неділю, 5 червня 2011 р.

Про Відкритий доступ у Варшаві - 2

 Експрес "Варшава-Київ", 13-місце (майже за Висоцьким:-) І я вдома. Польща запам'ятається свіжими враженнями, новими контактами та ідеями, дискусіями й планами від почутого: відшуміла 32-а щорічна конференція IATUL.(International Association of Scientific and Technological University Libraries). Трохи вже писала про це тут. Наступна конференція цієї важливої Асоціації буде в "бананово-лимонном" Сингапурі, збирайте кошти, панове бібліотекарі, або подавайтесь на гранти. Сподіваємось, що хтось з України таки дістанеться далеких берегів, хоча б колеги з  Львівської політехніки, які здобули відзнаку за постер  на цій Конференції, що якраз дорівнює реєстраційному внеску.  Але це вже наступного червня. 
         А на початку цього понад 130 бібліотечних фахівців з різних країн світу зібрались в чарівній Варшаві, щоби обговорити сучасні тенденції наукових комунікацій та відкритого доступу. Адже тема цьогорічної конференції "Бібліотеки для Відкритого середовища: стратегії, технології та партнерство". Крім вже згаданої ключової доповіді гуру Відкритого Доступу Стівена Гарнарда, досить цікаві були презентації від Rosemann Uwe та  Elke Brehm з Німецької Національної Бібліотеки Науки та Технологій (про проекти відкритого доступу, зокрема, SCOAP3-DH та участь німецьких ун-тів в arXiv), Norbert Lossau з теж німецького університету Goettingen State and University (про  Pan-European OpenAIRE проект та міжнародну організацію COAR, від Zibute Petrauskiene з Вільнюського університету, від Marcin Werla та Cezary Mazurek з Польщі (Мережа Цифрових Бібліотек Польщі), Mary Lou Forward  з OpenCourseWare Consortium, США (про підтримку відкритих освітніх ресурсів), від Anne Horn та  Sue Owen з Deakin University, Австралія ( проект DESIRE21LEARN) та ін. Власне, у кожного виступаючого взяли розписку про те, що він не заперечує проти представлення виступу у відкритому доступі:-), тож, сподіваюсь, найближчим часом все можна буде переглянути. Свою презентацію вже виставила тут, кому потрібно, будь-ласка. 
       Не можна не похвалитися здобутками України на цій конференції:. Крім авторки цього посту, свої проекти відкритого доступу представляли мої колєжанки-координатори проекту ELibUkr: Галина Онисько з Тернопільського технічного, Вікторія Воропаєва з Донецького технічного, Наталя Ржевцева з Севастопольського технічного університетів  та Ірина Держко з Львівської національної бібліотеки України (участь всіх була підтримана спеціальними грантами Конференції та книготоргівельної кампанії A.B.E.Marketing), а також Андрій Андрухів та Рената Самотий з Львівської політехніки.  Здається, всі відзначили досить позитивні кроки України у царині відкритого доступу, і нас не тільки помітили, але і повсякчас запитували про те, як нам це вдається:-)      
Загальне враження від конференції дуже позитивне. Справжнє професійне обговорення тенденцій та проектів відкритого доступу , фокусоване на темі, тому явно "слабких" або "не в тему" доповідей не було. Учасники з усього світу. Аудиторія разом з тим невелика, тож за кілька днів засідань (і чудових імпрез культурної програми!)  перезнайомились-поспілкувались.  Таку творчу і дружню атмосферу я, певно, відчувала лише на щорічних конференціях LIBER, де доводилось бувати... Хай не ображаються організатори найважливіших в нашій професійній галузі конференцій  (IFLA, ALA, Крим), але ці три згадані  надто розмиті тематично і різнопланові, до того ж з огляду на велелюдність та неймовірну насиченість заходів, часом припиняєш кудись бігти, щоби все встигнути:-)  Тут же було все компактно і організовано: і засідання, і виставка проходила у Варшавській політехніці, а чарівна директорка цієї бібліотеки пані Іоланта (JOLANTA STĘPNIAK) непомітно, але впевнено диригувала цим оркестром. 
Щоб не набридати більше з деталями, а ще більше емоцій опинилось поза постом (бо ж як описати візит до Варшавського ун-ту та його унікальної книгозбірні! а 30 поверх Палацу Культури і Науки!  а вечірка в чудовому фольклорному ресторанчику під Варшавою! а дружня бесіда з А.Зємсковим, що тотожна цілісній сесії конференції! а прогулянки Краковським предместьем! а "Варка"! а казкові варшавські трамвайчики! а проливний дощ одного вечора і "мокрі до нитки, але щасливі", бо ж враження... Список можна продовжувати. Але, серйозно, найголовніше, то контакти, ідеї, нові друзі, нові проекти...      
Резюме: Університетські та академічні бібліотеки України, вступайте в  Асоціацію IATUL та подавайтесь на її Конференції! Це вартує того!

4 коментарі:

  1. Насправді гарна конференція, і наша українська делегація гідно представила Україну. Для себе зробила висновок - потрібно краще вивчити англійську мову, це обов'язково. Незручно себе почуваєш при особистих контактах, не все зрозуміло з доповідей.

    ВідповістиВидалити
  2. Так, конференція виявилась надзвичайно корисною і приємною!
    Вітання усім членам української команди!
    До речі, а скільки становить членський внесок до IATUL?

    ВідповістиВидалити
  3. Ага, збираємось в Сингапур?:-)
    Розмір внесків тут: http://www.iatul.org/join/membershipfees.asp

    ВідповістиВидалити