четвер, 20 жовтня 2011 р.

Ігри в бібліотеці: National Gaming Day @ your library

Поки наші бібліотеки думають, чи готові бібліотеки до змін, і чим наповнити-заповнити ще наше життя-буття,  "закбібліотеки"  ... грають. В що завгодно: у реалі - від інтелектуальних шахів до різноманітних квестів-флеш-мобів  і т.д; у віртуалі - в Second Life тощо. Вже понад  тисячу бібліотек в США включили в свій звичний перелік послуг т.звані "тихі ігри": настільні ігри, в які грають вдвох чи командами, влаштовуються  цілі турніри. Американська бібліотечна асоціація створила цього року вже навіть спеціальну секцію (круглий стіл) по іграх в бібліотеках. А  12 листопада в США вже вчетверте планується провести Національний День Гри, девіз якого National Gaming Day @ your library. Минулого року подібна акція зібрала в 1800 бібліотеках не тільки США, а світу понад 26 тисяч охочих пограти. Я писала про відповідний проект нашої Американської бібліотеки, можливо ще є приклади вітчизняні? Якщо Ваша бібліотека пропонує щось таке теж, долучіться до акції, і зареєструйтесь на мапі проекту, Україна поки що цілинно чиста:-)
Така нова послуга, впевнені організатори акції, допоможе бібліотекам у утвердженні нової ролі в суспільстві, громаді. Адже "Бібліотеки 21 століття - значно більше, ніж просто зібрання  книжок", погоджуємось?

4 коментарі:

  1. Це одна з моїх улюблених тем=) Про значно більше не впевнений, але 100% - насамперед слід розібратися з головним.

    Ще пригадую писав (досі ніби актуальне) про закордонний ігровий досвід і ритуально-традиційні ігрища.

    ВідповістиВидалити
  2. Та ніхто не сперечається, виконання основної функції бібліотеки ніхто не збирається відміняти. Мова про ДОДАТКОВІ сервіси, які можуть: а. доповнити існуюючі (Чому б не запропонувати майбутнім економістам Monopoly? а охочим повчити мову Scrabble? і т.п.) 2.залучити нових читачів (прийшов пограти, аж дивись і книгами зацікавився) і т.д. Можливо, для академічних бібліотек, хай лишається поза увагою. Але публічна бібліотека - я повністю згодна - не лише простір для книг.

    ВідповістиВидалити
  3. Ага, як писав колись анонім - варениками припрошувати. Поїв вареників може і почитати захочеться. Звісно простір не лише для книг, а і для інших носіїв інформації.

    Коли у бібліотеці N люди з книжками, періодикою... по 2 за одним столиком туляться - я певне попрошу товаришів з монополією. А коли в бібліотеці порожньо - тут "чапаєвим" не зарадиш.

    ВідповістиВидалити
  4. Гм... Варениками? це ідея...
    You can not just starve the worm@our.library!

    ВідповістиВидалити