пʼятницю, 24 лютого 2012 р.

Е-бібліотеки: "всякие нужны"?


"Скромненько" так, аж захоплює подих від "креативності": ну нащо авторам книжок гонорари, ну нащо журнальна модель публікацій взагалі,(морочитись з рецензіями та іншою "єрундою"), ну нащо університетам будувати власні репозитарії чи електронні бібліотеки, ну нащо кошти державні вкладати в Бібліотеку 21... Просто податися на конкурс: "Україно-російська електронна бібліотека "ЛІб" оголошує конкурс на надання своїх площ для розміщення підручників і навчальних матеріалів навчальними закладами України" . І якщо Вам (Вашому університету) "страшенно пощастить", то "Переможець отримає право до 30.03.2014 року безкоштовно розміщувати необхідну навчальну літературу для забезпечення ефективного навчального процесу, публікувати наукові статті та дослідження". "Грузите апельсины...". Склад Конкурсної Комісії, що розглядатиме Вашу заявку, не розголошується... Зворушує питання анкети (для університетів!): " Чи є в вашого учбового закладу власний сайт?" Право!!! Віват, Бібліотека ЛІБ! "Не надо оваций!"

26 коментарів:

  1. Відповіді
    1. Право на розміщення ВЛАСНОГО твору (книги, статті) в цій бібліотеці!

      Видалити
    2. Та ні, Костянтине...дурить Вас Могилянська Бібліотекарка, сама не розібралася у конкурсі і шось консультувати намагається. Краще прочитайте на Громадському просторі, я там повний текст знайшла. Єкатерино.

      Видалити
    3. Чому ж "дурить"? Прошу спростуйте цей Ваш текст з Громадського простору, на який я даю лінк:
      "Конкурс для вищих учбових та загальноосвітніх установ України

      Україно-російська електронна бібліотека "ЛІб" оголошує конкурс на надання своїх площ для розміщення підручників і навчальних матеріалів навчальними закладами України.

      Актуальність конкурсу підкреслюється існуючими проблемами навчальних закладів в повному забезпеченні навчального процесу необхідною навчальною та методичною літературою, нестачею власних коштів на поповнення бібліотечних фондів, створення та підтримку власних сайтів.

      Конкурс проходить за 2 категоріями: "вищі навчальні заклади" і "загальноосвітні установи". За підсумками розгляду заявок в рамках кожної категорії буде обрано по 3 навчальних заклади.

      Для участі в конкурсі необхідно заповнити анкету і відправити на e-mail: lib@izmailonline.com до 30.03.2012 включно.

      Результати конкурсу будуть опубліковані на сторінках бібліотеки "Ліб" в соціальних мережах Facebook, Вконтакте, Twitter, а також на сайті www.lib.izmailonline.com до 13.04.2012 р.

      Переможець отримає право до 30.03.2014 року безкоштовно розміщувати необхідну навчальну літературу для забезпечення ефективного навчального процесу, публікувати наукові статті та дослідження."

      Видалити
    4. І прошу допомогти знайти хоча б один РЕАЛЬНИЙ контакт в цій бібліотеці - http://www.lib.izmailonline.com/index.php?do=feedback

      Анонімний сайт з анонімними виконавцями за адресою в Москві і дивним (для веб-сайту) режимом: "Электронная библиотека учебной литературы ООО "ЛИБ"

      г. Москва, Варшавское шоссе, д. 26, офис 304 (бизнес-центр "Варшавская Плаза")
      Мы работаем ежедневно с 10:00 до 17:00". А з 17-00 Інтернет не працює?

      Видалити
    5. Ну, і ось це: "Ни при каких обстоятельствах и условиях ответственность за последствия использования материалов, информации или ссылок, размещенных на сайте lib.izmailonline.com, не может возлагаться на администрацию электронной библиотеки и быть прямым или косвенным основанием для его судебного преследования. Все представленные книги, программы и материалы пользователи и посетители сайта используют самостоятельно на свой риск и страх. "

      Видалити
    6. Странные тут у Вас споры. Но Могилянская библиотека явно неправа и далека от виртуального пространства - ни у одной электронной библиотеки нет адреса! И быть не может! И естественно дается электронная почта, внимательно смотрите текст объявления о конкурсе. Это во-первых.
      Во-вторых, конкурс не на "розміщення ВЛАСНОГО твору (книги, статті)", а на "надання своїх площ для розміщення підручників і навчальних матеріалів". Вытекает из этого очевидная вещь, что размещать можно все, что пожелает вуз или пту, или кто там выиграет.
      Что касается последнего, то очень замечательно, что такая приписка есть - по крайней мере, не халабуда какая-то, а человечная библиотека значит.

      Видалити
    7. Анонім, вы чуть некорректно написали - у электронной библиотеки адрес юридический теоретически все же может быть. Если конечно создатель захочет :) Но насколько я знаю, пока в СНГ никто не захотел, кроме Максима Мошкова.
      Все остальные, как Коджес, ЛИБ, Букз.Ру и прочие библиотеки и всякие файловые хранилища - зачем им адрес то?
      Соглашусь в том, что даже если адрес и есть, почтовый или юридический - туда никто ничего писать не будет. В 21 веке если так приспичило - пишут на электронную почту. Да я и представить не могу - о чем можно писать сайту бумажным письмом, смешно даже :)

      Андронова Ирина, преподаватель информатики ХНЭУ.

      Видалити
  2. Так це право автор повинен ще вибороти? А доходи від реклами яку показують при завантаженні його твору теж передадуть автору?

    ВідповістиВидалити
  3. Дуже вдячні за це повідомлення, наша Миколаївська школа вже подала заявку, будемо чекати на результати. Дійсно в школах дуже складно з фінансами, тому про який власний сайт може йти мова. Вважаю, що зручно буде розмістити всі необхідні учням підручники на одному сайті, де є вдосталь і іншої літератури. Поки що дякуємо за таку гарну ідею, а потім може і за перемогу подякуємо :) Єкатерино.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Для того, щоб розмістити "всі необхідні учням підручники" треба запитати дозволу у автора та видавництва, пані Єкатерино. Хто ж проти такого ресурсу, тільки створювати його треба цивілізовано.

      Видалити
    2. Пані Тетяно, вам треба в таких новинах знак іронії ставити, а то люди і справді вірять :)

      Видалити
  4. Могилянська Бібліотекарка, по-перше це в теорії, на практиці все інакше. Оскільки я сама маю окрім педагогічної ще й юрідичну освіту, рекомендую уважно прочитати закон про авторське право, особливо відносно електронних книг.
    А по друге, в нас є і декілька власних методичних видань, які б ми хотіли опублікувати для загального доступу.
    Безумовно, конкуренція за конкурсом буде значною, але сподіваємося на позитивний результат для нас :)
    Ось так порахувала, створення сайту - це мінімум 2000 гривен, тобто 2 зарплати вчителя. Це не включаючи хостинг, домен. На закупівлю нових книжок коштів не вистачає. І ось тут якраз доречним є Інтернет.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. "це в теорії, на практиці все інакше. Оскільки я сама маю окрім педагогічної ще й юрідичну освіту, рекомендую уважно прочитати закон про авторське право".

      Вітання, та, знаєте, трохи доводилось читати цей Закон... Нагадайте, де саме Ви вичитали, що е-книги можна розміщувати без дозволу автора?

      Видалити
    2. Екатерина, не знаю, что можно вычитать в этом законе, но факт - в Украине электронные книги законодательно не регулируются. Ни одного судебного разбирательства не было и не будет. Поэтому распространение электронных книг, по сути компьютерных файлов, не запрещается. Эта тема вне закона.
      Для сравнения, в России за последние 10 лет было лишь 2 суда с электронными библиотеками - за распространение антисемитской литературы.

      Видалити
    3. "Электронные книги законодательно не регулируются. Ни одного судебного разбирательства не было и не будет. Поэтому распространение электронных книг, по сути компьютерных файлов, не запрещается. Эта тема вне закона".

      Ну, не кажіть дурниць, причім відвертих! Або представтесь! Інтелектуальну власність, авторське право ніхто не відміняв!

      Хочете користуватися підпільною е-бібліотекою - Ваша власна справа. А от завантажувати туди чужі твори - категорично поза законом!

      Видалити
    4. Действительно, Могилянская библиотека, Екатерина права. Закон об авторском праве не распространяется на электронные книги и судов по электронным книгам в Украине не было.
      В России за все время было 2 таких дела - по распространению электронной библиотекой антисемитской литературы и конфликт между 2 такими библиотеками (одна у другой книгу украли :), одна из которых - известная электронная библиотека Мошкова.
      Если вы считаете, что это вне закона, то искренне интересно узнать статью закона, где это прямым текстом или хотя бы косвенно запрещается.

      Андронова Ирина, преподаватель информатики ХНЭУ.

      Видалити
    5. Може ми про різні Закони говоримо? Якщо про український, то однозначно розповсюджується. Погортайте презентацію фахівця "Електронна книга і авторські права" ( http://www.ekmair.ukma.kiev.ua/handle/123456789/1268).
      "У разі поширення електронних книг, створених з порушенням прав автора будь-якого з творів, використаного при їх створенні, поширювані екземпляри електронних книг будуть контрафактними, у зв'язку з чим за заявою зацікавленої особи суд може винести рішення про їх конфіскацію, про конфіскації обладнання та інших матеріалів, використаних для їх створення та розповсюдження"

      Видалити
    6. А те що "судов по электронным книгам в Украине не было" (читай, ми не знаємо про них) - не звільняє нас від відповідальності.

      Видалити
  5. Доречі, в вас у новині відсутня аплікаційна форма для цього конкурсу... Недопрацювали :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. P.S. і кінцевий термін подання таких форм не вказаний. Оце аби як пишете новини, як оті школяри...

      Видалити
  6. 1) А я можу представитися.
    2) Розміщати книги в будь-якому вигляді якщо на них поширюється закон про авторське право, без згоди автора - неможна.
    3) Якщо нема грошей на сайт, відкрийте як Могилянська Бібліотекарка блог на безкоштовній платформі, і розміщауте там (за умови що ви маєте на це право).
    4) Аноніми, Ви в гостях. Пані Тетяно поводить себе дуже корректно, наслідуйте її приклад.

    ВідповістиВидалити
  7. Знову, трохи запізнилася долучитися до такої цікавої дискусії.
    Хотілося б "вставити свої 5 копійок" на початку :)
    Щоб частину відповідей анонімів "взяти на себе".
    Дійсно, проблема організаційно-фінансово-юридичного забезпечення (власне відсутності такого) доступу для шкільної, вузівської, публічної бібліотеки до ЯКІСНИХ електронних ресурсів освітнього характеру існує.
    З цим, мабуть, погоджуються усі учасники дискусії.
    Але тут можна виділити (на мій погляд) 2 складові:
    1) Де взяти (рекомендувати читачам) такі ресурси. Тут головне - підтверджена якість і юридична "чистота" таких ресурсів, бо в Інтернеті повно усього, включаючи файлообмінники.
    2) Де розмістити власні (дійсно "власні") електронні ресурси.
    Щодо першої - можна (при бажанні) багато чого знайти в Інтернеті. В тому числі і розміщеного з дотриманням авторських прав. Стрімко збільшується кількість репозитарієв відкритого доступу, в тому числі в університетах, де досить багато навчальної літератури.
    Друга проблема також може бути вирішена або розміщенням на безкоштовних платформах (типу цієї) або надсиланням у міжорганізаційні репозитарії.
    Але, мабуть,давно назріла потреба у ЄДИНІЙ ТОЧЦІ ДОСТУПУ до таких ресурсів (з певною класифікацією, каталогізацією).
    Мені дуже подобається вирішення цієї проблеми у північної сусідки:Единое окно доступа к образовательным ресурса РФ (http://window.edu.ru).
    Але для такого підходу необхідне державне фінансування.
    Може в рамках Бібліотеки-ХХІ можна буде вирішити цю проблему...

    ВідповістиВидалити
  8. Да, тема очень интересная.

    Voropayeva очень любопытный подход предлагает для учебных заведений.
    Как минимум, можно создать бесплатный сайт, например на UCOZ. Так и поступают большинство школ. Управление сайтом очень доступное.
    Что касается "ЛИБ", то конечно его основатель Владимир Кушнарев уже успел всемирно засветится как в интервью с Коэльо и Кингом, так и конфликтом с основателем Википедии Джимми Уэйлсом - из того что нашлось в сети. Поэтому говорить, что ЛИБ - какая-то левая библиотека, у меня язык не повернется.
    Однако я считаю, что все должно быть свое. Сотрудничать с электронными библиотеками безусловно нужно - от них толк есть. Сейчас научные статьи для диссертаций и дипломных принимаются и в электронных ресурсах. Для разовых творческих полетов целый сайт как бы тоже не хочется создавать. А когда есть все готовое, раскрученное, почему бы и нет.
    Поэтому я считаю, что этот конкурс актуален только для научных сотрудников. Книги, учебники - это должно быть все таки на сайте своем.

    Андронова Ирина, преподаватель информатики ХНЭУ.

    ВідповістиВидалити