четвер, 25 червня 2015 р.

Увага: фейкові публікації

Епоха Інтернет-технологій відкрила безмежні можливості у поширенні інформації, знань, публікацій. Здається, тільки б радіти. 
Але ті ж Інтернет-технології "народили" й купу неприємних речей: фейкова наука, фейкові журнали, фейкові автори, фейкові публікації...
Кинути тінь на автора легко, реєструєшся   під його іменем, публікуєш казна-що, і пішло гуляти тенетами. А там як в анекдоті: "чи то він вкрав, чи то в нього вкрали, але щось було"...
Кому і для чого це потрібно? Навіщо???
Залишимо на розгляд психіатрам   історії.
Але це ось друга в мої науковій біографії історія, коли мені приписали КАЗНА-ЩО. 
У власному Google Scholar профілі - стаття , начебто від достойних колег, вкупі зі мною: 
 СТАВЛЕННЯ СТУДЕНТІВ ФАКУЛЬТЕТУ КОРЕКЦІЙНОЇ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПЕДАГОГІКИ І ПСИХОЛОГІЇ КАМ’ЯНЕЦЬ-ПОДІЛЬСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ІВАНА ОГІЄНКА ДО ТРАДИЦІЙНИХ ТА ІННОВАЦІЙНИХ МЕТОДІВ РОБОТИ НАУКОВОЇ БІБЛІОТЕКИ
Авторы:Т Ярошенко, ВГ Дригайло, ТМ Костирко, Л Костенко
Дата публикации:2013
Журнал:ДО 140-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ СТЕПАНА СІРОПОЛКА
Страницы:232
Описание:У дослідженні подано опитування на предмет зацікавленості та ставлення студентів факультету корекційної та соціальної педагогіки і психології Кам'янець-Подільського національного університету ім. І. Огієнка до традиційних та інноваційних форм та методів роботи бібліотек університету. 
Ключові слова: традиція, інновація, бібліотека, бібліотечний фонд, комп'ютеризація.
Ясна річ, що у лінку на сам збірник статті немає, та й бути не може.... 
Про етику, мораль та елементарні норми порядності до автора "ідеї", певно, апелювати безрезультатно.  Бог Вам суддя. 
Моє звернення до авторів: перевіряйте Ваші профілі, бо ж безособовий Інтернет може проковтнути, що завгодно. А комусь це зіпсує репутацію. 
Офф-топ: тішить, що у цій "колективній псевдотворчості" маю таки справді достойні прізвища "співаторів", з якими мала б за честь попрацювати разом.  
Кому це потрібно??? 
Лишаю на кілька днів для Вашого перегляду, потім , звісно з власного профілю вилучу. Але хто цей брєд вилучить з Мережі? 

5 коментарів:

  1. Пані Тетяно, стаття з такою назвою у збірці є, але під авторством І.М. Лук'янчук. Можливо, хтось помилився при цитуванні?

    ВідповістиВидалити
  2. Стаття справжня - Лук’янчук І. М. Ставлення студентів факультету корекційної та соціальної педагогіки і психології Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка до традиційних та інноваційних методів роботи наукової бібліотеки / І. М. Лук’янчук // Наукові праці Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Сер. : Бібліотекознавство. Книгознавство. - 2013. - Вип. 3. - С. 232-235. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/npkpnuiobk_2013_3_40.pdf от тільки метадані з сайту НБУВ невідомо звідки Академія підтягла.

    ВідповістиВидалити
  3. Щось не віриться, вибачте друзі, у випадковість цитування. Ці чотири автори НІКОЛИ не опублікували жодної спільної роботи.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ларчік просто відкривається - це не ілюмінати, а початок згаданої статті :D У професійній періодиці друкується багато матеріалів про роботу бібліотек ВНЗ в умовах реформування вищої освіти України. Про це писали Т. Ярошенко, В.Г. Дригайло, Т.М. Костирко, Л. Костенко.

      Видалити