понеділок, 5 грудня 2011 р.

"Лікуємо інформаційний інфаркт! Гарантія -100%! "



Наша колєжанка, і відомий бібліоблогер з Росії Єкатерина Василькова створила групу на ФБ "Профилактика информационного инфаркта". Термін "інформаційний інфаркт", запропонований Кирилом Ніколаєвим, означає передозування інформації, яка не переходить у знання. "Якщо 20 років тому люди ще могли впливати на своє ставлення до інформації у відповідності до власних цілей, та намагатися шукати ту, що привнесе нову цінність в їхнє життя, то нині така можливість фактично відсутня за причини неможливості все читати і визначити, релевантне ..." Погоджуюсь повністю, все так. А ще автор терміну впевнений, що проблема справді життєво важлива, адже "Зростаюча потреба в інформації, пошук необхідної, намагання засвоїти її в максимально стислий термін, щоби отримати нову порцію, призводить до фізичного та нервового виснаження, і загрожує смертю...". Ось навіть так. Дискутуємо? Здається Тофлер називав це просто футуршоком?
   Приєднуйтесь, поділимось досвідом, обговоримо, важлива тема, правда ж? Особливо для бібліотекарів "аптек для душі", а нині справжніх інформаційних Гіппократів. І хоч автор терміну впевнений, що інформаційний інфаркт не лікується, посперечаємось? Ми вміємо шукати релевантну інформацію. А отже "Лікуємо інформаційний інфаркт!" - чим не гасло для сучасної книгозбірні?

13 коментарів:

  1. До теми: "Информационно-психологическая безопасность: библиотековедческий аспект"- http://ellib.gpntb.ru/subscribe/index.php?journal=ntb&year=2003&num=11&art=3

    ВідповістиВидалити
  2. Ми швидше селекціонери. Гадаю лікування надлишку інформації неефективне без стаціонару.

    До того ж все залежить від реципієнта - в особливо важких випадках бібліотекар може запропонувати читачу хоч кіло, хоч тера відбірної інформації, а в знання вона так і не перетвориться.

    ВідповістиВидалити
  3. Стаціонаром може бути гарний університет... Ні?

    ВідповістиВидалити
  4. А може стати і клінікою... У 1-шому випадку - виходить 100% здоровим може залишатися лише "вічний студент"?

    ВідповістиВидалити
  5. Точно: Lifelong learning! Але, повертаючись до теми, хіба бібліотекар не допомагає знаходити релевантну інформацію, і рятує користувача від надлишкової?

    ВідповістиВидалити
  6. Мав би допомагати, але рятувати? Не нам вирішувати скільки читач часу витратить на читання спаму, перегляд вірусного відео,.. А раптом у цьому хаосі читач віднайде якусь потрібну аналогію?! Буває люди люблять просто походити серед книжкових полиць, без будь-якої конкретної мети... і бац - прозріння.

    Тут швидше co zanadto, to niezdrowo. Але чи були випадки, коли бібліотекар, подібно бармену, підходив до клієнта і казав: - Мені видається, що Вам вже досить на сьогодні?

    ВідповістиВидалити
  7. "чи були випадки..": Та щодня, коли зачиняється бібліотека... Особливо важко з комп.класів витягти користувачів.
    І все одно: не нам вирішувати, звісно, але можемо (і повинні!) запобігти безпорадності у пошуці інформації...

    ВідповістиВидалити
  8. Если можно, поставьте, пожалуйста, гаджет переводчика :)

    ВідповістиВидалити
  9. і вилучила, щось не так... Порадьте, який перекладач краще? Гуглівський тормозить, вбудовані блоггерівські всі з помилкою чомусь:-(

    ВідповістиВидалити
  10. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  11. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  12. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити