вівторок, 20 березня 2012 р.

ВІДКРИТА ЗАЯВА до модераторів arXiv.org

ВІДКРИТА ЗАЯВА до  модераторів arXiv.org
12 березня до відомого у царині Відкритого Доступу репозитарію arXiv.org була кимось завантажена стаття «Institutional repository `eKMAIR': establishing and populating a research repository for the National University "Kyiv Mohyla Academy-  http://arxiv.org/abs/1203.2434 за НАЧЕБТО МОЇМ прізвищем та афіляцією до НаУКМА  (вказанням посади та назви інституції). Але з невірним вказанням джерела (Naukovi zapiski UKMA, vol.12 N.3 p: такої назви не існує, є «Наукові записки НаУКМА». Такого тому і числа Наукових записок НаУКМА не існує, вірніше є 12 том, який датований 1999 роком, і називається «Політологія» і, звісно, стаття в ньому відсутня); невірним номером телефону та неіснуючою (принаймні не моєю) е-адресою.
Сам текст статті являє собою наукоообразну безглузду суміш роздумів та фактів.  Поруч із вказаними в статті фактами щодо проекту eKMAIR (який справді існує в нашому університеті , і про який я дійсно маю кілька виступів та статей у фаховій періодиці), цей текст містить інформацію про неіснуючі в НаУКМА проекти  (Kyiv Mohyla Academy Intellectual Repository and E-theses (WIRE), неіснуючих в НаУКМА людей («suggested by Lisa Rowley from our IT Services department), неіснуючі структури («CELT (the university’sCentre of Excellence in Learning and Teaching») тощо.
Я не розумію, кому і навіщо потрібна ця провокація!  Я не розумію, як така ідея могла навіть прийти комусь в голову! Підозрюю, що текст статті «народився» в чийсь голові як компіляція багатьох текстів на тему відкритого доступу саме як провокація мого імені та імені мого університету.
Категорично заявляю  про свою непричетність до вказаного тексту  статті і прошу терміново вилучити його з архіву!  Прошу також повідомити, якщо ви маєте якісь додаткові контактні дані особи, яка зареєструвалась під моїм іменем в arXiv.
Я справді багато років популяризую ідеї відкритого доступу в Україні, маю численні публікації і виступи на цю тему, всіляко підтримую розвиток інституційних репозитаріїв та відкритих електронних журналів через різні проекти тощо. Мені також досить часто доводиться виступати на захист поваги до інтелектуальної власності в епоху електронних публікацій, запобігання плагіату, компетентності та фальсифікації наукових досліджень та іншим етичним аспектам, які, на жаль, досить часто порушуються в моїй країні.  Можливо, завантажена «стаття» є спробою провокації у відповідь на таку мою діяльність? Мені дійсно щиро жаль, що ідею відкритого доступу можна ось так легко переінакшити чи зіпсувати.І мені щиро жаль цього «троля», якому невідомо поняття  «етика».

Тетяна Ярошенко, директор наукової Бібліотеки Національного університету «Києво-Могилянська академія»

20 березня 2012 р.

***


An open letter to arXiv.org moderators

On March, 12 somebody (not me!), who had indicated my name and position has uploaded an article «Institutional repository `eKMAIR': establishing and populating a research repository for the National University "Kyiv Mohyla Academy" - http://arxiv.org/abs/1203.2434 to arXiv.org. But the source was indicated incorrectly (Naukovi zapiski UKMA, vol.12 N.3 p there is no such title, the correct title is «Наукові записки НаУКМА». There is no such volume and issue number. The volume 12 was published in 1999 and is titled “Political science” and it does not contain the article mentioned above etc.). The phone number and e-mail address in the contact information about the author do not exist!

The text of the article itself is unarranged and absurd mix of thoughts and facts. Along with the facts about the real project of institutional repository eKMAIR (which really exists at our university and about which I have made several presentations and articles for the last 4-5 years) there also mentioned projects which do not exist (Kyiv Mohyla Academy Intellectual Repository and E-theses (WIRE), mentioned non-existent people at NaUKMA («suggested by Lisa Rowley from our IT Services department”), non-existent structures («CELT (the university’s Centre of Excellence in Learning and Teaching») etc. etc.etc.

I do not understand why and with what aim this provocation was made! I cannot imagine whose idea was to do this! I suspect that this article is a mere compilation of several texts dedicated to the topic of the open access. It is provoking my name and the name of my University .

I state that I have no relation to this article and apply to you with the request to exclude it from the archive! I also would like to ask you to inform me in case when you know any additional contacts of the person who uploaded this article to arXiv. on behalf of me, including –if possible – IP –address from it was made.

I do promote open access ideas during many years in Ukraine and have numerous publications and presentations and speeches on this topic. I support open repositories and open journals development through different projects. I also often advocate for the respect of intellectual property in e – publications era. I do not support any plagiarism or falsification of scientific researches and any violation of ethical aspects which, unfortunately, exist in my country. Maybe this uploaded “article” is an attempt of provocation in response to these my activities? I am really sorry that the idea of the open access can be easily transformed or spoiled and I feel sorry for this “troll” who does not know what ethics is!

Tetyana Yaroshenko,
Library Director, National University of Kyiv – Mohyla Academy
Kyiv, Ukraine
March , 20, 2012

12 коментарів:

  1. Оце так. І який сенс у такій провокації?

    ВідповістиВидалити
  2. Не знаю, чесно! Або у відповідь на мої "анитплагіатні" пости-справи (текст скомпільований, і наступним кроком було б - "ага!а от...", або чистий тролінг "из любви к искусству" чи відкритому доступу?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Були якісь резонансні анитплагіатні справи? Список джерел аж надто непрофесійний навіть у порівнянні з текстом. ???

      Видалити
  3. Не знаю, наскільки резонансні, але відома Вам справа з вилученням плагіатних статей з ELibUkrOA, наприклад... Чи невгамовні аноніми, яким не давало жити прізвище Артамонова (чомусь на моєму блозі вони вирішили про це покричати...) і т.п. Втім, не знаю.

    ВідповістиВидалити
  4. Подібне до провокації. Думаємо, що всі порядні, а тут з'являється провокатор, псує нерви, намагається зіпсувати репутацію і.... примушує задуматися над серйознішою модерацією власного репозитарію.

    ВідповістиВидалити
  5. Галино, серйозніша модерація, це як? Репозитарій же не виконує функції оцінки чи рецензування, і саме тому такі от випадки "псевдо"наукових статей чи фальсифікатів можливі, на жаль...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. власне я не про цензуру, а про тісний зв'язок з авторами, який і є можливий у випадку репозитарію в університеті. Але, згідна, фальсифікати можливі, і їх повністю не уникнути

      Видалити
    2. Дівчата, це - таки проблема.
      Не може репозитарій контролювати тектси усіх публікацій, але ж всі мають знати: інформація про того, хто завантажив статтю, доступна адміністратору архіва, принаймні на рівні e-mail та реєстраційних даних.
      Тому я і відстоюю ідею, що навіть на рівні університету бібліотека не може знати усіх потенційних депозиторів. Для уникнення ситуацій, коли матеріал викладено невідомо ким (або не тим, хто начебто зареєстрований, слід розподіляти повноваження (і відповідальність) на адміністраторів підрозділів

      Видалити
  6. "Інформація про того, хто завантажив статтю, доступна адміністратору архіва, принаймні на рівні e-mail та реєстраційних даних" : та не в цьому проблема, у даному випадку хтось зареєструвався і прізвищем, і е-адресою, правда лівою, але з чого це видно:-(
    На рівні інституційного репозитарії, справді, легше. І я теж за те, щоб у кожної наукової спільноти репозитарію був власний модератор, який не рецензує нічого, але принаймні відповідає за те, що Імярєк такий-то справді належить до цієї спільноти...

    ВідповістиВидалити
  7. Тетяно, то чим закінчилося все? arXiv.org вилучив гореззвісну публікацію?

    ВідповістиВидалити
  8. Ні, ще нічим не закінчилось. Робот на е-скриньці, всі запити виконала згідно інструкцій, жодних результатів тиждень. Листувалась з американськими колегами, які в свою чергу знають "живих" людей з цього ун-ту, вони відповіли, що таке трапляється досить часто, їм треба час, чекайте...

    ВідповістиВидалити