четвер, 3 листопада 2011 р.

Бібліотека = Школа?

Кажуть люди: наближається ІІІ Всеукраїнська Школа методиста. Цілих п'ять днів говоритимуть про "осмислення теорії, практичну цінність і особливості використання", а загалом розкриють всі секрети того, як методична служба забезпечує ефективну та якісну роботу публічної бібліотеки. Успіхів колегам! І все ж, якісну і ефективну роботу публічної бібліотеки забезпечують, як на мене, ресурси і сервіси для користувачів... Ну,хоча б такі ось: тренінги і навчання. Якраз сьогодні ж трапились свіженькі результати дослідження "Цифрова грамотність та публічні бібліотеки США" (у нас є подібні  студії?). Так от,
  • 79 % публ.бібліотек США  проводять неформальні начання - тренінги користувачів
  • 38 % - формалізовані регулярні групові заняття (класи)
  • 30 % - онлайнові навчання-тренінги
  • 28 % - індивідуальні (один-на-один, в призначений час) інструктажі-навчання
  • і лише 13% не проводять таких тренінгів зовсім
Ті 38%, які регулярно проводять такі цільові навчання, найчастіше за тематикою:
  • 94 % - загальні засади користування Інтернет (в т.ч. користування е-поштою)
  • 93 % - загальні комп'ютерні навички (в т.ч. "секрети" користування мишкою чи клавіатурою...).
  • 82 % - пошуки інформації у Web та базові навички користування офісним ПЗ .
  • 80 % - використання окремих офісних програм (н-д, word processing, spreadsheets).
  • Понад 50% - як користуватися бібліотечним каталогом та онлайновими ресурсами (менше, ніж "мишкою і клавою"!)
  • 48% - як шукати роботу, створювати резюме та інша "кар'єро-орієнтована" інформація (у 2009 р. таких б-к було всього лише 27%,  криза примусила? оце читачецентризм в дії: потреба користувача - відповідь (сервіс-ресурс) бібліотеки! (Завтра по дорозі зазирнути в яку районну бібліотеку, попросити допомоги  укласти резюме чи пошукати вакансію? Експериментуємо?)   
Ну а тепер, цифри. 52 мільйони користувачів (!!!) отримали допомогу бібліотекарів і бібліотек в навчаннях-тренінгах, з них 16 мільйонів - пройшли навчання от в таких класах за програмами бібліотек. Там, де бібліотеці важко зібрати користувачів фізично в своїх стінах, працювали мобільні тренінгові центри ("тоді ми йдемо до Вас":-) Особливу увагу бібліотеки звертають на такі групи користувачів, як сільське населення, соціально незабезпечені верстви, і, гм, скажімо так, нацменшини (але, які ж то меншини, якщо іспаномовного населення,н-д, в Каліфорнії більше, ніж англомовного...): "для кращої підготовки до економічних та освітніх можливостей". Понад 1млн.200 тис. таких користувачів отримали навички користування Інтернет...
Цікаві дані, правда ж? І найкраще "осмислення" теорії.

Джерело: Digital Literacy in US Public Libraries

7 коментарів:

  1. Ми ще геть не спроможні бібліотекувати по-американському, робити за їх підходами і стандартами в сенсі формування цифрової грамотності. Це теба думати, а головне - робити по-американські! А у нас из всего - 90% энергии идет в пар, и только 10 (в лучшем случае)- в колеса локомотива.
    Для меня энта информация в некотором роде как открытие Америки... Хоть буду знать, как работают там...
    Будем, как говорил классик, догонять и перегонять! :-)
    А поки що ... III Всеукраїнська школа методиста! На прививку третий класс, вызывают - это нас! :-)

    ВідповістиВидалити
  2. Вернее даже так:

    В методшколу в третий раз,
    вызывают - это нас... !!!
    По-моему гениально!

    ВідповістиВидалити
  3. Більш ніж, Ю.А.! До речі, вранці проходила повз районну публічку, хотіла виконати обіцяне, але поцілувала замок, бо б-ка відкрита з 11-30 до 19-00 ( у мене глибокий робочий день весь цей час:-(

    ВідповістиВидалити
  4. А в нас (Херсонська обласна б-ка ім. Олеся Гончара) проводяться як групові, так і індивідуальні тренінги користувачів.

    ВідповістиВидалити
  5. Олю, як часто? Щотижня? Щомісяця? Загальна к-ть користувачів, які пройшли навчання, якщо не секрет?

    ВідповістиВидалити
  6. Ефективність цих навчань пробували якось аналізувати? Збільшилась кількість користувачів, чи покращилась їх інформаційна культура? В чому це має прояв? Що далі?

    ВідповістиВидалити
  7. Люблять американці цифри... При усіх цих бібкурсах грамотність населення в Україні вища, у нас комп вивчають у школі, а про державні середні школи США ходять легенди, для пошуку роботи в Україні створено Центри зайнятості.

    Словом, я не вірю, що бібліотека, яка справді виконує наші бібнорми, може ще і додатково проводити таку кількість додаткових заходів.

    ВідповістиВидалити