неділю, 4 березня 2012 р.

2012 - переломний?

"Пик роста спроса на электронные книги придется на 2012 год... Все, кто не был готов стратегически к такому положению дел, понесет убытки в данном сегменте рынка. Пользователи готовы голосовать за дешевые устройства, а спрос покажет готовность производителей и дистрибьютеров подчиниться общему снижению интереса и поднять его с помощью низких цен". Звідси. 

А Бібліотеки як до цього готові? Крім незначного все ще досвіду "Вікон в Америку" (які отримали е-читанки фактично в дарунок і кожен по-різному, але намагається експериментувати з видачею),  чи є ще бібліотеки, які про це дбають? 

12 коментарів:

  1. А як же!
    ми дбаємо про наповнення якісним контентом тих пристроїв, які наші читачі мають чи матимуть значно швидше, ніж ми...
    Передплачуємо доступ, на жаль здебільшого до агломовних ресурсів.
    А ось чи дбають наші (вітчизняні чи російські) постачальники таких ресурсів, щоб ми пропонували своїм читачам якісний і законний контент?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Вітаю питання про постачальників! Постійно серед продавців або поляки, або прибалти... Світові видавці просто підштовхують нас подбати про законний контент.

      А що це за пристрої, які наші читачі мають чи матимуть значно швидше?

      Видалити
    2. Про постачальників і контент: З іншої статті на цьому ж сайті: "Слабым местом по-прежнему остается контент. Причина банальна. Нет владельцев прав желающих создать тандем с конкретным производителем устройств и вместо этого выбирается собственная тактика, которая проигрывает пиратским предложениям и другим издательствам в бумажном секторе". Абсолютно вірно і для нас.

      Видалити
    3. Жоден видавець не відкрив у нас офіс... Їм краще засилати продавців на кілька днів... Відповідно - нема ні гнучких цінових пропозицій, ні змістовних тренінгів, лекцій... Звідси і виростають пиратские предложения.

      Видалити
    4. Про пристрої :)
      Гаджетів самих сучасних у студентів вже не мало (і-фони, е-книжки, тобто рідери, і-пади). Лекцію, що я їм підготувала у презентації, закачують собі на ці і-іграшки і, коли я задаю питання, не в конспекті шукають, а на екрані :)
      Тому і є таке відчуття, що бібліотекам за читачами в плані технічного оснащення ніколи не угнатися. треба брати іншим (контентом, систематизацією, консалтингом)

      Видалити
    5. Повністю погоджуюсь з Вікторією: студенти всі вже мають якісь читанки-гаджети. За нами - якісний упорядкований контент.
      Або - хіба, якщо раптом розбагатію, і зможемо купити якісь рідери в бібліотеку, краще придбаю хоч кілька нетбуків - напрокат!

      Видалити
  2. Вікон в Америку?? 4 пристрої на місто?!8[

    Ні мобільних версій сайтів, ні документів у читанкових-форматах... Бібліотеки готові до Евро і до Апокаліпсу.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. "4 пристрої на місто" - подаровані Посольством США, гарний початок. Але хоч одна бібліотека в країні придбала сама хоч одну читанку?
      А як бібліотеки готові до ЕВРО??? Бібліотекарі вивчили англійську? Можуть запропонувати путівники-книжки різними мовами? Чи запропонують приміщення для фанів? :-) До Апокаліпсису - "Благодаря концу мы сведем концы с концами"! -точніше:-)

      Видалити
    2. Щось від львівської обласної не чути про видачу е-читанок. Та й від інших - читав лише про лекції, де бібліотекар показує колегам як виглядає кіндл. Це не "гарний початок", чи "незначний досвід"... це просто не рахується.

      Без шпильок - Що завадило бібліотеці Могилянки самостійно подбати хоч про одну читанку?

      Видалити
    3. "Що завадило": дуже банальна причина, яка існує ще з тих часів, коли фінікійці придумали гроші...

      Видалити
  3. А що каже ГОСТ 7.20-2000 про видачу читалок? Як їх враховувати? Отже ніяк. Тому може і не рухається, що сенсу нема.

    ВідповістиВидалити
  4. to Могилянська Бібліотекарка, наша бібліотека подбала про рідер для користувачів. З власної ініціативи.

    Щодо ЄВРО, так місця для фанів будуть, навіть прямі трансляції організуємо

    ВідповістиВидалити