середу, 20 червня 2012 р.

Бібліотеки починають і ... програють



Знову принесла радість вболівальникам наша футбольна команда. Цього разу вона принесла радість британським вболівальникам:-(.  Ну що ж, наші таки програли й вилетіли. Жаль. Але грали достойно, еге ж?
Все ще достойно "грають" й бібліотеки на ринку "випозичання книжок".  Але з появою е-книг, на жаль, поки впевнено крокують до лав запасних. Е-книжку можна не лише легко зкачати на шару купити, але й досить легко позичити у видавця чи книгарні. І не лише у нас. Погляньте  ось на цього лідера на ринку випозичання підручників: Chegg.  
Вже давно підраховано, що середньостатистичний студент американського вишу витрачає за рік до $1000 на придбання підручників.  Chegg дозволяє скоротити ці витрати вдвічі, позичаючи підручник на семестр за півціни, потім книгу треба повернути. У термін до 20 днів навіть можна повернути повну вартість (мінус витрати на пересилання). Лише за один місяць навчального року цей нехитрий бізнес приносить кампанії біля $150 млн. Ну, ясна річ, бізнесмени не проспали появу е-книжок.  Переваги користування е-підручниками зрозумілі: закладки, нотатки, виділення тощо. От погляньте:

А що пропонують бібліотеки?

8 коментарів:

  1. Відповіді
    1. Вчитися позичати користувачам е-книжки! А перед цим вчитися їх цивілізовано комплектувати-каталогізувати-управляти колекцією тощо.

      Видалити
  2. 76% бібліотек в США вже позичають е-книги: http://www.the-digital-reader.com/2012/06/19/76-us-libraries-lent-ebooks/

    ВідповістиВидалити
  3. 1. А бібліотека ВНЗ в США підручниками не комплектується? Чому студент купує/позичає за гроші підручник, замість того щоб безкоштовно взяти його в бібліотеці?

    2. За мого студентства були популярні СД-диски з всіма підручниками з математичного аналізу (в ПДФ) за 15 грн. Якщо у студент є рідер, і 15 грн (або торренти як у ПБ) то навіщо йому бібліотека?

    ВідповістиВидалити
  4. "А бібліотека ВНЗ в США підручниками не комплектується?"
    Ні, на щастя (для б-к) не комплектується. Тому там справжні
    академічні б-ки, а не пункти видачі підручників.
    Так, на горе студентам, бо вони мусять самі купити підручники.
    Погано це чи ні: однозначно сказати не можна, різні погляди.

    ВідповістиВидалити
  5. "За мого студентства були популярні СД-диски з всіма підручниками з математичного аналізу (в ПДФ) за 15 грн." - адресочек дайте хто продавав:-) Явно поза законами про авторське право...

    ВідповістиВидалити
  6. Купував в книжковому магазині. Звістно не думаю що пан Давідов в курсі.
    З іншого боку коли це студента хвилювало?

    ВідповістиВидалити