пʼятницю, 22 червня 2012 р.

Американська Бібліотечна Асоціація звітує

Опубліковано звіт за результатами щорічного дослідження наших американських колег:   Public Library Funding & Technology Access Study 2011-2012.
Погортайте, корисно і цікаво. Нині бібліотеки США:
-62.1% - пропонують публічні безкоштовні місця для роботи в Інтернет
- 89%  - пропонують WiFi
- понад 70% мають швидкість Інтернет - 1.5 Mbps  
- 16.4 публічних комп.місць в середньому в кожній публічній бібліотеці
-76% - позичають е-книги, а 39% - ще й е-читанки
- 98.7% - пропонують ліцензовані е-бази даних, 76.3% - е-книжки, 82.9% - аудіокнижки чи музику, 60.0% - відео.
- Бібліотечні документи не тільки випозичають, а вже 30.8% бібліотек мають онлайнові бібліотечні клуби для спілкувань-обговорень тощо
-90.2 - пропонують різні тренінги  для користувачів, а 34.8 - індивідуальні навчання. Причім із загальних треннігів найбільше (87.0%) найпростіших ("Як користуватися мишкою, клавіатурою тощо"), 86.5% (Інтернет та е-пошта). Лише 46.6% - користування е-каталогом. Але чимало й спеціалізованих (46.3% - з генеалогії,  39.4% - як працювати в соцмережах, 29.7% - як заповнити податкові декларації чи страховки; 20.3% - розібратися в продуктах чи споживчих послугах,  29.0% - як опрацьовувати цифрові фото тощо).  Причім 54.2% - пропонують такі тренінги в онлайні.
-92.2 % - допомагають користувачам у пошуках роботи, причім 76.0% - не лише у пошуці інформації, але й допомагають написати-розіслати  резюме чи аплікаційні форми тощо

-96.6% - у користуванні й доступі до урядових документів
- 18.1% - допомагають користувачам укласти бізнес-план 
-71% використовують соціальні мережі для реклами послуг та спілкування з користувачами, ще 37 - для поширення фото, 28 - відео
-88% комп. послуг надають нефахівці з IT (майже правило Паретто:-)
- 69.7% - мають віртуальні довідкові служби 
- 14.2% вже пристосували свої сайти для мобільних пристроїв
І т.д. і т.п. Такий собі статистичний зріз Америки Бібліотечної. А за ним - не тільки соціальний портрет сучасної публічної бібліотеки, але й тренди на майбутнє. Вчимось?

14 коментарів:

  1. така інформація завжди корисна, дякую.

    ВідповістиВидалити
  2. Чудовий звіт. Спробую на кінець півріччя за таким принципом.

    ВідповістиВидалити
  3. 1) Цікаво. Ось би статистику скільки користувачів користуються мобільною версією сайта?
    Думаю в Україні немає жодної бібліотеки яка б розробила мобільну версію сайта.

    2) Видача е-книжок непередбаченна в ГОСТі 7.20, тому в Україні неможлива. Точніше можлива, але в статистику непіде.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. "ласкаво запрошуємо на наш wap-сайт:
      http://wap.library.kr.ua/ "
      Може ще є у кого? знайдете, дайте знати!

      Видалити
    2. Не сайт, а каталог, але це ще краще! Гостру тему зачепили. Особливо потішними у бібліотеках виглядають qr-коди, які не ведуть на wap-сторінки.

      Видалити
  4. Konstantinus, ви маєте на увазі видачу пристроїв для читання е-книжок? Так, в статистику не піде. А про видачу е-книжок бібліотеки можуть звітувати у відповідному розділі форми звітності 6-НК - "Електронні видання". Гляньте уважніше

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Це якщо електронні видання балансові... а хто такі е-книжки у нас бачив? Я - тільки аудіо.

      Видалити
    2. У кожному центрі "Вікно в Америку" в обласних бібліотеках є електронні читалки Kindle

      Видалити
    3. І вимірюються ці видання "дисками або дискетами", згідно ДСТУ. Ви не можете видати книжку в електронному вигляді з сервера бібліотеки на ПК/рідер чи ще щось користувача. Тільки диск або дискету.

      Видалити
  5. Не тільки у Вікнах. Питання доглибинне: допоки в держстатиці такої нашої діяльності "не помічають", виходить, партизанимо. Але ніхто не відмінив з-ну переходу кількості в якість, хіба ні?

    ВідповістиВидалити
  6. Якщо є е-видання,є і видача.
    В електронному варіанті статистичних таблиць ми самі вписуємо назву нового показника, наприклад, червоним кольором та його кількість. Інший колір - наші пропозиції щодо удосконалення статистики. Після чого надсилаємо до вищої інстанції.
    Якщо робота вимірюється, то повинна знайти своє місце у статистичних таблицях. Рано чи піздно, але реагувати на конкретні пропозиції будуть. Наприклад, пропозиції використовуються як власні, а нам надсилають відписку: "дякуємо за підтримку Наших пропозицій".

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ви би ці пропозиції опублікували. А то не від кого неможу дочекатися відповіді що считати чим. Як що ці речі не врегулювати, то ми з введенням нових показників не покращемо, а погіршимо ситуацію. Вже є бібліотеки яки віртуальних відвідувачів додають до реальних, і говорять в нас ххх користувачів.

      Видалити
  7. ""В електронному варіанті статистичних таблиць ми самі вписуємо назву нового показника, наприклад, червоним кольором та його кількість. Інший колір - наші пропозиції щодо удосконалення статистики. Після чого надсилаємо до вищої інстанції". Ще раз повільніше: де ці електронні таблиці, і де пояснення щодо заповнення й кольорів? "Вища інстанція" для різних б-к - різна?

    ВідповістиВидалити