понеділок, 15 серпня 2011 р.

Бібліографія? Це просто з EasyBib


"Нормы библиографического описания составляют собой, так сказать, красу научного этикета. Их соблюдение указывает на привычку к науке, а их нарушение выявляет выскочку и неуча и нередко бросает позорящую тень на работу, казалось бы, приличную на первый взгляд…" (Умберто Эко) 

В розпалі моїх студентських років (ох, і давно це було:-) трапилась така весела історія: на заміну ГОСТ 7.1—76 прийшов ГОСТ 7.1—84 (1984! BIG BROTHER IS WATCHING YOU! майже оруеллівські рефлексії:-), що викликало ледь не панічні настрої у таборі викладачів наших численних студій під умовною назвою "Фонди-каталоги-бібліографії галузеві".Ми ж, з огляду на розум бабський-дівочий максималізм юнацький сприйняли зміни в новопропонованій схемі-логіці без особливого пієтету. На що викладачі обурювались: "ПРАВИЛЬНО УКЛАСТИ БІБОПИС- наріжний камінь Вашого фаху! Як Ви будете поратися з каталожними картками? а укладати бібпокажчики? а оформлювати ПРАВИЛЬНІ переліки літератури до дисертацій? якщо ви - не приведи Надєжда Канстантіновна! -невірно розставите розділові знаки у бібописі партійного з"їзду!" (Наївні, не знали, що ми навіть "доростемо" до "Назва з екрану", як і те, що настане власне ця епоха "читання з екрану":-)
      Вже здогадались, що мова про правила укладання бібліографічних описів, а точніше навіть, біб.посилань? От тепер уявіть, що всі довкола легко орієнтуються у всіх ГОСТах-стандартах, вкл. з ДСТУ ГОСТ 7.1-2006, не кажучи вже про ISBD та різні стилі і т.п. І чого тоді вартуватиме ретельно виплеканий нами імідж бібліотечної професії й бібліотекамя, який чаклує над областями й елементами, творить багаторівневі записи, знає точно, в чому різниця між тире і  дефісу, і скільки пробілів після якого знаку, і куди дівати другого, третього і т.п. авторів, і чому, коли і в яких дужках пишемо слово "Текст" і т.д. і т.п.? Ха, більше того, що імідж, коли в багатьох вітчизняних книгозбірнях ця таємнича наука приносить прибуток, адже включена в дозволений перелік платних послуг! Як думаєте, колєги і колєжанки?
       А от американським студентам набридла колись така залежність, і сотворили вони в 2001 р. такий собі ресурс: Легка бібліографія або ж EasyBib. Автоматична генерація бібопису-посилання-цитування. 58 різних видів-типів документів (включно з такими "екзотичними" як рішення судів чи е-листи розсилки). Різні стилі згенерованих записів: APA, Chicago/Turabian, MLA. В партнерах - WorldCat, тож руцями можна автора-назву іт.п. не набирати, а пошукати готовий опис. Ясна справа, є персональний профіль, бавтесь-працюйте з Вашими відібраними-створеними записами-цитуваннями-описами як завгодно. Перекладачка від Гугелка все це гарно перекладає. Купа інструкцій-презентацій допомагають це освоїти легко й ефективно. Спробуйте! 28 млн. користувачів з усього світу нині зареєєстровано на цьому сайті, який належить нині кампанії ImagineEasy Solutions, яка процвітає і розвивається.
     От би у нас Вернадка? Книжкова палата? ВАК? хтось створив таку програмку, і здобув би вічну вдячність всіх аспірантів, а?

Джерело

8 коментарів:

  1. @ ХТОСЬ: и предпочтительно с library edition!
    вот еще bibme попробуйте, там вроде как в бесплатностях поболее будет, и реклама не столь навязчива.

    ВідповістиВидалити
  2. Дуже цікаво. дякую! Створити таку програмку має не бібліотека, а приватна фірма... У нас практично немає фірм, які б займалися навколобібліотечними проблемами... А бібліотеки самотужки непрофесійно намагаються (а частіше - зовсім не намагаються) їх вирішувати... Бізнес зовсім не бачить в бібліотеках та їхніх користувачах ринку збуту, тож і не цікавиться... Може, провести роз'яснювальну кампанію серед бізнесменів?

    ВідповістиВидалити
  3. З мого досвіду: коли приватна фірма береться "легко і просто" автоматизувати бібліотечні речі, виходить як в давній приказці про "схожа свиня на коня, та хвіст не той":-) Якщо би професіонали створили таку програмку, і вже якщо би вона була успішна, створили з цього собі бізнес - було б краще, ні?

    ВідповістиВидалити
  4. Так, звичайно, найкращий бізнес створюється фахівцями... Тож без партнерства не обійтися, бо бібліотекар-бізнесмен чомусь мені не зустрічався...

    ВідповістиВидалити
  5. и предпочтительно с library edition!
    вот еще bibme попробуйте, там вроде как в бесплатностях поболее будет, и реклама не столь навязчива

    ВідповістиВидалити
  6. ВПашкова@: Цікаво помріяти про бібліотекаря-бізнесмена:-)!
    Etain@ От спасибі, теж гарний мейкер, в закладки!

    ВідповістиВидалити
  7. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити