суботу, 27 серпня 2011 р.

"Українська вільна бібліотека" в Калуші та в Мережі

Ще одна Електронна бібліотека. На цей раз зі скромною назвою "Бібліотека XXI"  Ex.ua "УКРАЇНСЬКА ВІЛЬНА БІБЛІОТЕКА".  Розпочинає проект ініціативна група Історичного Товариства «Українська Варта», і  позиціонує його як  громадський, недержавний, культурно-просвітницький заклад, відкритий  для вільного користування усіма охочими. 
     Ініціатори впевнені, що існуючих понад 20 тис. бібліотек в Україні недостатньо, і тому в славному Калуші  (де вже є вісім бібліотек) на Прикарпатті планується відкрити ще одну. "Наразі, поки що невеличка, вона зберігається у приватному приміщенні засновників, по мірі накопичення її плановано перенести до приміщення, яке ми шукаємо. Є декілька варіянтів...Бібліотека є недержавною, а приватною – власністю громади її засновників, тому відповідно ми не розраховуємо і не шукаємо підтримки у держави". 
      Хай би була, більше гарних бібліотек в країні! Але і ці планують оцифровувати і надавати в доступ за плату: "У Мережі буде розміщений на офіційному сайті бібліотеки електронний каталог усіх книжок, де кожний обирає собі необхідне для роботи чи ознайомлення. Обираючи необхідне, читач робить замовлення на електронне копіювання всієї книжки чи певної частини або ж бібліотека іншим способом передає книжку на користування в інше місто чи місцевіcть. Лишень оплачує витрати по доставці. Все. Така схема працює в багатьох подібних закладах по цілому світові. Наприклад, Бібліотека ім. С.Петлюри у Парижі чи Бібліотека НТШ у Америці." . Про "таку схему" - перебільшення, панове. А що з авторськими правами? Як планується дотримання? І чи хтось колись заборонить це безкінечне нелегальне  оцифровування в Україні?  

14 коментарів:

  1. А таки схоже на ще одну Біб21. "...буде розпочато укладання електронного каталогу Бібліотеки, до якого матимуть доступ усі бажаючі". Вав! А я думав лише по талонах.

    Набридає ось така меншовартість і маргінальність: "...нівелювання духовних і культурних цінностей нашого народу, що призводить до духовної деградації". Як добре, що ці засновники "поки що невеличкої" нас порятують.

    ВідповістиВидалити
  2. Як завжди - під маркою порятунку національних цінностей банальне бажання заробити трохи грошей. Не звертаючи уваги на авторські права - такі дрібниці...

    ВідповістиВидалити
  3. Чого це ви розбухтілись? Усе правильно - кожному селу по онлайн-бібліотеці!

    ВідповістиВидалити
  4. Ще добре було б спитати - а чи потрібна селу ще одна бібліотека? Краще б засновники свій ентузазім направили на допомогу вже існуючим бібліотекам, як їм так болить. А то складається таке враження, що деякі ініціатори навіть не здогадуються про існування бібліотек в своєму місті, тому відкривають якісь новоутворення. А може правда - вся справа в грошах?

    ВідповістиВидалити
  5. Яких грошах, шановний? По собі судите? Ви б спитали їх самих - отих лицарів святої справи! Зайдіть на їхню сторінку на Фейсбук і ознайомтеся, самі ви маргінали! От: http://www.facebook.com/groups/115461651889094/ Ви що верзете, "професіонали"? Ви б краще порадою-добрим словом допомогли, це ж викладачі - молоді люди, а ви їх обкидали лайном - буцімто гроші вони заробляють! Та в них багато в чому вчитися треба!

    ВідповістиВидалити
  6. @Анонім: так як у групі на ФБ не можу прокоментувати, поки тут -

    Непотрібно обманювати громадськість, не помічати роботу тисяч українців. Пишуть кумедно "професінали" вбачають у нас звичайних конкурентів... ми покажемо, як творити з нуля. З якого нуля? Які конкуренти? Ви заглядали хоча б на сторінку Електронних інформаційних ресурсів НБУВ? Погляньте на культурні пам'ятки, наукові матеріали... Порівняйте щодобове відвідування сайту з відвідуванням власного ресурсу.

    Усе це доступно безкоштовно. Викладачі, про яких Ви пишете, не лише самі повинні знати, використовувати такі українські ресурси, а й знайомити з ними учнів.

    Навіщо ж Ви у своєму промо пишете про "нівелювання духовних і культурних цінностей" коли та сама НБУВ одна з кращих бібліотек світу, коли багато бібліотек внз регулярно надають доступ до світових наукових ресурсів...

    Вічна біда - на 2 українця 3 гетьмани? Співпрацюючи Ви б покращили свій ресурс, краще використали вкладені кошти, витрачений час.

    Ще у групі в коментарях пишуть про оцифрування. Погляньте на статтю 22 закону України "Про авторське право і суміжні права".

    ВідповістиВидалити
  7. Замість критики, допоможіть їм порадами або книгами. Це буде добра співпраця між експертами і новачками.

    ВідповістиВидалити
  8. Пане Бібліотекарю, нарешті мені повідомили про те, як я можу тут написати без реєстрації, як анонім. Мене звуть Станіслав, голова Історичного Товариства, яке ініціювало створення УВБ. Дякую Вам за змістовне і виважене. Відповідаю на конкретні ваші зауваження. Так, "заглядали" і вивчали сторінку Електронних інформаційних ресурсів НБУВ (які відкриваються раз на місяць, щоправда, нормально). Друге, про яких "гетьманів" йдеться? Чому ми, щиро йдучи до людей з абсолютно некомерційною метою (про це написано і у прес-релізі й інших повідомленнях), наражаємось на незрозумілу критику? Що не так, нам незрозуміло? Ваші поради "покращити власний ресурс" нам зрозумілі і ми вам дякуємо за увагу, але це було й без вас давно відомо, адже ми не є команда спритних хлопчиків, а цілком адекватних людей з відповідною освітою і досвідом, як житєвим, так і професійний. Якщо під "ресурсом" ще розумієте інтернет-присутність, то невдовзі запрацює потужний професійний ресурс, який за можливостями не поступиться накращим ресурсам європейських бібліотек. І не за гроші держави, чи добрих інтелектуало-меценатів, а за наші власні, за кошти друзів бібліотеки, які самі готові допомогти цьому справді загальнонаціональному проектові. І звідки у декого така тяга до об'єднування, централізації, тощо? Та чим більше буде подібних закладів, тим краще - це мабуть усім зрозуміло. А що не так, вам, професіоналам? Без вас робимо? То ми радо сприймемо будь-які конструктивні поради і пропозиції. Зайдіть, будь ласка, на нашу групу і будемо продовжувати у присутності громади.

    ВідповістиВидалити
  9. Перепрошую за кількість помилок - спішив.

    ВідповістиВидалити
  10. @Анонім: ...допоможіть їм порадами або книгами...

    Поки обмаль інформації про саму книгозбірню. З того, що видно у тенетах:
    а) Дизайн сайту "не на часі" (порівняйте для прикладу з моїм улюбленим бібпроектом). У Мережі вже достатньо безкоштовних шаблонів з якими можна поекспериментувати.
    б) Досі нема каталогу. Можна відразу використати якусь з вільних АБІС, але для новачків мабуть простіше пристосувати скрипт Інтернет-магазину.

    Щодо книг - на сайтах багатьох бібліотек є розділ "Книгообмін".

    ВідповістиВидалити
  11. Пише знову Станіслав. Сайт зараз розробляють спеціалісти, які досконало знають суть питання - вивчали смепціяльно досвід сайтів різних бібліотек, наприклад, Канади і США. Каталог є, він зараз переформатовується спеціальною програмою для користування на сайті, якраз, як ви пишете, на кшталт скрипту Інтернет-магазину. Сайт дорогий по коштах, безкоштовні ресурси, нажаль, не можуть забезпечити функціональності і достатнього об'єму для зберігання маси інформації (відцифрованого матеріялу - з урахуванням усіх законів - Бібліотека вже володіє дуже рідкісними виданнями, які переважно не потребують дотичності закону про авторське право).

    ВідповістиВидалити
  12. @Станіслав: Не розумію звідки Ви взяли, що ресурси НБУВ відкриваються раз на місяць, коли лише на порталі Наукової періодики щодоби! завантажують понад 300 тис. статей (3 статті щосекунди).

    Це добре, що Ви пам'ятаєте про авторське право, бо крім етичного боку, дуже небезпечно для ресурсу перейти дорогу якомусь з українських видавництв (навіть коли йдеться про матеріали української еміграції).

    У "комерції" я не звинувачував, але ж планується надавати контент за плату? А "меншовартість" у силі - і читачі в країні є, і якісні бібпроекти, і культурні цінності поважаються (н-лад ще один бібпроект від НПБУ - Культура України)... навіщо ж прибіднюватися? брати на себе хрест спасителів?

    ВідповістиВидалити
  13. Станіславе: успіхів у проекті. і все ж спробуйте знайти однодумців серед бібліотекарів. Нас дійсно багато. І ми "не рештки". Повірте, тисячі бібліотек в країні нині реально роблять те ж, що й ви збираєтесь робити. Досвід Канади і США ви ж берете на озброєння, зазирніть і до наших бібліотек. Якщо справді болить за спільну справу.

    ВідповістиВидалити