понеділок, 23 травня 2011 р.

"Закрытие читального зала в 19:00 является государственным преступлением"

Вчора трапився от такий лист читача до наших російських колег:  «Добрый день, уважаемые библиотекари! Не понимаю одного: почему читальные залы закрываются так рано?! А если человеку нужно? А если он диссертацию пишет? А если дома нет возможности заниматься? А в универе читальный зал для младших курсов закрывается через полчаса после окончания последней пары, а из читального  зала для старших курсов выгнали как младшекурсника (надеюсь, та библиотекарша сгорит в аду). А если неблагополучная семья? А многодетная? А очень плохие жилищные условия? Где школьникам, студентам, аспирантам и просто самообучающимся людям заниматься??? Закрытие читального зала в 19:00 является, на мой взгляд, государственным преступлением. Вы задавались когда-нибудь этим вопросом? Пробовали что-нибудь сделать в этом направлении?» (звідси).

А нині запит від своїх читачів:   "У нашого невеличкого кола магістрів-випускників, з"явилась пропозиція  зробити Бібліотеку Антоновичів цілодобовою у третьому триместрі, коли всі пишуть курсові і дипломи. От як в Гарварді. :) хоча б одну залу) Що Ви про це думаєте? Це був би чудовий PR-хід! "

І не тільки в Гарварді, шановні спудеї,  чи не всі університетські бібліотеки в США працюють 24 години на добу, ну, або 23 (ця година перерви-  для прибирання!). Поза тим, в нічні часи професійного бібліотекаря в бібліотеці не знайдете, ніхто не допоможе, не проконсультує (дорого утримувати, певно). Тож вночі приміщення бібліотеки працює лише як фізичний простір для самостійної роботи. 

Чи у нас таке можливо? Чи не перетвориться бібліотека за таких умов в "ночліжку"? а  компютери в ігрові приставки? а кому працювати? і на яких умовах? а  якщо лишити тільки на охорону, чи не розтягнуть книжки? Чи не використовуватимуть "закутки" для недозволених справ (в туалетах бібліотек Фінляндії синє світло у всіх туалетах,, щоби погано видно було вени...). Всі наші гуртожитки досить далеко від кампусу, тож засидівся до півночі, ночуй в бібліотеці? Бо ж транспорт..  Я в принципі готова на експеримент, але треба все зважити. Буду вдячна за поради.

Довідка: За моїми даними, Могилянська книгозбірня чи не єдина серед ун-х б-к, яка і так має найдовший режим роботи: 7 днів на тиждень, без вихідних, з 8-30 ранку до 8-30 вечора, в суботу неділю - з 10 ранку до 8 вечора. 

24 коментарі:

  1. Буду викладати теж коментарі, що надходять на цей пост різними шляхами:
    "Пропозиція: чит. зали працюють до 22.30, а починають по можливості із 7.00. замовлення замовляють до 19.00. А працювати вночі -- досить складно, у наших студентів не той рівень виховання".
    "Наші студенти швидше бухати вночі будуть, а не вчитися. З доступністю Інтернету це питання не так гостро стоїть"
    "В цьому немає сенсу. В Києві нема ані цілодобового транспорту, ані машин у студентів"

    ВідповістиВидалити
  2. Ще цитую: "ці прохання, які надійшли до Вас є не більше ніж амбіціями чи хтозна-як це назвати. З моїх знайомих магістрів, аспірантів жоден ніколи не жалівся на час роботи бібліотеки. Лише декілька було, пам"ятаю, прагнень аби б-ка працювала до 21-00 чи 22-00 :) насправді, хто хоче вчитися знаходить час, їздить і на вихідних, і з нашої е-колекції також користуються матеріалами і всім" (Олена)

    ВідповістиВидалити
  3. Пропозиція звичайно не погана, якщо "ти" студент. Бо має бути тоді і оплата праці інша (нічні години)для співробітників, а це вже глобальніші питання, які не просто вирішити... Треба чітке обгрунтуваня того, що це потрібно не 2-3 особам, а більшості.

    ВідповістиВидалити
  4. Істина напевно (традиційно) десь посередині. Дійсно - закриватися об 19.00 - це ненормально, але ж і вночі працювати... тим більше з нашою ментальністю та транспортною інфраструктурою, як вже було зазначено вище - нонсенс. А якщо помріяти... може би якихось чергових волонтерів (які б виконували лише обмежені біб функції) на час "продовженого робочого часу" знайти?

    ВідповістиВидалити
  5. Щось подібне уже світилося на Бонеті. Мабуть, спочатку варто зважити необхідність такого заходу: що саме магістри збираються робити у читальній залі всю ніч? Працювати з книгами - потрібні на ніч видання читач може винести з дозволу бібліотекаря і вранці повернути (це можливо зробити практично з усіма видання, на контрольний примірник теж можна отримати окремий дозвіл). Якщо потрібна література вільного доступу, то погодьтеся, вільний доступ однієї нашої читальної зали аж ніяк не порівнюється із вільним доступом Гарварду... і працювати з ним всю ніч, щоночі, для написання магістерської... Очевидно, що замовлення зі сховища виконувати теж ніхто не буде. Тобто, користувачам потрібен інтернет та цілодобовий доступ до ресурсів у мережі НаУКМА... Може, варто розглядати цей ракурс?
    Як недавній магістр Могилянки скажу, що працювати всю ніч у тиші бібліотеки над написанням диплому було б зручно, адже ніхто не сопить над вухом, ти нікому не заважаєш своїм шарудінням тощо. Але все-таки, це було б набагато прийнятніше, якби бібліотека знаходилася на території кампусу, і користувач потім міг піти прийняти душ, чи поснідати, чи випити кави, а не прислухатися всю ніч до "бібліотечних привидів".
    Може, такі інформаційні зони з доступом до всіх необхідних інтернет ресурсів краще мати безпосередньо в гуртожитках - такі собі міні-філіали бібліотеки, можна навіть кілька десятків книжок поставити для атмосфери:-). Там же можна і облаштувати якісь зони відпочину для студентів, які не проживають у гуртожитку, але хочуть працювати всю ніч у відповідній атмосфері. Крім того, гуртожиток має відповідний персонал для контролю "нічного навчання".

    ВідповістиВидалити
  6. Ой, щойно глянула, скільки ото написала - і хто його читатиме? Це ж, мабуть, порушення усіх можливих "негласних" правил блогосфери:-)

    ВідповістиВидалити
  7. @Тетяна! Для цього блог і ведеться, щоб були такі коментарі, як Ваш! І Ваша точка зору важлива і зрозуміла, спасибі!

    ВідповістиВидалити
  8. Ще коментар: "Yuriy пише: Дуже навіть непогана пропозиція, але я б робив бібліотеку цілодобовою не в третьому триместрі, а під час сесій - тоді у всіх якраз виходять дедлайни, відповідно є потреба попрацювати вночі".

    ВідповістиВидалити
  9. ...Могилянська книгозбірня чи не єдина серед ун-х б-к...

    @Могилянська бібліотекарка: яка в бібліотеці НаУКМА книговидача / день? Приблизно? Який штат?

    ВідповістиВидалити
  10. ПБ: чому приблизно, знаємо точно. Наш звіт повний на сайті. Середня за день - В середньому за день – 4 270 (по всіх 10 підбібліотеках). Наша статистика реально справді "зашкалює", бо тут діти реально вчаться. Тому і мова про режим. Єдине, що може в звіті не зовсім ясно - бібліотека "розкидана" по 6 корпусах-будівлях, відповідно кількість штату не корелюється, можливо, як на стороннє око...

    ВідповістиВидалити
  11. @МБ: ...Наша статистика реально справді "зашкалює"...

    Обертаність – 1,56

    Навіщо Вам загальна книгозабезпеченість, а не по дисциплінам?

    По суті допису: вночі потрібно спати. Студентам, викладачам ітд. потрібен 1 день на тижні для відвідування бібліотек. Це більш ніж реально, але призведе до зменшення кількості годин у викладачів. Звідси...

    ВідповістиВидалити
  12. Ще цитую відгук: "Підтримую цілодобову роботу лише в період сесії та держіспитів. Було б дуже навіть добре та корисно".

    ПБ, чому лише ОДИН день на тижні? і яким чином це "призведе до зменшення кількості годин у викладачів"?.

    ВідповістиВидалити
  13. Мається на увазі навчальний тиждень з Пн по Пт.

    ВідповістиВидалити
  14. Вітаю!

    Пишу зараз цей пост знаходячись в тому самому місці, про яке йде мова... Так от, якби у мене була можливість, то залишився б сьогодні більше, ніж ще на півгодини. Принаймні до 23:00 працював би точно. А в п'ятницю працював би і до ранку. Думаю знайдеться достатньо людей, які б оцінили турботу про їхні потреби в робочому просторі для навчання.

    Що стосується аргументів, накшталт того, що це буде перегином і не матиме позитивного ефекту, то на мою думку це все від лукавого ;) Якби зараз у тих людей які тут (в бібліотеці) запитали їхню думку, то ми отримали б скоріше схвалення, а не перестороги.

    Тому вважаю доцільним вже зараз продумати простий перелік правил, які превентивно висуває бібліотека в обмін на надання пробного цілодобового доступу принаймні до б-ки Антоновичів. Думаю це чесно. Якщо ж є сумніви стосовно щирості побажання, то я думаю, що механізм збору студентських підписів в підтримку такого роду рішень ніхто ще не відміняв.

    Ре: і до речі, в бібліотеках дуже рідко працює більше, ніж 20% студентів (за моїм спостереженням допізна працює взагалі до 50 чол). Тому ставитись до подовження часу роботи, як до масово затребуваного - це якось завідомо хибно. Це ексклюзивний продукт, з wow-ефектом та чудовою опцією, яка задовольняє потреби дуже вузької, але реальної аудиторії. Чому ні?

    Вогник Микола, студент НаУКМА, 3 р.н.

    ВідповістиВидалити
  15. @Миколі: Наприклад? що би Ви включили до цього превентивного переліку правил? Чому і чим "нічне" бібліотечне обслуговування мусить відрізнятися від денного? Хіба що звуженим переліком послуг, виходячи з ресурсів...А от, якщо затіється такий збір підписів, включіть прошу ще й питання таке (якщо наважусь на експеримент, пропонуватиму все одно): "Чи погодились би Ви і на яких умовах попрацювати волонтером - черговим бібліотекарем на одному з таких нічних чергувань?"

    ВідповістиВидалити
  16. Гаразд, хороший початок)

    Думаю перш за все має бути чітко прописана мета нічного доступу: скажімо (що одразу спало на думку) "створення кращих умов для самостійної роботи студентів та вільного доступу до знань". Відповідно дозволено має бути те, що не заборонено.
    А заборонено має бути все те ж, що й завжди. Просто особливість в тому, що справді відсутні бібліотекарі - це ніби створює певну ілюзію несправності в системі. Втім, мені здається, що це не є великою проблемою в даному випадку: необхідні матеріали можна замовити заздалегідь (доступ до мережі інтернет також ніхто не скасовував), функцію адміністрування може виконувати відповідальний волонтер (до речі, зовсім не обов'язково студент - варто розглянути всі альтернативні варіанти, особливо ті, що виходять з самоорганізації та самозабезпечення: бібліотекарі просто розробляють схему користування, а користувачі її дотримуються користуючись правилом самообслуговування та взаємоповаги), а охорону у нас і так забезпечують доблесні службовці (Нагадаю також про пункт 3.6: "Разом з бібліотечними працівниками контроль за дотриманням користувачами правил користування науковою бібліотекою НаУКМА здійснюють охоронці НаУКМА." Тобто адміністрування потенційно не заперечує залучення охоронця-консьєржа... Всі інші функції мені здається можуть відбуватись через самообслуговування, чи ні?).

    ВідповістиВидалити
  17. Відповідно для "нічного доступу" достатньо прийти і вписатися в список зазначивши номер студентського квитка чи іншого ідентифікуючого документу(на мою думку це має підтверджувати серйозність намірів користувача, адже до певної міри легітимує практику та створює привід для відповідальності + дозволяє певним чином моніторити послугу, робити певні висновки, спостереження тощо), а далі вже не бачу перешкод.
    З цього можна здогадатись про мою позицію стосовно участі у волонтерстві: якщо це єдино можливий спосіб, то я в певні дні міг би цим зайнятись, але це б відволікало мене від того, заради чого я прийшов! Тому краще продумати якусь альтернативу.(Зізнаюсь, я досить вузько уявляю собі обов'язки, права та власне функцію такої посади, тому опишіть, як Ви це уявляєте і в чому полягає необхідність рекрутування чергового-бібліотекаря.)
    Якщо ж буде порушення\непорозуміння яке неможливо вирішити внутрішньо між користувачами бібліотеки, то завжди можна скласти скаргу та звернутися до охорони з проханням владнати конфлікт. Відповідальність одразу можна вказати в окремому пункті "Про правила користування науковою бібліотекою (в нічний час)" - ввести окрім пункту 4.4.4. ("За порушення громадського порядку в бібліотеці користувач позбавляється права користуватися бібліотекою на термін до 1 місяця.") ще окремо щось типу 4.4.4,5. - "Порушення під час роботи бібліотеки в нічний час за наявності відповідного документу-скарги розглядаються як такі, що можуть призвести до виключення з університету". Хоча як на мене, то дійсні правила цілком придатні і для нічного режиму без зайвих доповнень...
    Тому (знову таки суб'єктивно)найкращою превентивною мірою буде цілеспрямоване інформування про те, що нічний режим є таким самим робочим часом, як і денний, просто трошки іншим)
    Ось механізм: створюється журнал, де на перших сторінках чітко прописані (можливо дещо доповнені) "Правила користування бібліотекою" -> журнал видається охороні (чи певній відповідальній особі) або просто лежить в певному місці -> користувач вписується + підтверджує, що ознайомлений з правилами користування бібліотекою -> користувач несе відповідальність за свої дії. Система проста, не потребує особливих затрат, має пройти тест на життєздатність. Тим більше, що на послугу є попит, і потенційні користувачі зацікавлені в реалізації нововведення. Тут проблема більше в позиції адміністрації, як на мене...

    Re: а взагалі головною ціллю має бути популяризація бібліотеки, як особливого публічного простору, щоб студенти мали сприйняття бібліотеки, як чогось більшого, ніж будинку-складу з книжками... Чи не в цьому ідея бібліотеки, як середовища навчання, генерації думок, простору для обміну інформацією? Припускаю, що продовження роботи бібліотеки мало б сприяти цьому якнайкраще!

    Вогник Микола, студент НаУКМА, 3 р.н.

    ВідповістиВидалити
  18. @Микола: Дякую, слушні пропозиції приймаються, дещо на розгляд. Правила-послуги-сервіси не можуть бути одні - денні, інші - нічні:-) Якщо вже йти на експеримент, треба все зважити. Дякую ще раз за небайдужість, спробуємо! Офф-топ: НІКОЛИ не сприймали бібліотеку як просто будинок-склад з книжками!

    ВідповістиВидалити
  19. Такий режим -- невмотивована розкіш. Чи не краще витратити гроші на НАГАЛЬНІ потреби -- нпрклд, на закупівлю наукової літератури? До речі, для тих же дипломних робіт, про які говориться вище. Звичайно, такому ходу бракує епатажу, але принаймні це вирішення
    РЕАЛЬНИХ, а не ефемерних проблем. Тим, хто при 10-12 год. (!!) робочому дні не може потрапити в бібліотеку, раджу пройти курс тайм-менеджменту.

    ВідповістиВидалити
  20. Я б за те, або філологічну перенесли до Антоновичів,і взагалі всі бібліотеки об"єднали, бо рідкі колекціонні видання читати приходиться часто, а от обмежений доступ заважає( недостатність годин для роботи у філологічній і дослідницькій, відсутність там інтернету і малі зали, погане освітлення, тому я за об"єднання все до Антоновичів, всі фонди. За нічний доступ - теж за, але треба все обумовити,а щодо попереднього коментаря - погоджусь, краще ці гроші витратити на закупівлю нових книжок!

    ВідповістиВидалити
  21. Цікава пропозиція... Хоч і багато можна знайти мінусів і "острахів" з проводу "ночівлі" у бібліотеці, але я б хотіла це спробувати. Звісно, контроль має бути, щоб бібліотека не перетворилась на місце зустрічі з пляшкою чи ще якоюсь гидотою. Але навіть просто на шару мирно посидіти в неті, переконана, багато кому треба! Власне я віддаю перевагу домашньому затишку (бо вже живу не в гуртожитку), а от мешканцям Троїщини, Ворзеля чи Харківського масиву, певно, це б було при нагоді :)

    Юля, магістр 1 р.н.

    ВідповістиВидалити
  22. Бібліотека має працювати цілодобово, хоча б одина зала. Дивуюся, чому така поширена у Європейських країнах практика викликає тут занепокоєння? Більше таки аргументів "за", ніж проти.

    Анна, бакалавр філології.

    ВідповістиВидалити
  23. Анно, спасибі за коментар. Не йдеться про занепокоєння: намагаємось реально оцінити потребу та існуюючі ресурси.

    ВідповістиВидалити
  24. Дякую всім за пропозиції, наші студенти також долучились обговоренням теми на Бонеті - http://bo.net.ua/index.php?showtopic=33322
    Що ж, обіцяна допомога:-) Принаймні у режимі експерименту, кілька днів на тиждень з вересня спробуємо! Волонтери, записуйтесь на чергування!

    ВідповістиВидалити