понеділок, 30 травня 2011 р.

Про Відкритий доступ у Варшаві

Нині у Варшаві жарко: не тільки сонечко припікає до + 30, але і в славній Варшавській політехніці вже другий день триває важлива конференція IATUL (International Association of Technological University Libraries). Багато цікавого міжнародного досвіду, особливо нових трендів не помітила, все те ж, але від загальної ейфорії ("швиденько побіжимо" - до серйозних підходів, проектів, студій. Ключову доповідь робив культовий для всіх адептів ВД Стівен Гарнард (Stevan Harnard). Як на мене, цікава така думка: не  жорсткі вимоги-політики-мандати, не суворе "всім самоархівуватися негайно", але поступові і більш м"які (soft) й помірковані політики
        Оптимальний Мандат Відкритого Доступу, на думку доповідача, таким чином такий:   
ID/OA – the Immediate deposit and Optional access-setting Mandate (Негайний депозит та оптимально обміркований й налаштований доступ) 
А інші моделі: 
ID/IA – Негайний депозит та та негайний (відразу автоматичний) доступ - це занадто жорстка модель мандату 
ID/DA – Негайний депозит та затриманий в часі (delayed) доступ (занадто "розпливчасто")
DD/DA – затриманий депозит і затриманий доступ (занадто слабко)... 
А ще такий - Author Licensing Mandate (author addendum) – too strong and too vague:-)
Далі буде! 

7 коментарів:

  1. Цей Штефан справді симпатяга, так гаряче переконували, що усе від бюджетників повинне бути відкритим, а тут на - обміркований і налаштований.

    Підозрюю у нас не приживеться: відібрати в одних і пороздавати іншим - значно менше клопотів, ніж щось там налаштовувати=(

    ВідповістиВидалити
  2. ПБ, у нас ще цікавіше, бо "відібрати в одних" часо нема чого. От поговорити про це ми любимо...

    ВідповістиВидалити
  3. ...відібрати в одних часом нема чого...

    Україна у Тор-40 країн від SCIMAGO і нема чого забрати?

    А статистика Наукової періодики НБУВ? Користувачі просто заходять, хоч там нема чого забрати?

    А близько 30 наукових архівів чим наповнюють? Світлинами з сімейного фотоальбому?

    ВідповістиВидалити
  4. я кажу ЧАСОМ, хоча наразі це звучить "в переважній більшості". 30 (вірніше 28) е-архівів на 800 внз? (ок, навіть хай на 350). Поки що не роблять погоди. В спільному доробку (через комбайн) 57000 публікацій, а українська наука щорічно продукує більше втричі більше, де вони? В Томпсоні - 19 укр.журналів. в Скопусі - десь 40. Що решта? НБУВ - прекрасний проект, але організований якраз директивою зверху, а не бажанням дослідників та інституції презентувати свої здобутки світові, переконанням та самоархівуванням (ми вже це обговорювали, а авторів взагалі ніхто не питав). В пості звернула увагу на різні підходи, запропонований видається більш цивілізованим та успішним.

    ВідповістиВидалити
  5. ...а не бажанням дослідників та інституції презентувати свої здобутки світові...

    А хтось готовий їх гідно презентувати? Кредо: Забрати - залити - прозвітувати, а не презентувати. "Цивілізація і успішність" розпочинається з відповідальності.

    ...Томпсоні - 19 укр.журналів. в Скопусі - десь 40...

    Це проблеми журналів, а не авторів. Наприклад, у Гута h=38. Розумієте, що кожна з 38 праць цитувались мінімум 38 разів у рецензованих журналах.

    Цілі українські архіви заробили менше інтернет-посилань, ніж він заробив цитувань вчених.

    Імхо, якщо б ці праці сьогодні потрапили в укрархів, то 99,9% - вони з чистим серцем були б поховані управлінцями, десь між новорічною сценкою і твором-роздумом "Як я провів літо".

    ВідповістиВидалити
  6. ага, починаємо знову:-) то що. складемо руки, і нікуди не йдемо? Думаєте краще? Я от сьогодні щиро раділа, бо всі 6 проектів репозитаріїв України на цій Варшавській конференції виглядали достойно і привернули увагу всіх. Як знаєте, новорічних сценок жоден не має. Рухаємось!

    ВідповістиВидалити
  7. ...знаєте, новорічних сценок жоден не має...

    lol
    Якось вмисно зроблю пост по "сценкам".

    ВідповістиВидалити