неділю, 4 листопада 2012 р.

ORCID нам у поміч!

Недавно Пан Бібліотекар щедро поділився стислим оглядом ідентифікаторів науковців. . Актуально - не те слово. І для дослідників, які мають по кілька (інколи десятки) варіантів написання прізвища, а отже власної "наукової" іідентифікації. І для організацій, де ці дослідники працюють. І для видавців і т.д. Ну, звичайно ж, і для нас, колеги-бібліотекарі: як точніше виконати запит на пошук тих чи інших публікацій якогось науковця. Як допомогти своєму університетському досліднику. Чи університету у наукометричних аналізах-звітах. Як каталогізувати праці таких дослідників  чи  створити авторитетний файл на імена? Проблем, всі знають, безліч. 
Серед запропонованих, зверніть увагу на ось цей новенький сервіс-ідентифікатор: Open Researcher and Contributor ID - ORCID.  Від  провідних гравців на полі наукометричних "змагань" (Thomson Reuters, Elsevier,  CrossRef) чи подібних сервісів (Faculty of 1000 і т.д.) та не менш знаменитих  фундацій, наукових видавництв  та університетів (Wellcome Trust, Harvard University, Wiley-Blackwell, Nature Publishing Group та ін.) Унікальний реєстр та система ідентифікації науковців передбачатиме інтеграцію з ISI Web of Knowledge, Scopus та ін. функціонали (реєстрацію грантів, участі в проектах і т.п, до речі можна проголосувати за пріоритети у розробках). Можна поєднати цей ідентифікатор з іншими: ThomsonReuters ResearcherID, Scopus Author Identifier, arXiv) або професійними соцмережами ( LinkedIn тощо)..
Проект зовсім "молоденький": народився лише у жовтні цього року. Але в першу ж добу тут зареєструвались 1000 дослідників... Вивчаємо, ділимось досвідом! Дослідники, реєєструємось! Університети: поки "облизуємось", бо для інституцій реєстрація платна. Вгадайте з трьох разів, що завтра мені скаже наш фінансовий шеф, коли я скажу, що треба 4000 доларів на реєстрацію Могилянки в реєстрі....

3 коментарі:

  1. Поки, як бібліотекарю, ResearcherID більше подобається ніж ORCID - інформація про дослідника в профілі повніше = додаткова легкість для ідентифікації. + можна собі зробити бейджик)))

    Зрештою, як вже писав, не страшно зареєструватись у всіх системах і пов'язати ідентифікатори.

    ВідповістиВидалити
  2. Ну,якщо бейджик, тоді канєшна:-)
    Та ORCID теж розвинеться, впевнена. До того ж, вірно, можна реєструватися в рзних.Було б з чим:-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Можна і без нічого - на перспективу, чи як у нас кажуть - на виріст))

      Видалити