пʼятницю, 3 серпня 2012 р.

Цей відкритий, відкритий, відкритий...і платний доступ: новини від BMC

А я так хвалила це видавництво відкритого доступу BioMed Central (243 важливих назви журналів). А вони що вчкворили....Печалька, як кажуть мої молодші колєги: BioMed Central почав продавати копії  статей. На підставі того, що в архіві зібрані репринти, позначені  ліцензіями CC-BY, до яких наче вільно можна доступитися. А якщо користувачу треба якісних постпринтів у PDF, і до того ж, значну кількість (від 25 до 500), він може замовити в BMC цей наче допоміжний сервіс EzReprint.  (До речі, розроблений американською кампанією  Yurchak Printing, Inc. (треба перевірити буде, чи не наш земляк заробляє на життя:-) От таке. Автор заплатив за публікацію у журналі відкритого доступу, ну, ок, хай не за публікацію, за видавничі процеси, далі наступає основне правило ВД: безкоштовний й безперешкодний доступ всіх охочих. А тут настає: безкоштовний до неякісного і трохи, а далі... Хоча, що сумувати, модель ВД розвивається,  видавці шукають... Може і нічого, наприклад, якому професору приватного університету, де нема лімітів у бюджетах,  для курсу потрібно 500 копій, один клік і ... Поживемо-побачимо. Нам то що, все одно купувати статті тут навряд чи хоч одна бібліотека країни зможе. Поки що.    

3 коментарі:

  1. Мені здається про неякісні копії тут не йдеться. Вони ж чітко кажуть, що кожен може роздруковувати на своєму принтері скільки завгодно, а ця нова послуга для тих, кому потрібно багато примірників і вони самі не хочуть возитися з цим (Of course, any open access article can be reproduced on a normal desktop printer, but this service is a simple alternative for those who require multiple copies of high quality reprints).

    ВідповістиВидалити
  2. Та ні... мова про якісний професійний паперовий передрук. А для мені-подібних - Of course, any open access article can be reproduced on a normal desktop printer. А в BioMed Central і надалі - All research articles are open access.

    ВідповістиВидалити
  3. Кому потрібен професійний паперовий передрук з некомерційною метою? Я ж кажу, хіба якому професору приватного ун-ту...

    ВідповістиВидалити