понеділок, 19 вересня 2011 р.

"Час читати" по-англійськи

"Многое мы охотно бросили бы, если бы не боялись, что кто-нибудь другой это подберет» (О.Уайльд)
Буккроссинґ (англ. bookcrossing) — громадський рух "визволення книжок", що діє за принципом соцмереж та флешмобу. Людина, прочитавши книгу, залишає («звільняє») її у громадському місці (парк, зупинка транспорту, кав"ярня тощо), для того, щоб хтось зміг цю книгу знайти та прочитати, і у свою чергу пізніше повторити процес. Спостереження за «подорожжю» книги здійснюється через спеціальні сайти, але не обов'язково.
   У себе в Бібліотеці відвела під буккроссинґ один стелажик у коридорі: і самі туди книжки які непрофільні чи дублетні :-( підкладаємо , і з студентського "кроссингу" часом щось потрібне бібліотеці перепадає (сьогодні, до речі, стягла підшивку журналів "Що"...)   Ок, про те, чи бібліотекам потрібен цей рух і як в нього вписатися, якщо так, ще поговоримо колись. Нині ось така цікава новина: британці зібрались пограти в ці "книжкові схованки" всім туманним Альбіоном. В минулі вихідні газета «Ґардіан» оголосила про початок національного буккросинґу від Ґардіан і Обсервер (the Guardian and Observer Book Swap): скрізь у публічних місцях – парках і сквериках, транспортних зупинках, кав’ярнях, галереях і музеях Англії було розкладено 15 тисяч книжок... . (Майже стільки було на Форумі? а куди після Форуму діваються книжки непродані? невже в бібліотеки?) Національний буккросинґ в Англії триватиме до кінця жовтня, всього шість тижнів.Книжки для обміну надали видавці й автори, і закликають й інших віддавати власні книжки... Справжній "Час читати" по-англійськи.... .

10 коментарів:

  1. Я у вас на полке взяла книгу, думая, что это приключенческий роман Сидни Шелдона (плохо знаю его книги, но, кажется, он ведь триллеры и т. п. пишет?), а когда присела в Лавре на скамейку, чтобы читать, обнаружила любовный роман некой Ситни Шелдон. Очень расстроилась, но, конечно, не стоит хватать все, что лежит на книжных полках.

    Но вообще хочу рассказать о вечере, который мы в октябре устраиваем. "Книжки и сушки" (так назвали) - это что-то вроде книжной барахолки, на которой люди меняют книги. Похоже на буккроссинг, а также на бартерный рынок. Проект нам предложили студенты университета, устроившие такое на День филолога. Мы расширем ассортимент меняемых вещей: плюс открытки, пластинки и т. п. Чай, сушки и музыка. В университетской библиотеке (а у вас еще и свой сквер) может хорошо получиться.

    ВідповістиВидалити
  2. Марино: То давайте з Вашим "гаражним сейлом" до нас? Або ми влаштовуватимо "Ніч в бібліотеці", там можна багато чим цікавим наповнити:-)

    ВідповістиВидалити
  3. С радостью бы, але я в Екатеринбурге, это три часа самолетом от Киева.)))

    ВідповістиВидалити
  4. АХ, не збагнула відразу, бо ж "Я у вас на полке взяла книгу":-) Все одно, цікава ідея, спасибі!

    ВідповістиВидалити
  5. Каждое лето приезжаю к родным в Киев.))) Как сформируем программу вечера книгообмена, пришлю Вам ссылку.

    ВідповістиВидалити
  6. Із задоволенням! Запрошую наступного літа теж! Маю знайомих у Вашому Уральському ун-ті, тож теж принагідні вітання прихильникам відкритого доступу:-)!

    ВідповістиВидалити
  7. Дуже доречно Ви підняли цю тему, пані Тетяно! Багато читали про буккроссинґ, дивилися сюжетів, єдине що не досить багато чули відгуків від самих бібліотекарей. Мене цікавить: як "прижилась" ця форма роботи у Вас? Ми хотіли розпочати з 1 вересня, але багато негативних думок: мовляв, менталітет не той, будуть тільки брати і нічого від себе не залишати...

    ВідповістиВидалити
  8. Буккроссинг предполагает ряд ритуальных действий, и стеллажи для обмена книгами в библиотеках Екатеринбурга, как правило, вне этой игры (см.: http://book.uraic.ru/blog/?p=6077), но книги и журналы для них приносят и читатели и прохожие. Т. е. для буккроссинга издания необходимо готовить: снабжать наклейками с комментариями. Однако можно просто поставить стол для книгообмена. Если книга для людей ценность сама по себе, безотносительно к содержанию, лишнюю книгу без лени донесут до такой полки.

    ВідповістиВидалити
  9. Що ж, є і таке : "тільки брати і нічого від себе не залишати", і супер цінних-цікавих книжок не зустрічала, або не встигала "вполювати" (переглянути):-)
    БК - не конкурент бібліотеці, а ще одна послуга!

    ВідповістиВидалити
  10. Ну, цінні книги і бібліотека, і читач воліє тримати у себе, тому вони там і рідко зявляються. Але ж є книги, які купуєш, читаєш, отримуєш задоволення, і розумієш, що ти вже до цієї книжки не повернешся. Що робити, накопичувати на полицях? А якщо таких полиць немає де поставити? Тому, мені піходить навіть ота думка, тіки трохи навпаки "тільки залишати, і нічого собі не брати".
    А від бібліотеки ми справді ставимо туди те, що не підходить по профілю (у такий спосіб туди і потрапив отой любовний роман), або маємо достатню кількість, і, судячи з того, що їх потім на полицях немає - ті книги знаходять читача.

    ВідповістиВидалити