понеділок, 20 червня 2011 р.

Бібліотека як канал Або що таке книга "базової категорії"

«—Осетрину прислали второй свежести, — сообщил буфетчик.
— Голубчик, это вздор!
— Чего вздор?
— Вторая свежесть — вот что вздор! Свежесть бывает только одна — первая, она же и последняя. А если осетрина второй свежести, то это означает, что она тухлая!»
(М.Булгаков)


Минулого тижня Верховною Радою України проголосовано й прийнято за основу проект Закону України «Про національний культурний продукт». Проект на перший погляд позитивний, спрямований на розвиток інформаційно-культурної сфери. Визначає такі, наприклад, терміни як "національний твір", "національний культурний продукт", і навіть (для тих хто хотів знати, але боявся запитати:-) що таке "культурний продукт (культурна продукція) еротичного характеру". Бібліотеки потрапили в перелік "національних каналів культурної комунікації". 
Ок, не про це мова. Зверніть увагу, колеги: проектом передбачається отримання видавцем на кожну книгу, що виходить у видавництві, спеціального сертифікату, який свідчить, що цей твір належить до «базової», «середньої» або «вищої» категорії... А сама "сертифікація національного культурного продукту здійснюється з метою сприяння українському споживачеві в компетентному виборі (підкреслено мною-Т.Я.) продукції для задоволення своїх духовних, національно-культурних потреб... ". І що таке цей "компетентний" вибір? Пропонується, що сертифікацію буде проводити уповноважений орган (ох, стає страшно вже...) - служба сертифікації, що призначатиметься центральним органом виконавчої влади з питань оцінки відповідності (за поданням Міністерства культури і туризму)... І хоч сертифікація пропонується добровільна, вгадаємо з трьох разів подальший розвиток сюжету?
Проект пропонує навіть більш конкретні "критерії оцінювання", наприклад, кіно не потягне на національне, якщо мінімум "два провідні виконавці ролей" не будуть громадянами України!  (щоправда,  люб'язно дозволяється  не сертифікуватися фільмам еротичного характеру чи наприклад, рекламним роликам політичних партій :-)  Щодо видань, то до "національних" можна буде потрапити творам українською мовою, тим, що видані юр.особою, зареєстрованою в Україні. А також, якщо  "автор літературного твору є громадянином України", або має бути "українським автором, померлим до набуття Україною незалежності"...
Мдда, а я лише минулого тижня доводила своїм американським студентам, що часи цензури та  апофігею назавжди в минулому...

3 коментарі:

  1. Штука з пільгами: вклади у нацродукт - отримай знижку. Але Компод&мит вже попросив ці пункти виключити.

    Але не здивуюсь, якщо колись просто (без надання пільг) створять таки за гроші держбюджету "групу експертів", які будуть проставляти від 1 до 3 зірочки за систематичну експлуатацію інтересу до сексу.

    ВідповістиВидалити
  2. Та ясно, що з пільгами: "пиво - только членам профсоюза", але ж намагання оцінки-сертифікації нацпродукту може дійти абсурду, особливо як запустити "Міністерство вільного часу":-)

    ВідповістиВидалити
  3. А воно ще не існує? Шкода...

    ВідповістиВидалити