четвер, 9 лютого 2012 р.

Студенти візьмуться за Вікіпедію?

Як тільки добра воля волонтера-експерта обернеться обов'язком, нехай і студента престижного університету, як на мене, прощавай якість...  І так ту Вікіпедію критикують на всіх перехрестях...  Ех,  а можна ж було якось інакше, ніж таке :в ун-те Т.Шевченка "обсуждается проект введения альтернативы стандартным рефератам - написание статей в украинский сегмент интернет-энциклопедии Википедии". Єдине з чим погоджуюсь: "бессмысленное, по сути, написание бесконечных рефератов превращается в полезный и конструктивный процесс".  Може би якось інакше примусити студентів "конструктивно мислити"? 

7 коментарів:

  1. І так кількість перекладених з російської статей побільшало... І ще по темі - як і коли реферування вдалось перетворити у бессмысленное?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ще б сказали "коллективное бессознательное":-) Але погодьтесь, "написання" рефератів сучасним студентством не має до діла з справжнім реферуванням...

      Видалити
  2. Не думаю, що якість дуже сильно постраждає, можливо вона навпаки зросте, особливо якщо це буде не для першокурсників а для студентів старших курсів. Звісно ж якщо це буде з примусу, то може створити купу проблем, зрежтою це суперечить самим принципам Вікіпедії як волонтерського проекту, але якщо написання статтей у Вікіпедію буде пропонуватись саме як альтернатива, то нічого поганого в цьому не бачу. Якщо пощастить, то вдасться залучити нових активних дописувачів, які продовжать роботу і після закінчення навчання.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. "Любові з примусу" не буває. Тому й побоювання за якість контенту, який змушені "на оцінку" виставляти студенти. Хоча б (хоча б!) за умови схвалення наукового керівника? Пані Галина права, хай вікі-проект ун-ту, а кращі речі - на загал, а кращих авторів - у волонтери!

      Видалити
  3. Добре, коли реферати створюються на університетському вікі-ресурсі, а публікуються у Вікіпедії після рекомендації викладача.
    А якщо після такого залучення до написання рефератів якась частина студентів стане свідомими волонтерами - то це тільки на користь і вікіпедії і власне студентам

    ВідповістиВидалити
  4. А чому б не змусити викладачів замість написання, приміром, методичок?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Питання не в написанні методичок і не у Вікіпедії, а в усвідомленні викладачами необхідності та важливості наповнення науковим, навчальним та енциклопедичним контентом ресурсів Інтернету. Тобто ми знову повертаємося до питання про відкритий доступ до знань, незалежно від того, чи це Вікіпедія, репозитарій чи е-навчальний курс. Чим у більшій мірі прийде це усвідомлення до широкого загалу, тим багатограннішою буде взаємодія студентів та викладачів із Вікіпедією, від чого вона безсумнівно виграє.

      Видалити