагіат?  
      Але, можливо такий калькулятор комусь стане у нагоді,. поставте лінки з своїх сайтів!  
      Бібліотеки, чи хтось у нас допомагає нашим студентам та дослідникам реально у плануванні та організації їхніх досліджень (крім анонсованої у наших всіх книгозіірнях послуги "Підбір літератури до теми":-)? Поділіться!      



2 коментарі:

  1. Час, як на мене, ще залежить і від індивідууму, але ось лекцій про те, як написати, оформити, надіслати наукову роботу у вітчизняний і іноземний журнал - обмаль. Багато студентів, аспірантів (чи навіть викладачів) не відмовились би від таких занять.

    ВідповістиВидалити
  2. Так, пам"ятаю свої ходіння по колу при підготовці купи паперів до захисту, і кожен пошукач наче першовідкривач:-): Тому корисні навіть не поради щодо методології дослідження, як методики оформлення, упорядкування, процедури подачі, захисту. Ну, а пропонований калькулятор - це ще й додаткова промоція сервісів бібліотеки, яка ще раз доводить: ми можемо бути корисні!

    ВідповістиВидалити