четвер, 3 травня 2012 р.

Читачі е-книжок всіх країн, єднаймося!

"Люблю грозу в начале мая..." 
     Всім вітання! Всі на праці після садів-городів-пляжів-майовок? Успіхів й нових трудових звершень!  Над Києвом ось-ось розпочнеться  гроза! Незвична спека й мала цим  скінчитися:-)  
А от чим скінчиться цей опір видавництв щодо позичання електронних книжок бібліотеками?  Не у нас, ясна річ, ми ще не доросли до цивілізованих рішень, тут у нас (користувачів), на жаль,  процвітає копілефт (нащо платити, коли можна взяти й так?:-(, а бібліотеки, здебільшого, зайняли позицію невтручання, наче ліцензованих платних  е-книжок і не існує, а ми їх не вміємо ні купувати, ні позичати...  А доведеться вчитися. Тож за досвідом зазирнемо за океан. А там, як знаємо, розгорнулась справжня війна: видавці один за одним  відмовляються продавати е-книжки бібліотекам, або ж вимагають, що після 10-20-30 видачі бібліотеки знову купували цю книгу. Зрозуміти можна і тих, і інших. Поза тим, вже певно нема жодної публічної б-ки в США, яка б не навчилась позичати е-книжки та е-читалки користувачам. І наполегливо боротися за права користувачів. Спеціальний сайт "Електронні книжки для бібліотек"    від Topeka and Shawnee County Public Library із петицією - зверненням до Видавців (вже зібрано 1515 підписів, і можете і Ви підписати!), закликає видавців:
"ДО ВСІХ ВИДАВЦІВ КНИЖОК :
Ми - Ваші клієнти. Ми купуємо ваші друковані книжки, ваші аудіокнижки та ваші електронні книжки. Ми також користуємось бібліотеками. Ми любимо наші бібліотеки і довіряємо нашим бібліотекарям... Бібліотеки - унікальні місця, де ми знайомимось з новими авторами, книжками... За великим рахунком, в бібліотеках ми знайомимось з тими книжками, які згодом купуємо. Однак,.. ви обмежуєте наш доступ до е-книжок в бібліотеках. Ми вважаємо, що це несправедливо. Ні для нас, ні для бібліотек. Ми хочемо мати право позичати в наших місцевих бібліотеках ваші книжки -у будь-яких форматах. Ми хочемо мати можливість користуватися цифровими колекціями бібліотек так само, як ми користуємось друкованими.Бібліотеки - як посередники спонукають нас купувати книги. Ми будемо і надалі купувати також і  ваші електронні книжки,  але хочемо, щоб бібліотеки допомагали нам  знайомитися з ними..Ми бачимо у бібліотеках ваших партнерів і просимо вас з повагою ставитися до них і працювати з ними.Таким чином, ми підписуємо цю петицію, щоб спонукати вас працювати з бібліотеками:
  • Надавайте бібліотекам цифровий контент!
  • Дозвольте бібліотекам провадити доступ до книжок в будь-яких форматах!
  • Розвивайте бінес-моделі, які дозволять процвітати і видавництвам та авторам, в той же час гарантуватимуть, що бібліотеки  продовжуватимуть обслуговувати читачів та розбудовувати власні колекції для своїх громад.

7 коментарів:

  1. Цікавий лінк за темою: http://ebooksforlibraries.com/
    У нашому випадку, в Україні, треба хоча би почати спілкування з видавцями та агрегаторами щодо цих питань. Вірно Ви пишете, що ми чогось вичікуємо... "Настоящих буйных мало..." Так мало бібліотекарів готові "волонтерить" і проявляти ініціативу... Колеги! Розкажіть, що вже зроблено в цьому напрямі в Україні? Може, я щось пропустила? Kindles, IPads, Poketbooks отримали деякі бібліотеки від спонсорів... Що далі? Які нові послуги з'явилися? Розкажіть...

    ВідповістиВидалити
  2. Кожен вважається невинуватим доки його вину не буде доведено в законному порядку. У нас весело та законно процвітають різноманітні сервіси обміну-зберігання інформації і лише бібліотеки (більшість) прикриваються копірайтом.

    ВідповістиВидалити
  3. В нас процвітає піратство, а не копілеф. Копілефт то зовсім інше, і було б класно, якби він справді процвітав

    ВідповістиВидалити
  4. Здається, наші видавці взагалі не вбачають у бібліотеках партнерів, а не лише покупців. І страшенно бояться (чомусь гадається, що справедливо) заходити на наш ринок з е-книжками. Бо вкрадуть, і "ни тебе спасибо...". Наші бібліотеки ж зайняли позицію страусячу поки що, робимо вигляд, що цей тренд з е-книжками та їхніми позичаннями не наша справа. "У статистиці нема, і усьо!". Експерименти окремих бібліотек з окремими книжками (Kindle чи IPad): дозволяють завантажувати ліцензовані платні чи безкоштовні, але -ох, біда:-) - лише англомовні книжки (я про ліцензовані!). Наскільки я спостерігаю, то лише WoA наразі й експериментують з ліцензованими е-книжками та їхньою видачею. А пора би, пора всім...

    ВідповістиВидалити
  5. Як на мене, в галузі е-книжок можна взагалі обходитись без видавництв, і домовлятися напряму з авторами. Видавництва були необхідними в паперову епоху.

    ВідповістиВидалити
  6. ТБ: не скажіть, часто-густо йой як треба редактора-коректора декому з авторів:-) А зверстати книжку, щоб це був не просто текст? А горталку (софтик) який гарний, щоб читати приємно було? А "картинки" для душі? Нє, видавці авторам потрібні, інша справа, мусять змінитися, або померти.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ну щодо софту, то його й без видавництв без проблем напишуть, а щодо всього іншого то нехай.

      Видалити