суботу, 24 травня 2014 р.

Куди пливе корабель книговидання?

Урядом прийнято рішення про відновлення роботи Міжвідомчої комісії з питань сприяння розвитку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження. До складу Комісії увійшли представники Держкомтелерадіо, Мінекономрозвитку, Мінфіну, Міндоходів, Мінкультури, Міносвіти, провідних видавництв, національних бібліотек, письменники...
Серед представників бібліотечної справи у Комісії нас "троє в човні.."...аж четверо: Ген.директор НБУВ .Володимир Попик, Гендиректор НПБУ Тамара Вилегжаніна, Президент УБА Ірина Шевченко, і авторка цього блогу.
На вчорашньому засіданні, зокрема, було досить багато про бібліотеки: співпраця з видавцями, розповсюдження видань, експертиза державних програм ("Укр.книга" та ін.), доцільність існування 16 прим. обов'язкового примірника, роль бібліотек у популяризації читання та багато іншого.
Про бібліотеки або знають ганебно мало (мається завжди на увазі чомусь лише система публічних б-к від Мінкульту), або не дуже розуміючи наші можливості - плани - вміння. Неначе нема в країні ні академічних, ні університетських, ні галузевих (медичних, сільськогосподарських, військових і т.д.). Ну, панове, самі винні, які у нас партнерські стосунки з видавцями, які спільні програми, проекти, інновації? Є, звичайно, поодинокі випадки, які не роблять "погоди в домі"... І тому, наприклад, нардеп О.Доній запропонував вчора таке: "заснувати систему "Домів Книги" у кожному у обласному центрі.Бо пільги-вони для всіх книжок: і для Малковича і для Бузини.А потрібна система прищеплення у суспільстві кращих взірців літератури. В таких "Домах книги" могли би відбуватися зустрічі з літераторами,дискусії.Могли би функціонувати книгарні та бібліотеки. Як на мене-правильна і перспективна ідея.Підтримайте, пані та панове!". Таж в кожному обласному центрі маємо аж три обласних бібліотеки... А по країні - 40 тисяч домів книги бібліотек. Хіба ні?
Добре, що покликали, добре, що зможемо презентувати "бібліотечний голос" у хорі книговидавців та книгопродавців. Увійшла в підкомісію по реформуванню держзамовлення на книговидавничу продукцію. Що б Ви порадили, колеги, зокрема задля посилення ролі бібліотек у відборі видань до програм видання і розповсюдження державним коштом? Чи потрібні такі програми взагалі? Як уникнути корупції суб'єктивізму у відборі видань? Буду вдячна та горда представити ваші думки.

9 коментарів:

  1. Про книги електронні. Дуже-дуже сподобався новий проект Self-e, започаткований Library Journal та BiblioBoard, Це веб-сервіс для публічних бібліотек на території Сполучених Штатів та авторів, які бажають зробити самопублікацію. Як написано на сторінці проекту
    http://biblioboard.com/SELF-e/, це простий та ефективний спосіб каталогізування та забезпечення доступу до електронних книг місцевих авторів.
    На мій погляд – дійсно просто та влучно. Бібліотеки працюють з місцевими авторами. Є відбір-рекомендації для читачів.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Про Дома Книги не зрозуміла. Маємо 40-80 тис. домів книги під назвою бібліотеки та ще мало? Зустрічі-дискусії й у бібліотеках проводять... Чи це стьоб?

      Видалити
  2. Самвидав через бібліотеку:-) А про Дома Книги більшість членів Комісії (видавці)сприйняли дуже схвально... Ще мова йшла про майже примусовий продаж книжок різних в-в (не лише власних) на території університетів...І це не стьоб.

    ВідповістиВидалити
  3. Self-e - це не самвидав через бібліотеку, а платформа де автор-самовидавець може представити для бібліотек свій твір. Зараз мільйони самвидав-е-книг, доступні читачам через різні сервіси, але вони не входять в каталоги бібліотек, ніхто не гарантує їх довготривалого зберігання, бібліотеки не в змозі самотужки обробляти цей потік. Librarу Journal береться робити відбір найкращих книг для публічних бібліотек (curated collections sorted by genre). Кожна бібліотека звичайно може формувати власну (місцеву) колекцію.

    Продаж книжок в університетах під час конференцій бачила не раз у багатьох містах. Видавництва дуже раді, коли їм таке пропонують. Вінницька ОНМБ тісно співпрацює з одним з вінницьких видавництв. Вони виїзжають в райцентри з виставками. Бібліотечні книги з виставок видають читачам. Для цього не потрібне ніяке урядове рішення або ухвала Комісії. Хто хоче працює. а інших навряд чи примусиш. Можна було б досвідом ділитися, але не такий у нас характер, щоб когось там слухати.

    ВідповістиВидалити
  4. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  5. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  6. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
  7. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити