середу, 6 червня 2012 р.

#crimea2012 : день третій. "Вони і ми: поруч чи разом"

Конференція вирує, а  +13 в морі сприяють майже 100% відвідуваності секцій-круглих столів:-). Я сьогодні на Дні NEICON, основного російсього консорціуму бібліотек-передплатників е-ресурсів. Відкрив це одноденне засідання під поетичною назвою ""Вони і ми (бібліотекарі та видавці): поруч чи разом"  виконавчий директор Консорціуму пан О.Кузнєцов, який перемежаючи презентацію цікавими картинками з творчости Копейкіна і Лобанова,  розповів про проекти Консорціуму. Основний: за симпатичним контрактиком на один мільярд рублів з російським Мінобром (Мін-вом освіти і науки РФ) буде створено національний архів наукової періодики. На власній платформі, на власних серверах. З контенту: вже прикупили глибокі (від першого числ) архіви 8  провідних видавців (Cambridge UP, IoP, Science та ін.) Але дивно, що в якости платформи чомусь обрали ..DSpace (обізвавши його чомусь канадійським:-), і що збираються прикрутити в якости лінк резолвера ще не ясно. Зовсім туманно у цьому випадку, як забезпечать навігацію-лінки-контентний пошук та інші необхідні речі. Поза тим, планують прикупити чи домовитися і з російськими видавцями, вже є перші ластівки, тож російський електронний "кіоск Союзпєчаті" теж буде.  Чому архіви? Ну, неначе вони продовжують бути актуальними у 30% випадків для всіх наук, і навіть до 20% у фізиці. Пропонується також Elpub.ru  в якості платформи для створення рецензованого журналу. Ну що ж пєсня не нова: в світі є PORTICO, наприклад, чи інші подібні.
Про діяльність Консорціуму й різні його активності розповідали ще Ірина Разумова  (грант (80 млн.рублів) Мінобрнауки РФ на передплату ресурсів  для 700-800 університетівв-НДІ, розподілено за принципом "Хто більше передплачує сам, той отримає найбільшу квоту на обрані ресурси,  бо справедливости в житті немає":-),  Вікторія Разіна, Світлана Петрова: навчальні програми, бібліометрія й наукометрія, проекти передплати й оцінки ресурсів тощо. Цікаво про різні наукові рейтинги: середній індекс цитування організації як  сума індексів цитування всіх співробітників за отанні 5 років, ділена на кількість наукових співробітників  в організаці.. Рейтинг патентний: кількість ПРОДАНИХ  патентів в галузі за 5 років, теж ділено на кількість наукових співробітників організації. До важливих показників:  кількість публікацій в галузі які увійшли в в число найбільш 200 цитованих робіт І т.д. Про це і багато більше неначе в книзі, яку коротко презентував Кузнецов ( С. В. Бредихина, А. Ю. Кузнецова "Методы библиометрии и рынок электронной научной периодики").
Програму продовжили "вони", тобто видавці-провайдери: від Elsevier, Sage, EBSCO, IoP, OUP і т.д. Особливо нового для нас нема. Хіба про все більше сервісів -застосунків для оптимізації роботи дослідника (skivers application) , аналізу інноваційності досліджень ( illumine 8) (з ким співробітничати, які потенційні проблеми  та  ризики, дослідити тенденції і перспективи,  оцінити технології і методи, порівняти організації-людей- підходи-продукти, і т.д.)   Нові (для мене) цікаві продукти:  Brain navigator для нейрохірургів (Elsevier),  Nazmat navigator, Oxford scholarship, Oxford medicine online, Oxford law online, New Oxford competition law і т.д. Звичайно ж, представнике EBSCO розповів про EBSCO Discovery,  його якісні критерії : масив проіндексованих ресурсів, якість метаданих (предметизації), яксть алгоритму оцінки релевантності, швидкість обробки запитів, можливість підключення локальних е-ресурсів, єдине пошукове вікно. Ця система має найбільш повний охват видавництв, ніж в будь-якій інший системі такої лінійки. До речі, Могилянка тестує зараз цей продукт, з головної сторінки можете спробувати його і ви.
Ну, і last but not the least! Знаменитий "адепт "бібліометрії Володимир Післяков, Московська Вища школа економіки: на цей раз не дуже цікаво, телеграфним стилем про результати своєї НДР про рейтинги цитування російських дослідників.Дізнались, в яких журналах, і в яких видавництвах найбільше російських високоцитованих статей ( Ellsevier (238), далі APS, Nature, Wiley, Springer). "Петька, приборы - Восемь!!-Что восемь? -А что приборы?" Ну, єдине, НДР фінансована знову ж таки державою, не жаліють коштів платників податків на бібліотечні проекти... Завершила не менш легендарна Катя Полнікова, Санкт-Петербурзький державний ун-т: Бібліотека має змінюватися, а е-ресурси та сервіси навколо них цьому сприяють.Не сперечаємось?:-)Далі буде!
PS/ До новин на завершення: Петицію  Президенту США на підтримку вільного доступувчора підписало 25 тисяч осіб! .

3 коментарі:

  1. Книжиця - вєщь! Тільки дивно, що правило Парето разом з основними законами подали.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Не було часу переглянути, але вже в списку № 1 на читання. Все ж, молодці, що зробили...

      Видалити
    2. Додатковий +, що видання не столичне - люблю децентралізацію)

      Видалити