пʼятницю, 28 жовтня 2011 р.

Про Відкритий Доступ в Могилянці

Ось такий семінар провели нині у себе: «Відкритий Доступ: відкриті електронні журнали та відкриті електронні архіви» (спільно з УБА, ELibUkr та "Інформатіо"). 42 учасники, крім Могилянки, з КНУ ім.Т.Шевченка, КНЕУ, КНУТД, НАУ, Київської Політехніки, Університету "Україна", Ун-ту будівництва та архітектури, Університету ім.Грінченка, НПУ ім.Драгоманова,  ДНСГБ,  НДІ Археології НАНУ, Вінницької та Чернігівської ОУНБ,  УБА, кампанії "Електронні архіви України" та ін.
Говорили про відкритий доступ, тенденції, філософії, політики, переваги і загрози. Презентували проекти репозитарію eKMAIR та eLibUkrOA, інші могилянські, українські та світові проекти, пов'язані зі створенням та використанням е-ресурсів. Всі презентації викладаємо в eKMAIR

свою трохи згодом..
 
Ще раз всіх із завершенням Міжнародного Тижня Відкритого Доступу! Надішліть інформацію, що хто провів у себе. І пам'ятаємо: важлива не одноразова акція, а постійна робота. Тому Тиждень завершується, але Відкритий Доступ - лише починається!  

3 коментарі:

  1. Дякую за організацію та проведення цього семінару!
    Для публічних бібліотек тема Відкритого Доступу ще не освоєна, тим не менш до нас приходять студенти, викладачі, науковці, а також небайдужі до науки люди, яким користування цими джерелами інформації буде зовсім не зайвим.
    Зважаючи на унікальні фонди публічних бібліотек, питання створення власних репозитаріїв для публічних бібліотек є дуже перспективним, наприклад, в нашій бібліотеці декілька тисяч краєзнавчих стародруків, є можливість зібрати матеріали місцевих науковців, зайнятися оцифровкою старих фото, плакатів, періодики тощо. Нажаль дуже скрутна ситуація з апаратурою, дуже хочеться мати справжній книжковий сканер, такий, як той же ATIZ, але вартість його завелика для бюджету публічної бібліотеки, можливо в цьому питанні потрібно шукати поміч зовні, у меценатів, грантодавців.
    І ще є одне питання – на семінарі використовувались презентації доповідей учасників, чи можливо знайти їх у Вільному Доступі?

    ВідповістиВидалити
  2. В Харківському національному медичному університеті 25 жовтня проведено семінар-презентацію нового ресурсу - Репозитарію ХНМУ http://repo.knmu.edu.ua:8080/. Найближчим часом - тренінги з реєстрації/розміщення, консультації тощо. Дякуємо пані МБ за ідею про 5 причин самоархівування - дуже гарний беклетик вийшов.
    Лед тронулся!..

    ВідповістиВидалити
  3. Ого, Харків! Молодці! Оце подарунок справді:-)
    Успіхів! Я зроблю пост про ваш архів?

    ВідповістиВидалити