середу, 29 серпня 2012 р.

Безкоштовно книжки від Springer

Електронні журнали  відомого міжнародного наукового видавництва Springer - знайомі багатьом бібліотекарям в Україні. Саме на цих журналах  ми з вами взагалі знайомились  ще у 1998 з новим тоді світом електронних видань  (коли за грантом Міжнародного Фонду "Відродження" було здійснено дворічну передплату на е-журнали  цього видавництва для 98 бібліотек України, а трохи згодом ці важливі журнали майже шість років поспіль потрапляли в 240 бібліотек України за грантом INTAS. Ну і кількарічний експеримент від УРАНу теж в рахівничку "доступу":-).
Нині ж Springer впевнено почувається у п'ятірці лідерів світової наукової інформації, пропонуючи 2769 назв наукових журналів, 54 000+ назв наукових книг, 1700+ книжкових серій і т.п.  Надійне й авторитетне комерційне видавництво з 6,200 співробітниками й щорічним прибутком у EUR 875 million. Нам, в Україні, здебільшого ці книги-журнали не по кишені. Якщо би... не було Відкритого Доступу. 
Про Програму Відкритий Вибір цього видавництва і публікацію журналів у відкритому доступі  ми з вами вже знаємо з 2004 року, а хто раптом проґавив, негайно лінкуйте, каталогізуйте і т.п.: 90+ наукових журналів вільно й  безкоштовно.  У 2008 Springer прикупив BioMed Central, ставши таким чином найбільшим у світі видавцем відкритого доступу. В 2012 - такий собі журнал вільного доступу ощасливив науковців (і бібліотеки!): SpringerPlus.   
       А от нове "нам буде щастя": щойно видавництво  проголосило про нову програму: Springer OpenBooks - книжки у вільному доступі (монографії, підручники, довідники з різних галузей знань). Доступ все так же: через SpringerLink. Книжки публікуються під ліцензією Creative Commons Attribution Non-Commercial (CC BY-NC), що дозволяє нам всім, колеги, вільне й безкоштовне використання, поширення і т.п. не з комерційною метою. Всі книги від  SpringerOpen Book будуть розміщені також через  Directory of Open Access Books (DOAB). Про це ми колись говорили.  “Книжки - наступний логічний крок в розвитку відкритого доступу, і ця ініціатива від Springer сприятиме впровадити відкритий доступ у модель видання монографій та іншої наукової літератури,” заявив Директор Directory of Open Access Books та OAPEN Foundation.
Розкажіть користувачам, долучіть до фондів, колеги! 

Немає коментарів:

Дописати коментар