четвер, 15 грудня 2011 р.

"Без друзей меня чуть-чуть, а с друзьями – много!" .

"Если мы не изменим ничего сегодня – завтра будет такое, как вчера. "

Уявилось таке собі надвечір:  заходить користувач в яку-небудь філію Київської міської ЦБС десь на Троєщині (чи на Нивках, Оболоні і т.п. - неважливо). Тут потрібної книги нема..  Але шукаємо  в зведеному Каталозі публічних та вузівських бібліотек Києва (ну, уявіть, що такий є!),  або у світовому каталозі WorldCat: о, книга є, із найближчих бібліотек в Києві- в Ун-ті Шевченка (чи в Політехніці, чи Педагогічному - неважливо). Ні, ні, ніхто нікуди не біжить, ніяких листів-клопотань про доступ, умовлянь адміністраторів, оформлення квитків і т.п....  Один клік, замовлення, і наступного дня: "Будь-ласка,  Ваше замовлення прибуло!. Читайте, шановний пане користувачу! Там, де Вам зручно! Ваш запит - важливий для нас! Бібліотеки міста (країни! світу!)- до Ваших послуг! У нас Ви можете знайти те, що не змогли знайти в Google!"
Завіса. Аплодуємо стоячи. 
Фантастика? 
А от такі бібліотечні об'єднання, де не словом, а ділом дбають про потреби користувача (читачецентризм, навіть термін такий і ми собі вживаємо, щоправда, кожен в своїй окремо взятій хатці) доводилось зустрічати і в Європі, і в США... Для прикладу, новини з штату Огайо:OhioLINK,  консорціум 89 університетських бібліотек  та SearchOhio, мережа з 19 публічних бібліотек штату, об'єднали свої колекції. Тішаться з того, і називають проект "win-win situation for the citizens of Ohio", ну щось на кшталт "всьо во имя  чєловека, всьо для блага человека, якшо цей чєловєк живе в Огайо".  Отож, 2 мільйони користувачів публічних бібліотек штату отримали доступ до унікальних академічних ресурсів (50 млн.томів). А  600,000 студентів та дослідників  - легкий і зручний  до фондів публічних бібліотек:  9.5млн. популярних книг,  DVD та CDs тощо.
Ех, уявилось, як координують бібліотеки комплектування, налагоджують процедури і сервіси каталогування - доставки і т.п. 
Доживемо у нас до таких часів? 
А поки - хочу в Огайо! 

 Див. Academic and Public Library Networks Join Forces in Ohio-Звідси

9 коментарів:

  1. А цікаво, як там з бібліотеками у Зімбабве?

    ВідповістиВидалити
  2. Та що Ви, у Зімбабве значно гірше: якщо б там написали на сайті "Частина серця - читачеві", але не запропонували доступ до е-каталогу, їх би таки з"їли...

    ВідповістиВидалити
  3. Каталог Публічної бібліотеки ім.Лесі Українки є зведеним каталогом на фонди 90 публ. бібліотек Києва. Так, дуже зручно. Ввів ключове слово - і бачиш у фонді якої публ.бібліотеки Києва є ця книга. Якщо книга відсутня у фондах публічних, щоб її знайти та замовити по МБА доводиться переглянути ЕК не однієї вузівської чи ін. бібліотек.

    ВідповістиВидалити
  4. Ольго, я лише пробувала знайти лінк на каталог з сайту однієї з бібліотек-філій... Чому, якщо такий каталог існує, не ЗОБОВ'ЯЗАТИ всі бібліотеки-філії розмістити лінк на такий каталог? + інформацію "Як замовити книгу в системі 90 публічних б-к"?

    ВідповістиВидалити
  5. Так, про це говорилося, але, мабуть дійсно потрібно зобов'язати. А інформацію, як користуватися, я зробила у вигляді відеоролика http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7oprPtZHncE
    Планую зробити ще один у вигляді відеоуроку

    ВідповістиВидалити
  6. "...філію Київської міської ЦБС десь на Троєщині (чи на Нивках, Оболоні і т.п. - неважливо..." - початок - некоректний, адже в природі не існує Київської міської ЦБС. Тому і філій таких не існує... В кожному адміністративному районі існує окрема - районна ЦБС, і, відповідно, є філії тільки районні. До того ж, є ще одна цікава фішка в київській системі бібліотечного обслуговування. Всі сіли?... (Тобто, зараз впадете, хто не в курсі!) Публічна бібліотека м. Києва Лесі Українки використовує ALEPH, а всі решта - MARK SQL. Так що фантазуйте далі - щиро прошу, колєгі! Як на мене, десь приблизно 47 років треба для створення "Каталогу публічних та вузівських бібліотек Києва"...

    ВідповістиВидалити
  7. О, 47 років!!? Цікаво. Поділіться системою свого підрахунку! І ALEPH і MARK SQL мають одні і ті ж поля. І записи прекрасно конвертуються. Та і вузівські бібліотеки України чи будь-якої іншої країни працюють в різних програмах. Це не є проблемою, яку не можна вирішити. Так що ніхто не впав )))

    ВідповістиВидалити
  8. Я думаю, всі зрозуміли, що малось на увазі під міською ЦБС, за можливу некоректність, вибачайте. Сумісність програм - всього лиш питання сумісності форматів, або їх конвертації. До того ж, ALEPH (в Лесі Українки) i MARK SQL, як я знаю, використовують MARC 21, проблем нема...

    ВідповістиВидалити
  9. В даному випадку проблема не в сумісності форматів, а в сумісності фахових позицій, засобів мислення, шляхів подолання, глобальної координаціїї, зрештою.... Коменти - самі за себе - є лише 3 людини в Києві, яких це взагалі зачіпає.... А щодо системи підрахунку - дуже просто - навряд чи ми - всі троє - це побачимо - От і весь підрахунок.

    ВідповістиВидалити