пʼятницю, 20 травня 2011 р.

Доступ до інформації як складова бізнесу: новини з Данського Королівства

Міністерство Досліджень та Інновацій  Данії  опублікувало звіт студії про доступ до наукової та технічної інформації (англ.). 
Доступ до результатів досліджень важливий не лише для університетів, але і для бізнесу. Малий та середній бізнес - важлива складова національних економік. Ці кампанії, так само як і потужні корпорації, потребують доступу до результатів наукових досліджень, технічної та правничої  інформації, стандартів, патентів тощо.  Як з цим в Данському Королівстві, і вирішили з'ясувати через дослідження. Обмеження в доступі до інформації для бізнесу - це ще й втрачені кошти. На 2,2 роки довше в середньому відбувається розробка чи просування нового продукту на ринку без використання результатів відповідних досліджень, а це втрата понад 4 мільйонів євро в середньому  для фірми...
     Цікаво, чи наші бодай потужні корпорації мають доступ до світової наукової  інформації? Чи "читають" в "Нафтогазі України", Маріупольському чи Криворізькому металургійному чи "Рошені", наприклад, ельзевірівські журнали? чи мають доступ до ScienceDirect чи EconLit? Університети, а може це шлях до залучення коштів на передплату ресурсів: інформація для бізнесу?

 

10 коментарів:

  1. Згідно досліджень для успішного ведення бізнесу в Україні доступ до світової наукової інформації справа n-чергова.

    ВідповістиВидалити
  2. Та ясно, що в період "первоначального накопления капитала" бізнесу не до цього:-), але ж це не триватиме вічно, і вже виникає певна потреба в цивілізованих підходах..

    ВідповістиВидалити
  3. Офтоп. Я ось прочитав - "Про діяльність Секції університетських бібліотек, необхідність консолідації й перспективи вирішення спільних завдань...".

    Яка діяльність за минулий рік, півроку? (Для перестраховки: вірно розставте акцент - це просто питання). А зі сторінок блоґу - будуть якісь звернення до консолідації і навколо чого?

    ВідповістиВидалити
  4. Знущаєтесь, які останні півроку з огляду на фулбрайтівство...
    Поза тим, розвиваємо ELibUkr (нас вже 15 і є нові кандидати....), 47 ун-тів відгукнулись на дослідження (узагальнюю), а взагалі я озвучила на конференції - може подумаємо над власною асоціацією ун-х б-к? Бо в УБА нас не дуже "видно"..

    ВідповістиВидалити
  5. Тобто написане тут - не відповідає дійсності. Насправді Ви запропонували відколотись? І як віце-президент це сприйняла?

    ELibUkr започатковано вашою фундацією, яке відношення до УБА? А взагалі, якось ця секція ВНЗ збирається? Ви кажете: "Колеги, сорі мене півроку не було", а вони - "Та нічого страшного, ми розуміємо"?

    А як Вам діяльність Максимовича як метод-центру для ВНЗ? Часто на "Запитання-відповіді" бачу питання від вузівських бібліотекарів, а у відповідь їм - Ми працюємо для публічних. Щось зміниться? Нічого не чувати?

    ВідповістиВидалити
  6. Де Ви бачите "Запитання-відповіді"??? Пересилайте мені!:-) Фідбеку з універів фактично нема... А от ELibUkr сприймаю як тренд для ун-х б-к, яка різниця хто придумав - рухаємось! От там фактично і є питання, і є бажання щось робити.. Діяльність Максимовича не коментую, що нового хочете почути??? А от, як Вам ідея Ас-ї ун-х б-к?

    ВідповістиВидалити
  7. Ось їм і запропонуйте, щоб усі питання стосовно бібліотек ВНЗ перенаправляли.

    Не люблю я партій, профспілок, асоціацій, орденів... Питання - А навіщо її створювати?

    Бібліотеки повністю залежні від своїх ВНЗ. Звідси - асоціація бібліотеки не захистить, не лобіюватиме ітд.
    Бібліотекарів не захистить, бо ніхто через якихось бібліотекарів ні з ким сваритися не захоче.
    Відповідно, на роботу бібліотек не впливатиме, отже і читачам краще не стане.
    Єдине, що асоціація теоретично може це - інформаційне забезпечення. Але ж для цього зовсім не потрібно створювати асоціацію.

    ВідповістиВидалити
  8. Третій сектор може бути потужною силою... От власне, бібліотека "не хоче ( не може!) сваритися", а через ГО може! І впливати на ректорів, і на їхнє начальство, і змінювати щось на краще! Дія незалежна, натхненна ідея, як ще,ніж через громадську організацію просувати? Ніхто не каже, що це легко...

    ВідповістиВидалити
  9. ...а через ГО може!..

    Як? Хтось з директорів капане на власний ВНЗ, чи хтось з підлеглих на керівника? Припустімо що так. Також припустімо вони не вилетять як пробки... Як асоціація їх захистить??

    А швидше за все ГО виглядатиме так - кілька поважних дядь і тьоть у керівництві, яких одноголосно переобиратимуть кожного року (і хоча все буде побудовано на засадах братерства і рівності - усі будуть знати хто рівніший).

    Серед керівників обов'язково затешеться пару, що і на мікро-рівні нічого зробити не змогли (Колєсніков? здається - "будку для Шаріка нє построят"), проте кинуться робити благо на макро-рівні.

    Ніякого проекту за рік не придумають, то ж доведеться Вам і сюди ELibUkr притулити. А головне (і найстрашніше!) - більшості бібліотекарям ВНЗ буде все-рівно і вони щиро лежачи чекатимуть коли Асбібвнз зробить їм добре.

    ВідповістиВидалити
  10. "більшості бібліотекарям ВНЗ буде все-рівно і вони щиро лежачи чекатимуть" - а як можна щиро лежати-чекати:-)?
    Все не так песимістично, ПБ! Так, на жаль, значна маса інертних і пасивних і рядових бібліотекарів, і керівників, які вичікують пенсії..Але і досить потужна когорта небайдужих професіоналів, причім в усіх регіонах, на всіх рівнях.... То чому кожен має сам на сам вирішувати проблеми, народжувати ідеї? Давайте гуртуватися! Як інакше, ніж через громадські об'єднання, пропонуйте!

    ВідповістиВидалити