пʼятницю, 9 вересня 2011 р.

І знову про плагіат

"Ви повинні вміти вірно формулювати власну думку, навіть якщо Ви її не маєте":-) 
                       VS
"Копювання з одного джерела  – плагіат, з двох і більше  –дослідження" (Уілсон Мізнер)

Пішли навчання для першокурсників, і фреші досить серйозно запитують, що таке плагіат, і як правильно цитувати.  Жаль, що їм не пояснили ще в школі...
Може і вам знадобиться цей короткий виклад, особливо, на запити "Як знайти і скачати реферат/курсову тощо" :-)  
     Отже, плагíа́т, як каже Вікіпедія,  — привласнення авторства на чужий твір науки, літератури, мистецтва, чи  чуже відкриття тощо. А також використання у своїх працях чужого твору без посилання на автора. Автори одного з найбільших англомовних ресурсів для виявлення плагіату "Turnitin" дають ще такі визначення цього поняття:
  • вкрасти ідею або слова іншої людини і видати їх за власні;
  • використати результати роботи іншої людини без вказання джерела, звідки вони були взяті;
  • повністю або частково вкрасти мистецький, науковий або інший твір чи роботу та видати їх за свою;
  • представити вже існуючу ідею або продукт як новий та оригінальний .
Крім того, в різних сферах і галузях діяльності плагіат може мати більш персоніфіковані відносно специфіки цієї діяльності визначення. Так, в навчальних закладах він може розглядатися як:
  • офіційно не підтверджена домовленність між щонайменше двома студентами наслідком якої є виконання однакових, або майже однакових робіт;
  • фальсифікація — зміст завдань, наприклад, статистичні показники, були вигадані або невірно вказані як результат власної роботи;
  • реплікація — коли студент здає однакову, або майже однакову роботу кілька раз для підняття власного академічного рейтингу;
  • отримання недозволеної копії екзаменаційних завдань;
  • спілкування з іншими студентами під час іспитів для розв'язання завдань;
  • представлення себе під іменем іншого студента на іспитах і т.п.
В Могилянці діє "Положення про запобігання плагіату", за це реально відраховують. Дивлюсь на відповідне ПЗ, н-д, на той же Turnitin ( from iParadigms). Поділюсь інформацією, кого зацікавить. 
         А як в інших університетах? І чи попереджають десь в бібліотеках та бібліотечних Інтернет-центрах бодай про елементарні правила:  "Скачати реферат  - неправильне словосполучення!"(як мінімум)?    

    11 коментарів:

    1. У нас в університеті також починають цікавитися цим питанням

      ВідповістиВидалити
    2. А у нас у Черкасах (по крайній мірі чотири роки тому)ми книжку одного викладача переписувала тричі: один раз на лекції (він потім перевіряв констпекти), другий раз на семінари, а третій - ми з неї ж писали реферат. Якщо були якісь відхилення від "оригіналу" - 5 тобі не бачити:-)))
      Та що там студенти. Викладач читала лекцію по етнології з відомої книги Бромлея, при чому, з російських роздруківок. Тому пів року індіанців ми називали індійцями, бо ж перекласти з російської слово "индейцы" вона не вміла.
      Чи був це плагіат? Думаю, значення цього слова там не знали:-)))

      ВідповістиВидалити
    3. Згадуючи свій Виш більшість викладачів, не тільки читали з роздруківок, але і захищалися використовуючи чужі дисертації, матеріали, тощо.

      ВідповістиВидалити
    4. Отож, картина жахлива... Погугліть "Замовити скачати купити ДИПЛОМНУ контрольну дисертацію реферат", пропозицій більш ніж, значить є попит:-(

      ВідповістиВидалити
    5. Мені цей Turnitin тільки засмічував пошту. Плагіат з англотекстів це вже вищий пілотаж, рівня рнбо.

      Для маляток - є ларьочок, а у ньому сидить тьотя, яка за пару хв. зробить титулку, переставить речення, видрукує... і коштує це все менше 10 грн.

      ВідповістиВидалити
    6. Дякую за посилання на Положення. Додам до прикладів. Ми цю тему розглядаємо в курсі нетикету також. В розділі "правила цитування".

      ВідповістиВидалити
    7. ПБ, "засмічував пошту" - чому? Щось відслідковували, тобто реально працює?

      ВідповістиВидалити
    8. @МБ: Якби ж то можна було перевірити. Одні рекламки і ті стрьомні - в ви не перейшли за посиланням, а що вам не сподобалось, а можливо у вас виникли проблеми... Не люблю нав'язливого маркетингу.

      ВідповістиВидалити
    9. Прочитав. Не розумію!!! Реферат - це письмова доповідь у якій зібрана інформація з одного або декількох джерел. Про який плагіат мова?!

      ВідповістиВидалити
    10. Якби можна було просто взяти і перевірити роботу через ТІ, то чудово. Але воно ж далеко не безкоштовне... От де студенту себе самого перевірити? Бо коли пишеш велику роботу, то часом можна і випустити щось із уваги, без будь-якої лихої думки. Підкажіть, будь ласка, такі ресурси!

      ВідповістиВидалити