четвер, 2 лютого 2012 р.

Скільки коштує публікація у журналі відкритого доступу

Два дні семінару, змерзли трохи, але, здається було цікаво. Всім хто був: СПАСИБІ! Потроху викладатиму презентації й коментарі. Фото вже тут
А нині: - Гостьовий пост від І.К. на одне з питань, що обговорювалось: скільки коштує публікація у журналі відкритого доступу, або про страшилки про тисячі доларів, що стягають з бідного дослідника, і як можна цього уникнути.  Про це ми колись вже говорили.І ще тут. Отож: 
" Традиційна модель видання наукових журналів ґрунтується на покритті витрат шляхом передплати і, відповідно, обмеженого доступу до повнотекстових публікацій.  Журнали відкритого надають безплатний доступ до повнотекстових статей і відшкодовують свої витрати іншими шляхами (див. Income Models for Supporting Open Access). Одна з таких моделей – плата за обробку статті, яку вносить організація, в якій працює автор статті, або, рідше, автор. Таку модель застосовують небагато видавців журналів відкритого доступу, наприклад, 73% журналів, які видають наукові товариства та організації, не вимагають плати за обробку статей (див. Open access journals from society publishers. (Українські - також, можливо, окрема історія з аспірантськими статтями - Т.Я.). Низка наукових організацій, які фінансують наукові дослідження, дозволяє використовувати їхні грантові кошти на покриття витрат на публікацію у комерційних журналах відкритого доступу (наприклад, Сьома Рамкова Програма ЄС (див. 'paid' Open Access, article II.16.4 'other activities'), з більш повним переліком можна ознайомитися тут.
Багато науково-освітніх організацій запровадили спеціальні фонди, які їхні співробітники можуть використовувати, щоб покрити витрати на публікацію у комерційних журналах відкритого доступу (див. перелік тут) . Більшість журналів передбачає скасування плати за обробку статей, якщо організація автора чи автор не мають коштів, щоб покрити ці витрати. Наприклад, автори з України, які планують видавати свої статті у журналах BioMed Central, автоматично отримують можливість не вносити таку плату. Інший видавець журналів відкритого доступу – PLoS – пропонує зробити відповідну нотатку в процесі подання статті до друку, де зазначити, що автор не має коштів, щоб покрити витрати на обробку статей.  Порівняльну таблицю вартості витрат на обробку статей комерційних журналів відкритого доступу можна переглянути тут .
Пам'ятайте, що більшість видавців журналів відкритого доступу наголошують на тому, відсутніть коштів на покриття витрат на обробку статей, не має бути перешкодою для видання статей і завжди існує можливість скасувати таку плату для українських авторів".

Отак от. "Нема туману, з якого б не було виходу"!

4 коментарі:

  1. Чудова інформація, але... ОА-видавці пропонують досліднику відразу ж включити ціну за публікацію у бюджет дослідження. Така щедрість для українців означає, що у нас просто нема кому фінансувати дослідження?:(

    ВідповістиВидалити
  2. А чому ні? Бюджет на тревелювання чи навчилися складати, а на публікації чому ні? Хай включають, обгрунтовують...

    ВідповістиВидалити
  3. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  4. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити