середу, 22 червня 2011 р.

АБІС повибирали, черга за ERM!

Кількість е-ресурсів в Могилянці вже становить понад триста тисяч (і комерційних, і відслідкованих та "включених" до е-колекції ресурсів вільного доступу). Шукаю рішення і для метапошуку (або як кажуть поляки -мультивишуківарку! правда розкішно звучить?:-) , і для управління е-ресурсами (ERM). Натрапила на статтю в Library Journal, що може бути корисною всім у оцінці критеріїв програм управління е-ресурсами.
Отже, 6 топ-вимог:
1. Забезпечення управління технологічними процесами: підтримка всього життєвого циклу е-ресурсів, включно з відстеженням, нагадуваннями, маршрутизацією тощо. Нічого не пропагую (поки що!:-), але назви топ продуктів (і комерційних, і вільних) в статті теж знайдете!
2. Управління ліцензійними угодами: здійснюється з метою збереження угод та відображення термінів та умов дії ліцензії та прав доступу
3. Управління статистичними даними: здійснюється з метою отримання, збору та організації даних статистики використання + надає історію статистики.
4. Адміністрування: організація, збереження та забезпечення доступу до адміністративної інформації, в т.ч. імен користувачів та паролі тощо.
5. Процес комплектування: забезпечує підтримку бюджетного управління, розподілу коштів, фінансової звітності, збереження інформації про вартість придбань та іншу дотичну інформацію (рахунки, угоди тощо)
6.Сумісність: інтеграція та взаємодія з іншими бібліотечними системами, в тому числі АБІС!
Бібліотекарі також називають такі вимоги та особливості для ERM програмок: управління передплатою, контактна інформація незалежних постачальників, підтримка здійснення оцінки колекції, консолідація ERM інформації, управління пакетами, управління фінансами, звітність, і використання... Ні за що конкретно наразі не пропагую (поки що!:-), але в статті назви конкретних продуктів (і комерційних, і вільного вибору) теж є.

Джерело

6 коментарів:

  1. Ця статейка теж згодиться.

    Вдалого Вам вибору! ПБ залишається сподіватись, що вже скоро Google Scholar стрімко розвинеться=).

    ВідповістиВидалити
  2. Ну якщо без сумнівів, то poćo panie coś wyglądać?

    ВідповістиВидалити
  3. Google Scholar працюватиме на користувача, забезпечить пошук і т.п. При чім тут весь життєвий цикл е-ресурсів в бібліотеці?

    ВідповістиВидалити
  4. ...при чім тут весь...

    Ось АБІС + ҐА і хапануть весь житцикл документів.

    ВідповістиВидалити
  5. на жаль, не хапнуть, колего:-) Неминуче, якщо хочете цивілізовано впорядковувати всі роботи з е-ресурсами, потрібен "помічник".

    ВідповістиВидалити