вівторок, 6 березня 2012 р.

Бібліотеки = архіви?

Щось Рахункова Палата взялась за бібліотеки. Ще з перевірки Вернадки не вщухли дебати, аж ось про всю галузь: "сеть библиотек и объемы библиотечных фондов сократились, количество граждан, посещающих библиотеки, уменьшилось, а 80% фондов представляют собой социально-политические издания прошлого века, которые не пользуются спросом. «Фактически это превратило государственные библиотеки в архивные хранилища».(В Украине сократилось количество библиотек-. Звідси. )
І що тут скажеш, все правильно... От тільки, що за перевірками? Чи то держава  на підставі невтішних висновків прикриє частину  цих "сховищ", чи то збирається вкласти грошей, щоби вивести  книгозбірні з такого жалюгідного стану? Йой, що си мені видається... А Вам?       

7 коментарів:

  1. Поживемо - побачимо. Гірше ж вже нікуди (

    ВідповістиВидалити
  2. Мені цей песимізм ("Гірше ж вже нікуди")видається невиправданим оптимізмом.
    Ой, є куди :(
    Позакривають, або у "кращому" випадку - переведуть у статус архівів (з відповідною відміною бібліотечних надбавок наприклад)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Не підказуйте!!! Краще приберіть свій пост, поки не пізно!

      Видалити
  3. А може краще, щоб позакривали хоча б половину? Якщо не розвиваються, нема нових книг, то за що боремося? Хай краще зекономлені кошти підуть на іншу половину,для якісного розвитку!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В теорії, може і так, але:
      1) хто визначить, яка половина краща, а яка гірша? І в нашій реальності "зекономлені кошти" підуть на відкат, щоб не закрили
      2) порівняно з цивілізованим світом у нас не так багато осередків культури, якими завжди виступали бібліотеки, особливо публічні, і їх таки розвивати треба, а не закривати

      Видалити
  4. Оригінал повідомлення РПУ - http://www.ac-rada.gov.ua/control/main/uk/publish/article/16739080

    Повну звірку наявності фондів вперше за 70 років свого існування провела лише Національна історична бібліотека України. Перевіркою, зокрема, виявлено нестачу 102 цінних примірників, у т.ч. 15 стародруків XIX ст., ринкова вартість яких, за оцінками експертів, становить щонайменше 83,8 тис. грн. Через порушення стандартів зберігання видань з НІБУ викрадено два стародруки ринковою вартістю близько 440 тис. грн.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ого, таки дійсно взялись! Але чому "лише Національна історична бібліотека"? З числа яких перевірених? А от "За роки незалежності так і не створено Державного реєстру рідкісних та цінних видань": це актуально...

      Видалити