понеділок, 28 травня 2012 р.

Національні бібліографії: знайди 10 відмінностей

  Зраділа, знайшовши (нарешті!) на сайті Книжкової палати України - центру національної бібліографії  -розділ "Електронні ресурси". А тут тобі і бібліографічні бази даних неперіодичних видань"
· каталог книг та брошур ― з 1991 р.
· "Літопис книг" ― з 2001 р.
· каталог авторефератів дисертацій ― з 2006 р.
· "Літопис авторефератів дисертацій" ― з 2001 р.
· нотних видань ― з 2007 р.
· "Літопис нотних видань" ― з 2003 р.
· картографічних видань ― з 2007 р.
· "Літопис картографічних видань" ― з 2005 р.
· образотворчих видань ― з 2007 р.
· "Літопис образотворчих видань" ― з 2005 р.
· електронних видань ― з 2002 р.
 і т.д. І періодичних, і спеціальні, і тематичні, і які хочеш. Виявляється, тут таки створюють національну бібліографію! І не тільки у вигляді друкованих із величезним запізненням буклетиків, але і (21 століття!) баз даних.  Творять ці бази щоденною працею, оплаченою, до речі державним бюджетом України, тобто на наші з вами кошти платників податків. Ага, то можна нарешті доторкнутися до такого собі українського Букс-ін-Прінт? (вже навіть замріялось про відкритий онлайновий доступ, але, ну, хоча б в стінах...). Дзуськи: "Книжкова палата України надає довідки, використовуючи інформацію з баз даних, у якості платних послуг." В очерєдь касу. і лиш тоді Вам щось пошукають. Як розумію, до бази жодної не допустять. Ну, а поки шукають,а Ви чекатимете, можете розважитися: всього за 64 гривні (+ПДВ) можна, і без Шустер LIVE не розкидаючи карти Таро, дізнатися хто ж у якій галузі Лєнін:
          Складання рейтингів політичних і державних діячів, журналістів тощо -   Рейтинг на одну особу -  64,00*+ПДВ
Що ж, наша національна бібліографія найнаціональніша в світі: ніде її так ретельно не оберігають, неначе державну таємницю.
А пост навіяний нинішнім візитом координатора Програми ім.Л.Кіркленда, яка за нашим запитом цілий рік збирала новинки польських видавництв в дарунок Могилянці. А визначитися, що саме потрібно, і взагалі, що нового на книжковому ринку у західних сусідів, було досить легко: лише зазирнути на щотижневий покажчик поточної польської бібліографії «Przewodnik Bibliograficzny» (видається Бібліографічним інститутом на підставі обовязкового примірника, що надходить в Biblioteka Narodowa). Вільний доступ...

Знайдіть 10 відмінностей?

3 коментарі: