вівторок, 29 травня 2012 р.

Відкритий доступ - реальність для науки: заява Європейської комісії

Інтероперабельність є наріжним каменем сучасної науки в глобальному світі. Без координації, без взаємодії, без колективних даних (які в т.ч. забезпечує відкритий доступ!) неможливий розвиток потужної Европи. Про це сьогодні йшлось в Брюсселі, на Конференції PEER project, де Віце-президент Європейської Комісії  п. Neelie Kroes оприлюднила важливу заяву на підтримку відкритого доступу "Зробимо Відкритий Доступ реальністю для науки" ("Making Open Access a reality for Science).  Пані Віце-президент, зокрема, зазначила таке: "Відкритий доступ представлений нині понад 7500 назвами журналів та 20% всіх наукових статей. Але це дуже повільне зростання. Цього вкрай недостатньо. Ми не можемо погодитись з тим, що результати наукових досліджень, підтриманих публічно, недоступні для публіки. Чому все ще 20%, а не 100%? Бо навіть за загальної підтримки науковцями принципів безкоштовного онлайнового доступу, все ще є бар'єри для практичного втілення цього. Сьогодні все ще багато фондів чи дослідницьких інституцій роблять недостатньо для забезпечення відкритого доступу до результатів досліджень. Сьогодні все ще деякі видавництва обмежують дослідників.Сьогодні все ще лише 60% видавництв дозволяють авторам самоархівування. І сьогодні все ще лише частина дослідників розміщують їхні результати досліджень у відкритих репозитаріях, навіть якщо їх про це просять їхні гранто- чи працедавці. Боюсь, що нічого не зміниться, якщо ми не почнемо діяти..."
А у плані дій таке: 
1. Всі дослідження, фінансовані ЄС МУСЯТЬ бути у відкритому доступі.
2. Зовсім скоро будуть оприлюднені Рекомендації до країн ЄС щодо покращення доступу, управління та збереження наукових публікацій та даних. 
3. Наступна Рамкова Програма ЄС (під назвою Horizon 2020, і з симпатичним бюджетом в  €80 billion :-), звичайно ж, сприятиме європейським  інноваціям (в т.ч.через Відкритий Доступ!) 
Що ж, поділяємо, підтримуємо, сприяємо. Сподіваємось, що теж побачимо горизонти:-), і свою країну європейською не лише географічно... Принаймні  до 2020. 

Немає коментарів:

Дописати коментар