четвер, 15 березня 2012 р.

"Українська книга 2011: рух по сходинках униз "

Під такою назвою нині оприлюднено Звіт  Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів. Як то кажуть, з назви все ясно, і все ж тезово: 
- "український книжковий ринок протягом понад двадцяти років незалежності держави так і не зміг сформуватись і набути рис, притаманних більшості європейських країн"
-"показники друку книжок 2010 року у 2011 році перевищено за назвами на 1,2 %, а за накладами — на 3,3 %. Хоча в абсолютних цифрах все це виглядає не так оптимістично, бо сумарний річний наклад усіх видань у 46,5 млн — це все та ж одна книга на одного мешканця України."
-"офіційна статистика друку не є свідченням гарантованої наявності у вільному доступі друкованої продукції, зафіксованої нею по обов’язкових примірниках"
-"пропозиція вітчизняних видавництв на ринку книги, що вийшли друком протягом 2011 року, склала приблизно 27—28 млн примірників"
-"зростання грошового обігу відбулося не стільки за рахунок збільшення обсягів продажу фізичної книги, скільки за рахунок збільшення вартості самих видань"
-"подальше «просідання» ринку загальнодоступної книги і досить суттєве зменшення обсягів споживання вітчизняної друкованої продукції різними прошарками населення України"
-"Найбільших втрат, до 50 %, відчули видавці словникової, енциклопедичної, довідкової літератури, науково-популярних видань. Дещо менше падіння, однак все одно значне, 20—25 %, торкнулося мистецьких видань і підручників для ВНЗ, окремих видів навчальної літератури для школярів"
-"навіть враховуючи відтік (за нашими оцінками, дуже і дуже незначної) частини споживачів в царину електронної книги, стрімке падіння споживання вітчизняного інтелектуального продукту в межах 20 % протягом року — це жахлива цифра"
-"понад дві третини видавців працюють «на склад»"
-"на фоні стрімкого падіння рівня читацької культури і попиту на книгу, видавництва продовжили гарячкову практику пошуку нових авторів і жанрових ніш, нарощуючи кількість назв і намагаючись за рахунок дрібних тиражів дорогих книжок хоч якимось чином повернути вкладені у видання кошти"
-"60 % видавців, задіяних у виданні довідкової, енциклопедичної, науково-популярної та юридичної літератури, зменшили свої середні наклади на 29,9 %. ...в окремих випадках це зменшення сягає 45—55 %"
-     "58,6 % назв книжок із 22 826, що зафіксовані як такі, що вийшли друком протягом минулого року, мали наклад менше 500 примірників." 
-"64 % видавництв підвищили відпускну вартість своєї продукції в середньому на 30 %. Максимальне зростання, близько 40 %, стосується навчальної, художньої, дитячої і науково-популярної літератури. На менший відсоток (20—25 %), зросла вартість мистецької та юридичної літератури."
Отак от. Ми повністю погоджуємось з нашими пертнерами-видавцями, що "стан книги і читання є віддзеркаленням стану морального, культурного та інтелектуального здоров’я будь-якої нації й відображає реальний потенціал держави до реалізації завдань своєї демократичної, цивілізаційної розбудови". 
От тільки, що за цією декларацією? Щоб це питання не було риторичним... 

10 коментарів:

  1. Нічого не зрозумів.
    А скільки книжок щорічно друкується в США/Англії/Чи де в нас там з культурою та демократією все гаразд?

    ВідповістиВидалити
  2. Ось наш рівень культури та демократії. Все в порівнянні. На придбання нових книг та інших ресурсів для публічних бібліотек норвезького Оппланна затрачено в середньому $ 37,90 на одного жителя. В столиці України - 73 коп. на одного жителя (у 2011 році). І не зміниться оце "досить суттєве зменшення обсягів споживання вітчизняної друкованої продукції різними прошарками населення України" на краще, якщо не виділятимуться кошти на комплектування фондів бібліотек. Страждають бібліотеки, страждають і видавці

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. По Оппланну - http://www.oppland.no/Global/bibliotek/%C3%85rsmelding%202010.pdf
      По Києву - форми держ. звітності.

      Видалити
    2. В Києві близько 1000 бібліотек, на 2 млн. жителів. Яка кількість біблотек в Норвегії? Теперь порахуемо бюджети. Якщо скаласти всі бюджети на комплектування та поділити на кількисть жителів, думаю буде меньш чим в Норвегії, але не 0,73 грн. + Додайте витрати на національні біблотеки яки обслуговують киян + додайте вартість обовьязкових примірників яки отримають деяки біблотеки і держава не витрачає на них кошти (а фактично перекладає інвестиції в біблотеки на плечі видавців) + додайте спеціальні бібліотеки яки комплектуються за бюджетні кошти.

      Видалити
    3. Я навела статистику саме по публічних б-ках Оппланна і Києва.

      Видалити
  3. В Україні - 1 книга на мешканця. Це ганебно мало. Для прикладу, навіть в Казахстані чи Молдові - 1,7, в Росії та Білорусі - понад 4. В розвинених країнах - понад 7-10 і т.д. Можна знайти точніше.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В Росії друкується щорічно 150х4=600 млн книжок а в Америці 250х10=2,5 мільярда?
      На наведіть джерело, свого часу цікавився цим питанням, і таких цифр (їх підтвердження) не знайшов.

      Видалити
    2. Ех, закінчився у нас доступ тестовий до Euromonitor, а то б можна було б глянути на обсяги ринку відповідного по країнах.
      Але, коли я заходжу до наших книжкових магазинів, то бачу на 95 % )це моя власна оцінка, без джерел) книжки, видані в Росії...

      Видалити