пʼятницю, 30 листопада 2012 р.

iPad у Вашій Бібліотеці


«20 ідей для використання iPad у Вашій Бібліотеці» пропонує OnlineCollege.org .

Може стане у пригоді комусь, принаймні у 29 бібліотеках України, де розміщені "Вікна в Америку", такі "іграшки" є. Досвіду використання особливого ще не дуже набралось, але ж вчимося - розвиваємося? Тож, що і коли додамо до запропонованого? :
1. Позичання е-книжок: Ви можете завантажити (позичити на певний термін) е-книги через сервіс OverDrive Media Console . Вже понад 13,000 бібліотек світу роблять це для своїх користувачів.
2. Позичання бібліотечних iPad: Багато хто не може доволити собі мати власний iPad, але це не означає, що вони не можуть позичти його в Бібліотеці. Кількість бібліотек, які це роблять зростає: і для користування в стінах бібліотеки, і для позичання додому. Завжди є ризики шодо можливого зловживання, але можна ввести високі штрафи за кожен заборгований день, або за пошкодження пристрою. Досвід свідчить, що більшість користувачів ставляться до обовязків належним чином і повертають вчасно!
3. Засіб для довідкового бібліотекаря: Бібліотекар стає мобільним, може відповідати на запитання й допомагати користувам де завгодно, вільно пересуваючись з пристроєм по бібліотеці.
4. iPad app для досліджень:Бібліотеки можуть легко забезпечити доступ до важливих дослідницьких матеріалів через застосунки для IPad, як, наприклад, це робить New York Public Library через Biblion .
5.Сервіс передплати для користувачів: Ваша бібліотека має колекцію рідкісних книг в електронному вигляі? Чому не поділитися цими матеріалами з користувачами? Британська бібліотека пропонує застосунок для IPad, що надає доступ до 60,000 текстів із своєї Колекції 19 століття, всього лише за кілька доларів на місяць.
6. Доступ до рідкісних матеріалів: Колекції рідкісних книг потребують багато ресурсів та зусиль для їх охорони, збереження, належних умов користування... Аплікації до iPad допоможуть користувачам з будь-якої країни світу познайомитися з Вашими рідкісними виданнями, якшо Ви їх оцифрували.
7. iPad застосунки для тренінгів та навчань:Провадите різні навчання в бібліотеці? Існує багато застосунків iPad, які допомагають вчити читати дорослих і дітей. Є спеціальні для укладання резюме. Нема значення, які тренінги проводить Ваша бібліотека, є безліч застосунків iPad для цього. Крім того, це привабливо й сучасно!
8. Завантажені в iPad е-книжки – для користувачів:Е-книжки Вашої власної колекці (безкоштовні чи придбані через iBooks store), завантажені на iPad – видавати користувачам для читання.
9. Робочі станції бібліотеки на iPad: Як альтернатива, або на додачу до звичайних компютерів для користувачів в бібліотеці  (доступ до е-каталогу, до е-ресурсів тощо)
10. Інтерактивні книжки для дітей: Тисячі цікавих інтерактивних книжок доступні онлайн, і таке цифрове читання може бути цікавим й чимось новим у заходах для дітей. Дозвольте дітям не лише читати текст, але й гратися з книжкою!
11.  iPads для запису користувачів в бібліотеку та на окремі програми бібліотеки:Публічна Бібліотека Омахи (The Omaha Public Library, США) за отриманим грантом придбала 6 iPads, і використала їх в своїй Літній Програмі читання, записавши [на вулицях] до бібліотеки 500 нових користувачів!
12. iPad для тренінгів та навчань:Багато старших людей не знаються на сучасних технологіях, запропонуйте їм це в бібліотеках: як працювати з iPad, смартофоном, іншими мобільними пристроями. Крім того, можете завантажити на iPad відповідне відео чи презентацію.
13. iPad місця (крісла): Комфортабельні, до яких вмонтовано стійку з iPad (див. , наприклад Elite Home Theater Seating ), може бути популярним місцем у вашій бібліотеці. «Відпочивайте й насолоджуйтесь читанням е-книги чи переглядами Інтернет).
14. Новини через iPad – стійки (newsstands) в публічних зонах:Газети чи інша періодика на таких стійках – для швидкого перегляду новин
15. Стійка для швикого оформлення видачі чи повернення книг  (Self-check out stands): Без допомоги бібліотекаря користувач може швидко оформити видачу чи повернення. (Звичайно, якщо Ваша бібліотечна програма це дозволяє)
16. Інтерактивний екран:Відео чи інша інформація на з iPad про історію, книжки чи авторів тощо – у виставковій роботі.
17. Тренінги для персоналу
18. Допомога віддаленим користувачам: Швидка довідка через Skype чи Facetime
19. Інформаційні станції: Кілька стійок з iPad по бібліотеці допоможуть у вашій довідковій діяльності: інформація про бібліотеку та її розташування, як знайти книгу чи інформацію тощо. Додаткова інформація, наприклад, основні розділи бібліотечної класифікації (PDF файл) тощо.
20. Для дітей : Сучасні діти виростають з «дотиком до екрану», доступом до Інтернет, та засвоєнням цифрового контенту. Часто діти сприймають iPad більш природньо, ніж звичайний компютер (подумайте про велику компютерну мишку в маленьких дитячих пальчиках!) . iPad дозволить дітям грати в розвиваючі ігри, читати інтерактивні версії книг. Подивіться, наприклад, на дитячі програми від Houston Public Library (програма для дітей від 2 до 6 років)
Що додасте, колеги?

3 коментарі:

  1. Пані Тетяно, дуже дякую. Чудовий матеріал, бо ця тема і мене мучить. Але, дещо по тих пунктах, де у нас є проблеми, або не зовсім зрозумілі. З приводу п.1. Як врахувати таку документовидачу,бібліотекам це дуже важливо (нормативи про віднесення бібліотек до груп по оплаті праці, що зобов'язують кожному користувачу публічної бібліотеки видати впродовж року 20 документів. А статистика одиниці видачі документа має відповідати одиниці взяття його на облік).
    п.2 - прокат. А якщо все ж таки не повертають. У публічних бібліотек один вихід згідно Типових правил користування - суд. На цю процедуру ні в статті видатків ні в нормах часу затрати не передбачені. А передати даних на боржника в муніципалітет для застосування ним важелів впливу на боржника ми не можемо. Не розроблений у нас такий механізм, не прописано це в Правилах.
    п.6 Що це? "Аплікації до iPad допоможуть користувачам з будь-якої країни світу познайомитися з Вашими рідкісними виданнями, якшо Ви їх оцифрували". Оцифрували, вони є на сайті. Але за таку аплікацію, як і за рекламу, треба, напевне, викласти великі гроші?
    п.11 "використала їх в своїй Літній Програмі читання, записавши [на вулицях] до бібліотеки 500 нових користувачів!" Яким чином? Запропонувала потримати у руках, - і ти вже читач бібліотеки? Де про це можна дізнатись детальніше?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Олю, УБА готує до видання методичні поради "Е-книги та е-читанки в бібліотеках", сподіваюсь вже скоро буде. Там детальніше про всі ці питання. На деякі поки дійсно нема однозначних відповідей, н-д, видача віртуальних документів дійсно поки не регулюється чинним законодавством. Пропоную ставити на облік читанку із завантаженим вмістом як одну назву (конволют), але - дискутуємо! Прокат - болісне питання і теж неоднозначне, нині видаємо лише в читальних залах, але треба думати і про абонемент (продумати умови). Літня програма - думаю просто в публічних місцях WiFi розповідали про б-ку і одразу оформлювали запис (в даному випадку пристрій просто як планшет). Про аплікаці - досить багато є в мережі, подивіться! Загальний тренл: як мінімум сайт бібліотеки та електронний каталог мусять бути доступні і в мобільних застосунках (для смартофонів, для IPad тощо. ) Все це дійсно певним чином нове, тому якщо матимете доповнення з досвіду чи міркування з приводу, пишіть!

      Видалити
  2. Дякую. Я вже теж готуюся вивчити ті метод. поради. На плануванні своїм роздала свої пропозиції щодо обліку віртуальних користувачів, щоб вивчили і внесли свої поправки. Працюватиму над цим до початку звітності

    ВідповістиВидалити