понеділок, 14 березня 2011 р.

Бібліотека має працювати без вихідних!

    8 березня в Лос Анджелосі проходили місцеві вибори. В цей же день громадянам міста пропонувалось підтримати пропозицію збільшення бюджету на утримання публічних бібліотек міста. Не за рахунок збільшення податків, але реструктуризації бюджету міста.  За останні 12 місяців вже втретє скорочуються години роботи бібліотек міста, які відтепер  працюють всього лише 5 днів на тиждень. На 28% скорочено штати бібліотек.  Цікаво, що активну участь в акції взяли студенти університету  UCLA, яким "вистачає" своїх чудових бібліотек, але які дбають за збереження бібліотек та їх ролі для місцевих громад.  
     Чудова новина, 63% тих, хто взяв участь в голосуванні 8 березня підтримали цю пропозицію! 
 
   Слід зазначити, що міста Лос Анджелес в традиційному розумінні містобудування не існує. Є купа містечок, , розтягнутих вздовж узбережжя океану, і поєднаних між собою хайвеями. На питання "Де у Вас центр?", отримуєш відповідь типу "Всюди у нас центр".  Голлівуд, Беверлі Гілз, Санта Моніка, Глендейл, Шерак Оакс, Вествуд і т.д., в кожному є свій центр, і свої  "досягнення".І свої бібліотеки!
   Публічна Бібліотека Міста Янголів включає в себе Центральну бібліотеку  та 72 філії в усіх цих різних містечках. Загальний бюджет -$150.7 мільонів, що складає  2.0% всього бюджету міста ($6.7 billion) (Правда, вражає?  По-переше, те, що така інформація оприлюднена, по друге, звичайно самі цифри... Ніколи не зустрічала, скільки "коштує" наприклад бюджет Києва, і скільки в ньому відведено на мережу бібліотек., хоча сплачую податки вже досить давно:-)
       Загальний фонд тутешньої мережі  - 6,4 млн. прим.За рік  бібліотеки відвідують 17 млн. книговидача (тут рахують лише книговидачу за межі бібліотеки) - 18 млн. Крім того, 155 млн. завантажень онлайнових ресурсів відбулось через 2300 комп'ютерів для публічного доступу в бібліотеках. В 21 бібліотеці працюють Центри освоєння комп'ютерних азів для дорослого населення. Для школярів пропонується онлайнова допомога у виконанні домашніх завдань. Для безробітних - онлайновий пошук роботи.  Купа програм для розвитку, самоосвіти, вивчення англійської мови тощо.  
     Тепер навіть Центральна Бібліотека зачинена в неділю та понеділок, а у інші дні працює або з 10 ранку до 8 вечора, в окремі дні навіть до 5 вечора.Так само працюють філії. 
     Такий спільний голос громадян міста, впевнені організатори, забезпечить умови для того, щоб бібліотеки були відкритими, діти були в безпечних місцях в бібліотеці, а не на вулиці, безробітним - шукати роботи через публічні комп'ютери в бібліотеках, старшим людям - не відчувати самотності, студентам - ресурси для навчання. 
 7 днів на тиждень, 365 днів на рік! Так мають працювати публічні бібліотеки. Погоджуємось? 

    

2 коментарі:

  1. Та я давно згодна. Колись працювала до 21-ої вечора - такий був графік роботи б-ки. Подобалось приходити о другій на роботу (в нас у книгосховищі був скорочений день)
    Але ж це тягне цілу купу питань, що повинно вирішувати місто (транспорт, наприклад; в нас взимку після 19.00 маршрутки не дочекаєшся, як і тролейбуса). А головне - треба організовувати читачів, що вони сказали : "це треба нам".
    Оце YesLi на плакаті, якщо російською, то дуже у тему.

    ВідповістиВидалити
  2. моя бібліотека працює 7 днів на тиждень, з 8-30 вранці до 8-30 ввечері, в суботу-неділю - з 10 ранку до 8 вечора. 12-годинний робочий день для обслуговування, якщо є питання - поділюсь.

    ВідповістиВидалити