пʼятницю, 7 грудня 2012 р.

Міняємо Золото на Золото

Поки вщухнуть хурделиці бюрократичні  щодо нових вимог до кількості  міжнародних публікацій, (чи хоча б цю хурделицю вимогу буде пояснено детальніше), як розумію, всі дослідники-пілігрими до ступенів кандидатів-докторів активно освоюють вимоги до academic writing  шукають шляхи, де б швидко опублікуватися без особливих зусиль.
Агов, аж не вийде з льоту!  Принаймні  для більшості. Просто переклавши свій опус, надіслати його в який журнал із списку Скопусівського чи Томпсонівського, і надіятися, що там тільки на Вашу статю й чекали,  не варто.  Різні вимоги до написання, до оформлення, до посилань,  різні критерії оцінки Вашої студії, незалежне (справжнє!) сліпе рецензування, часто подвійне (відмови - звичайна практика журналів з високим імпактом!) etc.etc.etc.
А чи не подивитися на журнали "золотого шляху", тобто Відкритого доступу? Так, вони беруть гроші за публікацію, і часто таки грубі гроші. Але ж у нас (підсвідоме?!!): за гроші, значить нижчі вимоги до якости! Аж і  тут облом:  не так. Ці журнали мають такі ж самі високі вимоги до якості і контролюють якість через незалежне peer review/  Хоч і буває всякого всюди, але такого як у нас не бува (трапилось, чесно! оголошення в одному з вітчизняних журналів: "Якісні статті публікуємо безкоштовно!":-) 
Що робити? 
Писати якісні статті. З урахуванням міжнародних вимог до написання,  оформлення тощо.  Посилати в різні профільні журнали, в т.ч. журнали вільного доступу. 
Ще один шлях: переконайте Ваш університет (Вашу інституцію) передплатити певні ресурси від видавництв, які підтримють відкритий доступ та пропонують таке, наприклад, як Королівське Хімічне Товариство ( Royal Society of Chemistry). Минулого липня було оголошено спеціальну програму "Золоті для Золотого": "Золоті" передплатники з Сполученого Королівства можуть публікувати певну кількість власних статей в цих журналах безкоштовно. ("Золоті"  передплачують ВСІ ресурси Товариства -журнали, бази даних, е-книги в одному пакеті). На цю ініціативу, між іншим, Товариство витратить...£1 million.
  Крекс фекс пекс:  Наразі ініціативу поширено: всі RSC золоті передплатники RSC отримують певну кількість ваучерів на публікацію статей у вільному доступі безкоштовно. 
Бібліотеки! Хіміки і не тільки! Вимагайте у Вашого  університету "золотої" передплати ресурсів RSC!  
Або: передбачити кошти на публікацію в міжнародних журналах відкритого доступу! 
Або хоча б організувати студії з академічного написання статей та публікацій в міжнародних реферованих журналах! 

2 коментарі:

  1. А ще, надзвичайно відмінні фінансові політики - хороші журнали годують себе самі. При схваленні статті рецензенти керуються не лише "туфта, чи не туфта", а ще й "куплять, чи не куплять". Тому, варто писати на теми, що можуть зацікавити балуваного західного читача, або відразу шукати журнали, які вітають матеріали від авторів з країн, що розвиваються. На разі - приглядаюсь до Libri.

    ВідповістиВидалити